2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Csapból is ez folyik: együtt kell élni a vírussal a jövőben, na de hogyan?


Bármennyire is emelkednek az átoltottsági adatok a világ egyes részein, a kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy a koronavírussal együtt kell már élnünk. Pandémiából, azaz az egész világot markában tartó járványból endémiává szelídülhet majd az új koronavírus a tudósok értelmezésében - de mit is jelent az endémia?

Mivel számos, endémiaként létező betegséggel élünk ma együtt, példákon keresztül érthető meg leginkább az, ami ránk vár. Az endémia egy betegség állandó jelenléte, szokásos előfordulása egy adott földrajzi területen élő populációban. Az endemikus betegségek anélkül terjednek minden évben alapszinten, hogy ezzel az emberek életét különösebben zavarni tudnák, írja az Infostart.

Az endemikus betegségek hosszú ideig, megszakítás nélkül vannak jelen az emberek közt, folyamatosan keringenek a lakosságban, úgy, mint a nátha, amitől nem tartunk

- mondja Donald Burke, a Pittsburghi Egyetem epidemiológus professzora. Egy bizonyos földrajzi területen endémiásnak számító betegség máshol ugyanakkor lehet járványos is. Járvány alatt azt értjük, amikor egy betegség a szokásosnál nagyobb gyakorisággal jelenik meg egy adott terület népességének körében.

A malária például endémia a Föld egyes részein, amelyeken a szúnyogok révén folyamatosan jelen van a betegség, de ha például Amerikában jelenne meg és nem sikerülne kontroll alá vonni, az már járványt jelentene. Járványt egyébként nem csak baktérium vagy vírus okozhat: az elhízás vagy a cukorbetegség például elég nagy számú embert érint az Egyesült Államokban ahhoz, hogy járványos jellegűnek értékeljék, holott egyiket sem lehet elkapni másoktól.

A járványos jelenségek általában jönnek és mennek, olyanok, mint az influenza.

Az a négyféle koronavírus, amely a náthát okozza, a világ legtöbb részén endémiásnak számít. "Észre sem vesszük őket, folyamatosan adjuk át egymásnak ezeket a betegségeket, a jelenlétük állandó" - mondja Burke. Sok gyermekkori betegség is ilyen: korábban a kanyaró is igazi endémiás betegség volt, de a védőoltások segítségével sikerült elnyomni. Igaz, a világnak vannak olyan tájai, ahol ez nem történt még meg.

A náthavírusok csoportjához csatlakozhat tehát majd az új koronavírus is egy januári kutatás szerint: valószínű, hogy hosszú évekig, akár örökre együtt élünk majd vele. A Science-ben publikált kutatás a SARS-szal és a MERS-szel hasonlította össze a SARS-CoV-2-t: meglátásuk szerint ha az új koronavírus továbbra is folyamatosan jelen lesz a világon és már gyerekkorunktól találkozunk vele, megtörténik ez a fajta változás.

A frissen megjelenő variánsok ugyanakkor meglehetősen sok kérdőjelet tesznek a projekciók végére. A kutatók szerint ez csak azzal kapcsolatosan hoz bizonytalanságot, hogy mikorra érhetünk az endémiás szakaszba: azt nagyon valószínűsítik, hogy ez előbb-utóbb be fog következni.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked