Döntöttek a magyarok az óraátállításról: sokan talán nem fognak örülni

2018. szeptember 16. 17:35

Ezek voltak a 37. hét legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra.


Döntöttek a magyarok az óraátállításról: nem biztos, hogy mindenki örülni fog

Augusztus végén össznépi EU-s konzultáció söpörte le végleg a pályáról az óraátállítás intézményét, amiből a magyarok jócskán kivették a részüket. A részletes adatok szerint ugyanis a hazánkból szavazók közül 90 százaléknyian, azaz 10-ből kilenc honfitársunk tette le voksát az óraátállítás ellen. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a nyári vagy téli időszámítás lesz-e a befutó, de a Pénzcentrum olvasóinak erről is megvan a markáns véleményük. Kérdés csak az, hogy ez mennyire egyezik egyes szakmai észrevételekkel.

Rengeteg fiatalt keresnek: 7000 forintos órabér, diplomát sem kérnek

Nem csak a nyár elején, de a szorgalmi időszak első heteiben is megugrik a munkát kereső diákok száma. Egyre szűkebb az a réteg, aki nappali tagozatosként csupán a szülei segítségével fenn tudja tartani magát - derült ki egy az év elején publikált európai kutatásból. Emellett persze a magyar cégeknek is jól jön a friss, olcsó munkaerő. Megnéztük havonta átlagosan mekkora kiadassál kell számolnia egy diáknak, és azt is, mennyit lehet keresni árufeltöltéssel, "békázással", vagy utasbiztonsági sormenedzserként.


Egy havi fizetés megy el a bébiszitterre: nem cserélnél a magyar családdal

A gyereknevelés nem olcsó. Csak az első 18 év, ha mindenen igyekszünk spórolni és a legolcsóbb dolgokat vásároljuk meg a gyereknek, több mint 5 és fél millió forintos kiadást jelent egy család számára. Különösen magas kiadásokkal jár viszont, ha egy gyerek sajátos nevelési igényű és egészségügyi ellátásra szorul. Az állami egészségügyben ugyanis nem igazán tudnak mit kezdeni az autista, vagy a mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos gyerekekkel. Három édesanya osztotta meg tapasztalatait a Pénzcentrummal. Egyikük több millió forintot fizetett gyerekük mozgásszervi fejlesztéséért, egy másik anyukának pedig egy havi fizetése ment el a babysitterre, és jótékonysági akciókkal kalapozta össze a pénzt a külföldi kezelésekre.

Ezt nem lehet letagadni: így hajtják szét a magyar óvónőket, tanárokat

A legfrissebb statisztikák szerint a magyar óvónők világszinten is rendkívül leterheltnek számítanak. Olyannyira, hogy nettó munkaórában csupán három ország szakemberei dolgoznak többet a magyaroknál. Az általános iskolás tanárok esetében nem ennyire vészes a helyzet, ők több száz órával elmaradnak a világ, illetve európai átlagtól, védelmükben azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a statisztikában szereplő magyar adatok a minimum tanítási idő alapján szerepelnek a listában, ellentétben a többi országéval. Az elérhető adatokon túl megnéztük azt is, milyen bérekre számíthat az, aki ezekben a szakmákban helyezkedne el Magyarországon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok: hiába várják a plusz pénzt idén ősszel

Nem számíthatnak idén nyugdíjkorrekcióra a magyar nyugdíjasok. A KSH jelentése szerint ugyanis az áremelkedés nem haladta meg az év eleji nyugdíjemelés mértékét, vagyis a számok alapján nincs szükség korrekcióra. Friss kormányzati bejelentés szerint viszont a nyugdíjprémiummal várhatóan számolhatnak.

Sírhatnak a magyar pincérek: videón a győri robot, ami elveheti a munkájukat

Óriási a munkaerőhiány Magyarországon, a vendéglátó szektort pedig fokozottan sújtja a jelenség. Győrben egy kínai étterem olyat húzott, amit eddig csak lefeljebb sci-fikben láthattunk, robotot vet be a vendégek kiszolgálása érdekében. Videóriportunkból kiderül, hogy mire jó Amy, a pincérrobot, valamint a szerkezet korlátairól is szó esik.

Kiderült, hova tűnnek az állami kórházakból a tapasztalt magyar orvosok

A magán egészségügy fontos része lett az elmúlt években a hazai egészségügyi ellátásnak, a szabályozás azonban nem követte le ezt a változást. Ennek köszönhetően nem rendelkezünk részletes adatokkal a szektorról, a betegek saját döntéseik alapján mennek el egy-egy szolgáltatóhoz, informálódni független forrásból ugyanis nem igazán tudnak. Négy magyar orvos és közgazdász most arra vállalkozott, hogy feltérképezze a hazai egészségügyi rendszer valós állapotát. Frissen publikált tanulmányukból kiderül, hogy orvosok tömegei már nem külföldre, hanem a hazai magán egészésügybe távoznak az állami rendszerből, így bár a módosabbak egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése javul, de ez nem mondható el azokról, akik nem tudják megfizetni a privát ellátást, esetleg olyan területen élnek, ahol nincs fizetőképes kereslet a magán intézményhálózat fejlesztésére.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm