8 °C Budapest

Dübörög a turizmus: egyre drágábbak a fővárosi szállások

2017. október 11. 16:01

Augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes vendégforgalom együttesen 3,0 százalékkal nőtt.

Augusztusban három százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma - írja közleményében a KSH.

Ami igazán meglepő, hogy országos szinten 12 százalékkal, Budapesten 21 százalékkal voltak magasabbak a szállásárak, mint tavaly ilyenkor.

A szállodák szobakihasználtsága 1,6 százalékponttal, 73,8 százalékra nőtt, a szállodák száma jelentősen nem változottt, idén is 3375 kereskedelmi szálláshely működött. A kiadható szobák száma kismértékben nőtt, és megközelítette a 99 ezret. A szállodák szobakihasználtsága összesen 3,8 százalékponttal, 59,8 százalékra emelkedett.

A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 15 százalékkal (56 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 16 százalékkal (37 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 13 százalékkal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 14 százalékkal (11 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 20 százalékkal, a belföldi 12 százalékkal bővült.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17 százalékkal több, 310 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 19 százalékkal nőtt és meghaladta a 188 milliárd forintot

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm