2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Döntött a GVH: nem trükközhet tovább a szállásportál


Sürgető üzenetek alkalmazása miatt indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Szallas.hu bevonásával. A vizsgálat tárgya az volt, hogy ezek az állítások pszichológiailag befolyásolják-e a felhasználókat a döntéshozatalban, illetve annak meggyorsításában (így az összehasonlítás vagy alapos tájékozódás esetleges elmulasztásában). A portál a vizsgálattal mindvégig együttműködött és a felvetett kifogásokhoz konstruktívan és együttműködően viszonyult.

Teljes mértékű együttműködést tanúsítva vitte végig a szállásportál a GVH által folytatott, az online szállásfoglalási rendszerben alkalmazott kommunikációs eszközöket vizsgáló eljárását. A szállásközvetítő vállalat az online szállásközvetítési szegmens, sőt azon túlmutatóan a teljes online kereskedelmi teret érintő kötelezettségvállalásokat ajánlott fel, amelyek révén elősegíti az online kereskedelmi kommunikáció fogyasztóbarát fejlődését.

Pénzre van szükséged? Használd a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

A vállalások értelmében először is kiterjedt kutatást végeztet az online kereskedelmi kommunikációs formák fogyasztói percepciójának felmérése céljából. E kutatás alapján átfogóan tájékoztatja a szakmai szereplőket a jogszerű és a fogyasztói érdekeket szem előtt tartó megoldásokról. Emellett vállalta azt is, hogy jövőbeni kommunikációját jogi és szakértői testület fogja előzetesen megvizsgálni.

Esetünkben fontos leszögezni, hogy a Szallas.hu a fogyasztó által megtekintett egyetlen szálláshely esetében sem közölt valótlan információt. A hatóság által felvetett kifogások csak a közölt információk lehetséges összhatására, illetve az információk egyes megjelentetési formáira vonatkoztak

- mondta Szigetvári József vezérigazgató. A szállásközvetítő cég a fogyasztók szempontjából fontos információnak tartja a többi felhasználó megfogalmazott véleményét, értékelését, ezért mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a vendégvélemények teljes körűen jelenjenek meg az oldalon. Azaz mind a pozitív, mind pedig a negatív vélemények olvashatóak voltak, annak érdekében, hogy a felhasználók számára megkönnyítsék a szállásfoglalást.

Az értékelések tartalma vagy jellege alapján (kivételt képeznek a trágár vagy gyűlöletkeltő kifejezések) nem végzünk semmilyen szűrést, azaz a negatív értékítéletek ugyanúgy megjelennek, mint a pozitívak

- fejtette ki Szigetvári József. A fogyasztói döntések további támogatására szolgáltak azok a szálláshelyek népszerűségére vonatkozó számszerűsíthető információk is, amelyek a többi fogyasztó magatartásán alapultak, így egy adott szálláshely foglalási adatai, az aktuális érdeklődők száma, vagy az oldalon elérhető szobaszám - írták közleményükben.

A hatóság által felvetett kifogások elsősorban e számszerűsített adatok lehetséges összhatására irányultak, ezért a szállásközvetítő vállalat kötelezettségvállalásai is éppen e kérdéskör vizsgálatát célozzák.

Annak érdekében, hogy a cég kommunikációs gyakorlatát ért felvetés számukra és a szakma számára is egyértelmű, a fogyasztói szempontból kifogásolható kommunikációs formák pedig elkerülhetőek lehessenek, a cég a felhasználók körében reprezentatív felmérést készíttet. A kutatás a hazai online szállásfoglalási piac mellett a teljes magyarországi e-kereskedelmi piacok egészére vonatkozik.

A kutatásból kiderül majd, mit tartanak a felhasználók valóban sürgető és mit segítő üzenetnek

- mondta Szigetvári József. Az adatok elemzését követően az eredményeket nyilvánosságra hozzák. A szállásfoglaló portál továbbá egy ellenőrző jogi testületet alapít, melyben versenyjogász, reklámpszichológus és fogyasztóvédő közösen döntenek a marketingkommunikációs üzeneteik elbírálásáról.

A szabályos működéshez nemcsak nekünk, de a teljes szakmának szüksége van arra, hogy egyértelmű legyen: mit lehet és mit nem lehet tenni

- tette hozzá a vezérigazgató. A GVH jogsértést állapított meg ugyan, de bírság kiszabását nem látta megalapozottnak. Ugyanakkor előírta a vállalt kötelezettségek teljesítését. A portál elfogadja a döntést és végrehajtja a kötelezettségvállalásait.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó