12 °C Budapest

Egészen abszurd: itthon magasabbak az autópályadíjak, mint Svájcban

2019. április 12. 19:01

Mielőtt útnak indulunk a szomszédos vagy a távolabbi országokba, nem árt, ha tudjuk, hol milyen minőségű autópályákra számíthatunk. A jelenlegi összeállítás nem csak az autópályák minőségét, hanem a kiszolgáló létesítmények - benzinkutak, pihenőhelyek - sűrűségét is figyelembe vette az egyes országok autópályáinak jellemzésénél. Az is kiderül, fajlagosan hol a legdrágább és hol a legolcsóbb autópályán közlekedni.

Ha személyautóval európai utazásra készülünk, valószínűleg az autópályákat fogjuk használni a gyorsabb és biztonságosabb utazás érdekében. Ilyenkor nem csak azzal érdemes tisztában lenni, hogy az egyes európai országokban milyen autópályadíjakra, matricaárakra számíthatunk. Ugyanilyen praktikus, ha képben vagyunk az autópályák minőségét, állapotát illetően is.

Lecserélnéd a régi kocsit? Válogass a hitelek között a Pénzncentrum kalkulátorában!

Az például bizonyára senkinek sem meglepő, hogy tőlünk nyugatra a miénknél jobb minőségű utakkal találkozik. Azonban itt is akad kivétel: Olaszország nem a kiváló autópályáiról híres - írja az autopalyamatrica.hu közleményében. Ugyanilyen érdekes információ lehet, hogy 1 kilométerre vetítve hol mennyire olcsó vagy drága az autópálya-használat. Meglepő lehet, hogy ebből a szempontból a magyar autópályákat használni például nem csak az osztrák, de a svájci díjaknál is drágább (az utóbbiakhoz képest ráadásul lényegesen többe kerül).

Az alábbi gyűjtés 17 európai országra vonatkozóan részletes adatokat tartalmaz.

Autópályák hossza, fajlagos költsége, állapota Európában, 2019-ben:

Ausztria

  • Autópálya-hálózat hossza: 1743 km
    1 km-re jutó költség: 0,051 euró (16,3 Ft)

Kiváló autópályák, jó kiszolgáló infrastruktúrával, de viszonylag kevés a pihenőhely és a benzinkút, bár parkoló sok van, és tágasak.

Bulgária

  • Autópálya-hálózat hossza: 734 km
  • 1 km-re jutó költség: 0,132 BGN ( 21,55 Ft)

Az autópályák minősége változó: sok a kifejezetten jó minőségű szakasz, de pocsék, kátyús, tengely- és kerékgyilkos részek is jócskán akadnak. A rendőrökre figyeljünk, több van belőlük, mint nálunk, és a gyorshajtókat, valamint a ködlámpa indokolatlan használatát szigorúan büntetik.

Bosznia-Hercegovina

  • Autópálya-hálózat hossza: 370 km

Az A1-es az ország egyetlen autópályája, Bosznia-Hercegovinát észak-déli irányban szeli át, azonban mindezidáig csak egy kis része készült el.

Csehország

  • Autópálya-hálózat hossza: 1240 km
    1 km-re jutó költség: 1,21 CZK (14,9 Ft)

A hazai autópályáknál jobbak a csehországiak, pl a német színvonalat messze nem érik el. Viszont sűrűn találunk benzinkutakat, bár a parkolók lehetnének tágasabbak.

Franciaország

  • Autópálya-hálózat hossza: 11 618 km
    1 km-re jutó költség: 0,09 euró (28,7 Ft)

Nagyon jó minőségű autópályák, amelyeken gyorsan lehet haladni. A kapcsolódó infrastruktúra is kitűnő, a parkolókban bőven van hely.

Horvátország

  • Autópálya-hálózat hossza: 1310 km
    1 km-re jutó költség: 0,4 kuna (17,22 Ft)

Új autópályákról van szó, így a minőségük is nagyon jó. A fizetőkapuknál a nyári szezonban lehetnek torlódások.

Lengyelország

  • Autópálya-hálózat hossza: 1640 km

Mivel kapus rendszerről van szó, az 1 km-re jutó költség a megtett távolságtól függ.

Németország

  • Autópálya-hálózat hossza: 13 009 km
  • Személygépkocsiknak ingyenes.

Nagyon jó minőségű utak, igen sűrű hálózat. Sok benzinkút, pihenőhely, ahol nem csak tágas parkolókat, de gyakran éttermeket, üzleteket is találunk.

Magyarország

  • Autópálya-hálózat hossza:1937 km
  • 1 km-re jutó költség: 22,2 Ft

A magyar autópályák minősége változó, az M6-os vagy az újabb építésűek elfogadhatóak, de például az M1-es vagy az M7-es állapota sok helyen igen rossz. Általánosságban elmondható, hogy a német vagy a francia pályákhoz képest jóval gyengébb az útburkolatok állapota, és a felújítások is lényegesen tovább húzódnak, mint tőlünk nyugatabbra.

Olaszország

  • Autópálya-hálózat hossza: 6943 km
  • 1 km-re jutó költség: kb. 0,09 euró/ (28,7 Ft)

Az autópályák állapota nem túl jó, sok az úthiba, nagyjából a magyar állapotokhoz hasonlóra számítsunk. A nagy kikötővárosok környékén a biztonságra is jobban ügyeljünk, ha például éjszakára megállunk valahol.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Románia

  • Autópálya-hálózat hossza: 763 km
  • 1 km-re jutó költség: 0,037 euró (11,7 Ft)

Az utak állapota meglepően jó, még ha nem is érik el a nyugaton megszokott színvonalat, a régió átlagát határozottan meghaladják. A kiszolgáló infrastruktúra is megfelelő.

Spanyolország

  • Autópálya-hálózat hossza: 15 523 km
  • 1 km-re jutó költség: kb. 0,09-0,1 euró (28,70-31,9 Ft)

Az utak minősége kiváló, a közlekedést sem felújítások, sem más akadályok nem lassítják, nagyon jól lehet haladni. Pihenőhelyből lehetne valamivel több.

Svájc

  • Autópálya-hálózat hossza: 1638 km
  • 1 km-re jutó költség: 0,0244 CHF (6,68 Ft)

A világ egyik legsűrűbb autópálya-hálózata, kiváló minőségű utakkal, amelyeken nagyon jól lehet haladni. Télen viszont, mivel az utakat általában nem sózzák, nagyobb havazásoknál először a kamionokat, komolyabb helyzet esetén a személyautókat sem engedik fel a pályákra, azokat lezárják, amíg az útviszonyok nem javulnak.

Szerbia

  • Autópálya-hálózat hossza: 792 km
  • 1 km-re jutó költség: 0,05-0,06 euró (15,95-19,13 Ft)

Jó minőségű autópályák, és mivel a forgalom gyérebb, mint az EU-ban, jól lehet haladni. Benzinkutakkal, parkolókkal jól ellátott.

Szlovákia

  • Autópálya-hálózat hossza: 482 km
  • 1 km-re jutó költség: 0,104 euró (33,08 Ft)

A magyarnál nem sokkal jobb autópályák, parkolásra alkalmas megállóból nincs túl sok, a parkolók nem túl nagyok.

Szlovénia

  • Autópálya-hálózat hossza: 783 km
  • 1 km-re jutó költség
  • 3,5 tonnánál könnyebb járművek, max. 1,3 méteres tengelytávval: 0,14 euró (44,8 Ft)
  • 3,5 tonnánál nehezebb járművek, 1,3 méternél szélesebb tengelytávval: 0,28 euró (89,6 Ft)

Az utak minősége jó, de benzinkút, pihenőhely viszonylag ritkán fordul elő.

Ukrajna

  • Nemzetközi úthálózat hossza: 4482 km
  • Nincsenek fizetős utak.

Az európai úthálózathoz tartozó E-38-as, E40-es és E-50-es utak átszelik az országot. Ezeknek csak néhány rövid szakasza 2x2 sávos gyorsforgalmi út vagy autópálya.

A táblázat adatai a 3,5 tonnát meg nem haladó tömegű járművekre, jellemzően személygépkocsikra vonatkoznak (kivéve, ahol ettől eltérő paraméterek szerepelnek). A forintösszegek az MNB 2019. február 12-i középárfolyamain alapulnak. Az autópályahossz-adatok forrása az Eurostat 2010-2017-es statisztikája, illetve Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Szerbia, Svájc esetében a Wikipédia. Az 1 km-re jutó költségadatok alapja az éves matricák ára.

Lecserélnéd a régi kocsit? Válogass a hitelek között a Pénzncentrum kalkulátorában!

Egyébként Európa nagy részén találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a megnövekedett forgalommal - néhány ország kivételével - nem igazán tart lépést az autópályákhoz kapcsolódó infrastruktúra. Vagyis több szakaszon elférne még néhány benzinkút, pihenőhely, és gyakran a parkolók sem elég tágasak a forgalomhoz képest. Ehhez társul, hogy csúcsidőben, vagyis a nyári hónapokban, illetve az Alpok területén, illetve az odavezető autópályákon a sízeszonban rendszeresek a torlódások. Ezekkel főleg az útfelújításoknál, a fizetőkapuknál, illetve a matricás pályák külön is fizetős szakaszainál (pl. hágók, alagutak) találkozhatunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem