2021. január 27. szerda Angelika

Durva áremeléssel indul a strandszezon a Balatonon


Beköszöntött a június, a magyarországi strandok nagy része már kinyitott, sok pedig most, a pünkösdi hétvégén várja idén először a fürdőzni vágyókat. Idén is nagyon megterheli a családi kasszát egy hétvégi strandolás. Ráadásul a Balatonnál több település is áremelésre kényszerült, miután az idegenforgalmi adó után járó kiegészítés januártól lecsökkent. Utánajártunk, idén mennyit kell fizetnünk, ha szabadvízi strandolásra vágyunk.

A magyarországi strandok nagy része már kinyitott a múlt héten, több a mostani hétvégén indítja a szezont. Noha tavaly sem volt olcsó mulatság egy családi strandolás, idén még mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlni. A Balatonnál például több település is áremelésre kényszerült, miután az idegenforgalmi adó után járó kiegészítés januártól lecsökkent. Van, ahol fizetőssé teszik a parkolókat, máshol az eddig ingyenesen használható strandot teszik belépőssé. Utánajártunk, idén mennyit kell fizetnünk, ha szabadvízi strandolásra vágyunk.

A KSH tavalyi, belföldi turizmust vizsgáló kiadványa szerint a magyarok legnépszerűbb úti célja Közép-Magyarország, Balaton és Észak-Magyarország. Ha a négy és annál több éjszakás utazásokat nézzük, akkor a Balaton viszi a pálmát: a magyar tenger megunhatatlan. Hogy tavaly melyek voltak a magyarok legnépszerűbb úticéljai, arról még nincs friss adat, de 2015-ben a belföldivendég-éjszakák számát tekintve a három legnépszerűbb város Budapest, Hajdúszoboszló és Siófok volt. Zalakaros, Balatonfüred és Hévíz is a Top 10-ben végzett.

Megnéztük, a legkedveltebb üdülőhelyeken hogyan alakulnak idén a belépődíjak. A Balaton partján a központi strandok szinte mind fizetősek, ez igaz az északi és a déli partra is, a belépőjegyeket pedig az üzemeltetők nem egységesen állapítják meg. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb helyen választhatunk, napi egyszeri belépésre jogosító, vagy egész napos, ki-és bejárást lehetővé tevő napi jegyet. Előbbi olcsóbb. A legtöbb strandon lehet 3 napos vagy 10 alkalmas bérletet is vásárolni, ha nyaralni megy a család, valószínűleg ezekkel járunk a legjobban.

Balatonfüred

Az Esterházy strand honlapján még nem frissítették a belépőjegyek árait. E szerint tavaly az egyszeri felnőtt belépő 1100, a 4-14 év közötti gyerekek egyszeri belépője pedig 650 forintba került. Napijegyet is lehet váltani, az tavaly 1300 volt, a gyerekeknek pedig 800 forintba került. Itt is van délutáni kedvezményes belépő, 5 után tavaly 550 forintot kértek a felnőttek, 350 forintot a gyerek belépőjéért.

Elképzelhető, hogy pár száz forinttal idén itt is drágábbak lesznek a belépők.
A Kisfaludy strand mellett tavaly ingyen lehetett parkolni, az egyszeri felnőtt belépő ára 700, a gyerekeknek 450 forint volt, a napi belépő 850, illetve 550 forintba került. A délutáni kedvezményes belépő 350 volt a felnőtteknek, 250 a gyerekeknek.

Csopak

Május 27-én nyitott a csopaki strand, ahol 4 órától kedvezményes jeggyel, este 7-től pedig ingyen fürödhetünk. A napi egyszeri belépésre jogosító felnőtt belépő 800, a diákoknak és a nyugdíjasoknak kedvezményes jegyet biztosítanak 500 forintért. A többszöri belépésre jogosító napijegy 1000, a kedvezményes napijegy pedig 700 forintba kerül. A délutáni napi felnőtt belépő (16 óra után, egyszeri belépésre jogosít) 500, a gyermek pedig 400 forint. A két felnőtt és maximum 4 gyerek belépésére jogosító családi jegy ára 2500 forint.

Balatonalmádi

A Wesselényi strandon a napijegy 700 a felnőtteknek, a gyermek, diák és nyugdíjas belépőjegy 450 forint. 16 óra után itt is van kedvezményes belépő, a felnőttektől 500, a kedvezményes belépőért 350 forintot kérnek.

Alsóörs

A felnőtt belépőjegy 700, a gyerek és a nyugdíjas belépő 500 forintba kerül. Ha el szeretnénk hagyni a strand területét és később visszajönnénk, akkor a felnőtteknek 1000, a gyerekeknek 700 forintot kell fizetni. A délutáni belépőjegy felnőtteknek 450, gyerekeknek 350 forint. Van itt is családi belépő, 2 felnőtt és maximum 4 gyerek 2000 forintért élvezheti a balatoni lubickolást.

Tihany

A Sajkod strand a legolcsóbb, itt 250 forint a 14 éven aluiak és a nyugdíjasok belépője, a felnőtteknek 400 forintot kell fizetniük. A parkolás viszont nem ingyenes, 200 forint egy óra, vagy válthatunk napijegyet 1000 forintért.

A Napsugár Beach-en 500 forintot kérnek a felnőtt, a diák és a nyugdíjas belépőjegyekért pedig 250-et. Aki Tihanyban él, megússza a csobbanást 250 forintból.
Az Átrium strandon a felnőtt jegy 750, a diák és a nyugdíjas jegy 450 forint. Délután 4 után a felnőtteknek 500, a gyerekeknek, nyugdíjasoknak 300 forintot kell fizetniük.

Keszthely

Bőven van választási lehetősége annak, aki Keszthelyen szeretne nyaralni. A Csík Ferenc sétányon van a Városi Strand . Nem találtunk idei adatokat, tavaly a felnőtt napijegy 800, a gyermek/nyugdíjas jegy 560 forint volt, 18 óra után pedig válthattak a fürdőzők kedvezményes jegyet 400, illetve 280 forintért.

A Helikon és a Libás strandon tavaly 500 forint volt a felnőtt belépő, a gyermek és a nyugdíjas jegy 350 volt. 17 óra után 250, illetve 180 forintért lehetett bemenni.

Fonyód

Fonyód központi strandján, a Panoráma strandon 400 forintot kérnek a felnőtt, 200-at a gyerekek és nyugdíjasok belépőjéért. Szezon bérletet is válthatunk, ezzel 77 alkalommal használhatjuk a strandot, és 15 ezer forintba kerül.

Fonyódon egyébként több szabadstrand is van, a Tópart utcai fürdőhely vagy a Városi strand használata egy vasunkban sem kerül.

Balatonboglár

A Platán strand ingyenes, a Boglári Buborék Élményfürdőt belépődíjért lehet használni, de a strand többi része továbbra is ingyenes.

Balatonföldvár

A Központi szabadstrand ingyenes, viszont a parkolásért fizetni kell. Nincs napidíj, május 1-től szeptember 30-ig naponta 9 órától 21 óráig óránként 350 forint. A Keleti strandra a felnőttek 800, a 14 éven aluli gyerekek 400 forintért mehetnek be, ha pedig nem egyszeri, hanem többszöri belépésre jogosító belépőt váltunk, akkor a felnőtteknek 1000, gyerekenként pedig 500 forintot kell fizetni.

Siófok

A Nagystrandon a főszezonban hétköznap a felnőtt belépőjegy ára 1000, a gyerek belépő 500 forint. Hétvégén a felnőtteknek 1300, a gyerekeknek 700 forintot kell fizetniük. Ha valaki délután 4 után szeretne csobbanni, 550 forintot kell fizetnie, a gyerekek kedvezményes esti belépője pedig 300 forint. A családi napijegy pedig 2900 forintba kerül. Jó hír, hogy idén nyártól ezen a strandon SZÉP kártyával is lehet fizetni.

Siófok keleti szélénél található a város második fizetős strandja, a Sóstói strand, ahol hétköznap a felnőtt belépő 600, a gyerek belépő 300, ugyanez hétvégén 700, illetve a gyerekeknek 400 forintba kerül. A délután 4 óra utáni belépő 400 forint, gyerekeknek pedig 200. A diák és a nyugdíjas jegy 400 forint, a családi napijegy 1500. Itt is fizethetnek a strandolni vágyók SZÉP kártyával.

Balatonkenese

A Vak Bottyán Strand honlapján még nem frissítették a belépőjegyeket, ezek tehát a tavalyi adatok. 2016-ban a strand mellett ingyen parkolhattunk, a belépőjegy felnőtteknek 600, diákoknak és nyugdíjasoknak 400 forint volt. Délután 4 után volt kedvezményes belépőjegy, ennek ára felnőtteknek 400, diákoknak és nyugdíjasoknak 250 volt.

A Bezerédj strandon tavaly a felnőtt napijegy 500, a diák/nyugdíjas 350, a délután 4 utáni kedvezményes belépő pedig 350 illetve 200 forint volt.

Hogy ússzuk meg legolcsóbban?

Az északi parton alig akad ingyenesen használható strand, de a déli parton több is van. Balatonberényben, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen, Balatonkenesén, Balatonlellén is találni, de van Zamárdiban és Zánkán is.

A Velencei-tónál is egyre több helyen kell fizetni, térítésmentesen lehet viszont fürödni Agárdon a Tini Strandon és Gárdonyban a Panoráma partszakaszon. Gárdony környékén egyébként van négy, belépődíjas strand is, ezeknek az árát feltüntettük a táblázatunkban. Velencén is találni olyan partszakaszt, ahol ingyen csobbanhatunk a családdal. Érdemes például felkeresni a Tóbíró közi szabadstrandot, vagy a Cserje utcai strandot.

A Tisza-tónál is olcsón megúszhatjuk a családi fürdőzést. Poroszlón és Tiszafüreden is találni ingyenes strandokat, amelyek mellett azért van büfésor is, így éhen sem maradunk.

Pest környékén is rengeteg a lehetőség

A budapestieknek is van már pálmafás, homokos vízpartja. A Lupa Tó strandon többféle belépővel várják a látogatókat. Ha munka után csobbannánk, olcsóbban megússzuk. Érdemes tudni, hogy a tó körül több strand is van, mind különböző felszereltséggel várja a látogatókat, és az áruk is különböző. Vannak prémium napijegyek, ezek ára 1500 és 3000 között mozog, de a sima strand belépő - amihez nem jár baldachinos napágy például - 1000 forint.

Zebegényben és Nagymaroson, ezek sincsenek messze a fővárostól, szintén van szabadstrand, de Dunabogdányon is találni olyan partszakaszt, ahol kedvünkre lubickolhatunk és egy fillért sem kell érte fizetnünk.

Címlapfotó: Varga György/MTI

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked