2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Durva benzináremelés jön: jobban teszed, ha mostantól így vezetsz


Az előttünk álló időszakban komolyabb drágulásra készülhetnek a magyar autósok. A jövedéki adó emelése mellett ugyanis az olaj nemzetközi ára is kedvezőtlenül hat az üzemanyagok árára. Mivel a legtöbb magyar családnak minden fillér számít, így a Pénzcentrum összeszedte, hogyan tarthatjuk szinten (vagy csökkenthetjük) a benzinre havonta elköltött pénzt.

Október elsejétől, a jövedékiadó-szabályozás változása miatt átlagosan bruttó 6,35 forinttal fizethetünk többet a 95-ös benzinért, és bruttó 12,70 forinttal a gázolajért. Ez azt jelenti, hogy jelenleg átlagosan

339-340 forintért mérik a benzin, és 345-346 forintért a gázolaj literjét a kutakon.

Mint ismert, az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Az új szabályozás szerint emelkedik a jövedéki adó, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.

És itt nem érnek véget a magyar autósok megpróbáltatásai, az olajtermelő országok ugyanis szerdán úgy döntöttek, hogy csökkentik a kitermelést, ezzel pedig az olaj árának növekedése várható, ami hamarosan a benzin és a gázolaj árában is jelentkezhet. Na persze nem érdemes emiatt a kádat feltölteni benzinnel, de a magasabb árakat be kell építeni a család havi költségvetésébe.

Így spórolhatunk az üzemanyagon

  • Vezessünk takarékosan!

Érdemes odafigyelni arra, hogyan vezetjük az autónkat, vannak ugyanis olyan manőverek, amelyekkel sokkal több üzemanyagot égetünk el, mint gondolnánk, ezzel ráadásul a bébifókák is jól járnak, mert a károsanyag-kibocsátás is csökken. A magas sebesség, a hirtelen tövig nyomott gázpedál és a gyakori megállás vezet a legkevésbé takarékos üzemanyag felhasználáshoz, akár 30-40 százalékkal többet is fogyaszthat ilyenkor a kocsink (persze hibrid autóknál kicsit más a helyzet a gyakori megállásoknál).

Ha egy hosszabb piros lámpánál állunk, vagy dugóban araszolgatunk, akkor a motor leállításával is spórolhatunk. Persze az ideális az, ha a start-stop rendszer eleve be van építve az autónkba, de ha szemfülesek vagyunk, akkor a hosszabb megállásoknál saját magunk is szabályozhatjuk ezt. Használjunk GPS-t vagy a dugókat is figyelembe vevő mobiltelefonos alkalmazásokat, ezekkel ugyanis nemcsak az utazási időből faraghatunk le, hanem az üzemanyaggal is spórolhatunk.

  • Ne feledkezz meg a karbantartásról!

Ha rendszeresen karban tartjuk az autónkat, azzal többet spórolhatunk, mint gondolnánk. A légszűrők eltömődése, az alacsony olajszint nemcsak a kocsi élettartamát rövidítheti le, hanem az üzemanyag-fogyasztást is megdobhatja. A kerekek ellenőrzése nem igényel különösebb szaktudást, mégis, ha nem a megfelelő nyomáson használjuk őket, akkor emiatt is magasabb lehet a benzinért kifizetett összeg.

  • Fizessünk hitelkártyával!

Ha sokat autózunk, akkor az üzemanyagért kifizetett összeg is jelentős részt hasít ki a családi költségvetésből. Ezt csökkenthetjük azzal, hogy a benzinkútnál olyan hitelkártyával fizetünk, amely kifejezetten az üzemanyag költségek után ad jelentős visszatérítést. Ilyen több banknál is elérhető, és nem ritka, hogy 4-5 százalékot is visszakapunk. Ha 50 ezer forintot költünk egy hónapban üzemanyagra, akkor a visszatérítés 2-2,5 ezer forint is lehet, ami éves szinten 25-30 ezer forintos spórolásnak felel meg.

  • Keresd meg a legjobb árakat!

A legalacsonyabb árak megtalálásához két módszert érdemes kombinálni. Egyrészt a megszokott útvonalunkon található benzinkutak árait megfigyelve, de ezt szinte mindenki megteszi. A másik viszont az online keresés, amit már kevesebben használnak.

Ha egy erre alkalmas oldalon végigjárjuk a megszokott útvonalainkat, akkor az sem kizárt, hogy pár száz méteres kitérővel is találunk olyan kutat, amelynél akár 5-10 forinttal is olcsóbb az üzemanyag, mint amennyiért mi szoktuk megvásárolni.

  • Akkor tankoljunk, amikor olcsó!

Ne akkor keressünk kétségbeesve egy benzinkutat, amikor már világít a kijelzőn a kis benzinkút ikon, hanem keressük meg a legjobb alkalmat erre. Az üzemanyagárakkal általában előre lehet kalkulálni hosszabb-rövidebb időszakokra, így ha hamarosan emelkedés várható, akkor bátran tankoljuk tele az autót, míg ha csökkenés lehet a közeljövőben, akkor inkább próbáljuk meg kihúzni addig, legfeljebb csak annyi üzemanyagot vásárolva, ami feltétlenül szükséges.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó