2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Élesedik a verseny a kutakon: így hat a magyar benzinárra az olajár globális összeomlása


Az olajpiacot egyszerre sokkolja a koronavírusjárvány okozta kiesés és a kínálat megnövekedése most, hogy a szaúdiak árháborút indítottak az oroszok ellen. A Goldman 30 dolláros olajárat jósol a következő negyedévekben, de ez akár 20 dollárra is csökkenhet. 

Az 1991-es iraki bombázás óta nem volt példa arra, hogy ekkorát essen az olajár: hajnalban 31 százalékos volt a csökkenés. Szaúd-Arábia évtizedek óta nem látott mértékben vágta vissza a kőolaj értékesítési árát, ezzel a lépéssel teljesen megváltoztak az olajpiac kilátásai. Ez kvázi nyílt támadás az oroszok piaci részesedése ellen, eddig ugyanis Szaúd-Arábia és az OPEC+ az árak stabilantartása érdekében hajlandó volt piaci részesedés csökkenést elszenvedni. Most azonban mindenki annyi olajat termel, amennyit csak szeretne. Ezzel ismét az alacsony kitermelési költséggel rendelkezők kerülhetnek előnybe, és a drágábban termelők pedig kiszorulhatnak a piacról. 

A legolcsóbban köztudottan a szaúdiak tudnak termelni, és a legdrágábban pedig a palaolaj termelők.

A Goldman véleménye szerint a koronavírus okozta keresleti oldali sokk az a 2008-as válsághoz mérhető nagyságú, az OPEC+ kartell felbomlása pedig a legutóbbi 2015-ös árháborúhoz hasonlítható, amikor Szaúd-Arábia így próbálta meg kivéreztetni az amerikai palaolaj termelőket. Miután ez a stratégia nem vált be, ezt követően jött létre az OPEC+ társulás, mellyel a kartell szövetséget kötött Oroszországgal, és mindeddig sikeresen voltak képesek megtámasztani az olaj árát.

A Goldman 30 dolláros brent olajárat vár az idei második illetve harmadik negyedévre, sőt akár 20 dollárra is lezuhanhat az árfolyam. Rövid távon ennek hatására csupán kis mértékben csökkenhet az amerikai palaolajtermelés, a harmadik negyedévben napi 75 ezer hordóval, a negyedikben pedig további 250 ezerrel az elemzőház szerint. Ráadásul az alacsonyabb olajárak még egy negatív spirált is beindíthatnak, ugyanis az olajexportáló országoknak radikálisan csökkenhet a gazdasági növekedése, mely újabb keresletvisszaesését indukál.

Ez a Molra is kihat

A reggeli kereskedésben a szaudi lépés hatására a Mol árfolyama 10 százalékot meghaladóan esett. A Molt leginkább a kutatás-termelés divízión keresztül érintik gyengén a történések, azonban vannak olyan üzletágak is, amelyek kifejezetten profitálni is tudnak a nem mindennapi eseményből. Kifejezetten rosszul jön most ki, hogy a Mol bevásárolta magát az azeri ACG mezőbe, mellyel 20 százalékkal nőtt a kitettsége az upstream divíziónak.

A finomítói szegmensre nem egyértelmű az árak zuhanásának a hatása, ugyanis egyrészt pozitív, hogy a nyersolaj ára zuhan, azonban itt leginkább az a kérdés, hogy a finomított termékek ára kisebbet vagy nagyobbat esett az orosz típusú Ural kőolaj áránál. A petrolkémia lehet a nyertese a történteknek, ugyanis a nyersolaj, azaz a termelés alapanyagának ára összeomlott, azonban a főbb termékek (etilén és propilén típusok) áraira csak közvetett hatást fejthet ki az olajárzuhanás a gazdasági növekedésére kifejtett hatáson keresztül, ezért erőteljesen növekedhet a petrolkémiai marzs.

A Mol fogyasztói szolgáltatások szegmensének is kedvező lehet az olajárak csökkenése, ugyanis ezzel növekedhet az üzemanyagok és ezzel párhuzamosan a nem üzemanyag alapú termékek értékesítése a kutakon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.