7 °C Budapest

Durva áremeléssel indul a strandszezon a Balatonon

2017. június 3. 07:02

Beköszöntött a június, a magyarországi strandok nagy része már kinyitott, sok pedig most, a pünkösdi hétvégén várja idén először a fürdőzni vágyókat. Idén is nagyon megterheli a családi kasszát egy hétvégi strandolás. Ráadásul a Balatonnál több település is áremelésre kényszerült, miután az idegenforgalmi adó után járó kiegészítés januártól lecsökkent. Utánajártunk, idén mennyit kell fizetnünk, ha szabadvízi strandolásra vágyunk.

A magyarországi strandok nagy része már kinyitott a múlt héten, több a mostani hétvégén indítja a szezont. Noha tavaly sem volt olcsó mulatság egy családi strandolás, idén még mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlni. A Balatonnál például több település is áremelésre kényszerült, miután az idegenforgalmi adó után járó kiegészítés januártól lecsökkent. Van, ahol fizetőssé teszik a parkolókat, máshol az eddig ingyenesen használható strandot teszik belépőssé. Utánajártunk, idén mennyit kell fizetnünk, ha szabadvízi strandolásra vágyunk.

A KSH tavalyi, belföldi turizmust vizsgáló kiadványa szerint a magyarok legnépszerűbb úti célja Közép-Magyarország, Balaton és Észak-Magyarország. Ha a négy és annál több éjszakás utazásokat nézzük, akkor a Balaton viszi a pálmát: a magyar tenger megunhatatlan. Hogy tavaly melyek voltak a magyarok legnépszerűbb úticéljai, arról még nincs friss adat, de 2015-ben a belföldivendég-éjszakák számát tekintve a három legnépszerűbb város Budapest, Hajdúszoboszló és Siófok volt. Zalakaros, Balatonfüred és Hévíz is a Top 10-ben végzett.

Megnéztük, a legkedveltebb üdülőhelyeken hogyan alakulnak idén a belépődíjak. A Balaton partján a központi strandok szinte mind fizetősek, ez igaz az északi és a déli partra is, a belépőjegyeket pedig az üzemeltetők nem egységesen állapítják meg. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb helyen választhatunk, napi egyszeri belépésre jogosító, vagy egész napos, ki-és bejárást lehetővé tevő napi jegyet. Előbbi olcsóbb. A legtöbb strandon lehet 3 napos vagy 10 alkalmas bérletet is vásárolni, ha nyaralni megy a család, valószínűleg ezekkel járunk a legjobban.

Balatonfüred

Az Esterházy strand honlapján még nem frissítették a belépőjegyek árait. E szerint tavaly az egyszeri felnőtt belépő 1100, a 4-14 év közötti gyerekek egyszeri belépője pedig 650 forintba került. Napijegyet is lehet váltani, az tavaly 1300 volt, a gyerekeknek pedig 800 forintba került. Itt is van délutáni kedvezményes belépő, 5 után tavaly 550 forintot kértek a felnőttek, 350 forintot a gyerek belépőjéért.

Elképzelhető, hogy pár száz forinttal idén itt is drágábbak lesznek a belépők.
A Kisfaludy strand mellett tavaly ingyen lehetett parkolni, az egyszeri felnőtt belépő ára 700, a gyerekeknek 450 forint volt, a napi belépő 850, illetve 550 forintba került. A délutáni kedvezményes belépő 350 volt a felnőtteknek, 250 a gyerekeknek.

Csopak

Május 27-én nyitott a csopaki strand, ahol 4 órától kedvezményes jeggyel, este 7-től pedig ingyen fürödhetünk. A napi egyszeri belépésre jogosító felnőtt belépő 800, a diákoknak és a nyugdíjasoknak kedvezményes jegyet biztosítanak 500 forintért. A többszöri belépésre jogosító napijegy 1000, a kedvezményes napijegy pedig 700 forintba kerül. A délutáni napi felnőtt belépő (16 óra után, egyszeri belépésre jogosít) 500, a gyermek pedig 400 forint. A két felnőtt és maximum 4 gyerek belépésére jogosító családi jegy ára 2500 forint.

Balatonalmádi

A Wesselényi strandon a napijegy 700 a felnőtteknek, a gyermek, diák és nyugdíjas belépőjegy 450 forint. 16 óra után itt is van kedvezményes belépő, a felnőttektől 500, a kedvezményes belépőért 350 forintot kérnek.

Alsóörs

A felnőtt belépőjegy 700, a gyerek és a nyugdíjas belépő 500 forintba kerül. Ha el szeretnénk hagyni a strand területét és később visszajönnénk, akkor a felnőtteknek 1000, a gyerekeknek 700 forintot kell fizetni. A délutáni belépőjegy felnőtteknek 450, gyerekeknek 350 forint. Van itt is családi belépő, 2 felnőtt és maximum 4 gyerek 2000 forintért élvezheti a balatoni lubickolást.

Tihany

A Sajkod strand a legolcsóbb, itt 250 forint a 14 éven aluiak és a nyugdíjasok belépője, a felnőtteknek 400 forintot kell fizetniük. A parkolás viszont nem ingyenes, 200 forint egy óra, vagy válthatunk napijegyet 1000 forintért.

A Napsugár Beach-en 500 forintot kérnek a felnőtt, a diák és a nyugdíjas belépőjegyekért pedig 250-et. Aki Tihanyban él, megússza a csobbanást 250 forintból.
Az Átrium strandon a felnőtt jegy 750, a diák és a nyugdíjas jegy 450 forint. Délután 4 után a felnőtteknek 500, a gyerekeknek, nyugdíjasoknak 300 forintot kell fizetniük.

Keszthely

Bőven van választási lehetősége annak, aki Keszthelyen szeretne nyaralni. A Csík Ferenc sétányon van a Városi Strand . Nem találtunk idei adatokat, tavaly a felnőtt napijegy 800, a gyermek/nyugdíjas jegy 560 forint volt, 18 óra után pedig válthattak a fürdőzők kedvezményes jegyet 400, illetve 280 forintért.

A Helikon és a Libás strandon tavaly 500 forint volt a felnőtt belépő, a gyermek és a nyugdíjas jegy 350 volt. 17 óra után 250, illetve 180 forintért lehetett bemenni.

Fonyód

Fonyód központi strandján, a Panoráma strandon 400 forintot kérnek a felnőtt, 200-at a gyerekek és nyugdíjasok belépőjéért. Szezon bérletet is válthatunk, ezzel 77 alkalommal használhatjuk a strandot, és 15 ezer forintba kerül.

Fonyódon egyébként több szabadstrand is van, a Tópart utcai fürdőhely vagy a Városi strand használata egy vasunkban sem kerül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Balatonboglár

A Platán strand ingyenes, a Boglári Buborék Élményfürdőt belépődíjért lehet használni, de a strand többi része továbbra is ingyenes.

Balatonföldvár

A Központi szabadstrand ingyenes, viszont a parkolásért fizetni kell. Nincs napidíj, május 1-től szeptember 30-ig naponta 9 órától 21 óráig óránként 350 forint. A Keleti strandra a felnőttek 800, a 14 éven aluli gyerekek 400 forintért mehetnek be, ha pedig nem egyszeri, hanem többszöri belépésre jogosító belépőt váltunk, akkor a felnőtteknek 1000, gyerekenként pedig 500 forintot kell fizetni.

Siófok

A Nagystrandon a főszezonban hétköznap a felnőtt belépőjegy ára 1000, a gyerek belépő 500 forint. Hétvégén a felnőtteknek 1300, a gyerekeknek 700 forintot kell fizetniük. Ha valaki délután 4 után szeretne csobbanni, 550 forintot kell fizetnie, a gyerekek kedvezményes esti belépője pedig 300 forint. A családi napijegy pedig 2900 forintba kerül. Jó hír, hogy idén nyártól ezen a strandon SZÉP kártyával is lehet fizetni.

Siófok keleti szélénél található a város második fizetős strandja, a Sóstói strand, ahol hétköznap a felnőtt belépő 600, a gyerek belépő 300, ugyanez hétvégén 700, illetve a gyerekeknek 400 forintba kerül. A délután 4 óra utáni belépő 400 forint, gyerekeknek pedig 200. A diák és a nyugdíjas jegy 400 forint, a családi napijegy 1500. Itt is fizethetnek a strandolni vágyók SZÉP kártyával.

Balatonkenese

A Vak Bottyán Strand honlapján még nem frissítették a belépőjegyeket, ezek tehát a tavalyi adatok. 2016-ban a strand mellett ingyen parkolhattunk, a belépőjegy felnőtteknek 600, diákoknak és nyugdíjasoknak 400 forint volt. Délután 4 után volt kedvezményes belépőjegy, ennek ára felnőtteknek 400, diákoknak és nyugdíjasoknak 250 volt.

A Bezerédj strandon tavaly a felnőtt napijegy 500, a diák/nyugdíjas 350, a délután 4 utáni kedvezményes belépő pedig 350 illetve 200 forint volt.

Hogy ússzuk meg legolcsóbban?

Az északi parton alig akad ingyenesen használható strand, de a déli parton több is van. Balatonberényben, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen, Balatonkenesén, Balatonlellén is találni, de van Zamárdiban és Zánkán is.

A Velencei-tónál is egyre több helyen kell fizetni, térítésmentesen lehet viszont fürödni Agárdon a Tini Strandon és Gárdonyban a Panoráma partszakaszon. Gárdony környékén egyébként van négy, belépődíjas strand is, ezeknek az árát feltüntettük a táblázatunkban. Velencén is találni olyan partszakaszt, ahol ingyen csobbanhatunk a családdal. Érdemes például felkeresni a Tóbíró közi szabadstrandot, vagy a Cserje utcai strandot.

A Tisza-tónál is olcsón megúszhatjuk a családi fürdőzést. Poroszlón és Tiszafüreden is találni ingyenes strandokat, amelyek mellett azért van büfésor is, így éhen sem maradunk.

Pest környékén is rengeteg a lehetőség

A budapestieknek is van már pálmafás, homokos vízpartja. A Lupa Tó strandon többféle belépővel várják a látogatókat. Ha munka után csobbannánk, olcsóbban megússzuk. Érdemes tudni, hogy a tó körül több strand is van, mind különböző felszereltséggel várja a látogatókat, és az áruk is különböző. Vannak prémium napijegyek, ezek ára 1500 és 3000 között mozog, de a sima strand belépő - amihez nem jár baldachinos napágy például - 1000 forint.

Zebegényben és Nagymaroson, ezek sincsenek messze a fővárostól, szintén van szabadstrand, de Dunabogdányon is találni olyan partszakaszt, ahol kedvünkre lubickolhatunk és egy fillért sem kell érte fizetnünk.

Címlapfotó: Varga György/MTI

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem