2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Brutál benzinár-robbanás közeleg: rájár a rúd a magyar autósokra


Közel féléves csúcsára emelkedett az olaj árfolyama a hétfői kereskedésben, miután az Egyesült Államok közölte, hogy megszünteti a szankciómentességet azokkal az országokkal szemben, akik eddig Irántól importáltak olajat - írja a Portfolio.

November óta nem járt napon belül ilyen magas szinteken az olaj árfolyama, 3,3 százalékos drágulást mutat az olaj hordónkénti ára. Az olaj árfolyama azok után indult emelkedésnek, hogy a hírek szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nem hosszabbítja meg a szankciómentességet azon országok esetében, amelyek Irántól importálják a nyersanyagot. A Bloomberg értesülése szerint a bejelentés hétfőn várható.

Az olaj árfolyamának emelkedése nem jó hír az autósok számára, ugyanis ez előbb-utóbb lecsapódhat az üzemanyagok árában is.

Már így is gigadrága

A Pénzcentrum is megírta, a múlt héten átléptük a lélektani határt: 400 forint felett van a benzin és a dízel ára is. Súlyos ezrekkel költhetnek többet az autósok egy-egy teletankolásnál a korábbiakhoz képest.

A Portfolio egy korábbi elemzése szerint az esetlegeses újabb iráni szankciók, a venezuelai helyzet, az OPEC és USA kitermelési politika, a világkereskedelmi tárgyalások, a hajóüzemanyag-szabványok gyakorlati bevezetése, stb. mind olyan irányba is elmozdíthatják az olajárpiacot, ami a magyar autósok számára is előnytelen következményekkel járhat. Hiába várunk az árcsökkenésre, benne van a pakliban, hogy például Venezuela termelése tovább zuhan - ami a márciusi áramszünetek hatására értesülések szerint már be is következett és újabb emelkedések várhatók a csökkenés helyett.

Jelenleg azonban úgy tűnik, egy ideig még akárhogyan is alakul az olajpiac, kemény összegeket hagyhatunk ott a kutakon. Érdemes tehát meggondolni, hol állunk meg tankolni, mert az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A legolcsóbb és legdrágább kutakat ebben a cikkünkben szedtük össze.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó