17 °C Budapest

Beindult a gumiroham: rengetegen csak későn kapnak észbe

2019. október 30. 20:00

Az autósok 80 százaléka még októberben is nyári abroncsot használ, de a mostani lehűlés miatt a többség egyszerre indul autóabroncsot cserélni- derült ki a Bridgestone közel 20.000 fő bevonásával készült friss kutatásából. A felmérés megmutatta azt is, hogy a férfiak és nők eltérően hozzák meg az abroncscserével és az új autógumik vásárlásával kapcsolatos döntéseiket, továbbá, hogy a kitöltők több mint egyharmada kivárja, amíg az autógumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális értéket, ami a közlekedésbiztonság szempontjából kockázatos. Az évszaknak megfelelő abroncshasználatra vonatkozó kérdésre az autóvezetők 55 százaléka adott csak helyes választ.

A Bridgestone országos felmérés keretében minden eddiginél nagyobb mintán, 19.550 autós bevonásával vizsgálta az abroncscserélési és közlekedésbiztonsági szokásokat, valamint a gépjárművezetők általános felkészültségét. A kitöltők 80 százaléka még jelenleg is nyári abroncsot használ, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy októberben sorra dőltek meg a melegrekordok. Most viszont az első fagy már jelzi a hűvösebb időjárás közeledtét. A válaszadók hasonlóan magas aránya (78%) ért egyet abban, hogy a gumicserének akkor jön el az ideje, amikor az átlaghőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, így a következő hetekben hosszú sorok várhatóak az abroncsműhelyek előtt.

A nők szívesebben fordulnak szakemberhez

A felmérés megmutatta, hogy a férfi és női autósok eltérő szempontok alapján hozzák meg döntéseiket. Új abroncsok vásárlásakor a férfiak elsősorban az interneten fellelhető forrásokból tájékozódnak (férfi: 61%, nők: 38%). Ezzel szemben a női kitöltők közel fele (nők: 49%, férfi: 21%) nyilatkozott úgy, hogy szívesebben hagyatkozik gumis szakemberek véleményére. Szintén a hozzáértők iránti bizalmat mutatja, hogy amíg a férfi válaszadók közel harmada (32%) meghatározott időközönként, 4-5 évente cserél abroncsot, addig a hölgyek egy jó része (37%) ebben a kérdésben is inkább a szakemberek visszajelzésére alapozza a döntését. A gumicserék ellenőrzését a nők 31 százaléka szintén az ő bevonásukkal végzi, amely a férfiak csak 12 százalékára jellemző.

Árulkodó jelek az abroncson

Sajnos az új gumik vásárlásával a megkérdezettek több mint egyharmada (38%) még mindig kivárja, amíg a gumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális 1,6 mm-es határértéket, ami baleset-megelőzés szempontjából már kockázatosnak számít.

Ne várjuk meg, hogy az autógumi az előírásban megfogalmazott értékig elkopjon

- figyelmeztet Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Magyarország Kft. értékesítési vezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az erőteljes kopás a teljesítményre is hatással van, hiszen a futófelületen található, kapaszkodást segítő lamellák és a vízelvezetési árkok amortizálódása a nedves utakon könnyen tapadásvesztést eredményezhet.

Mit mond a jogszabály?

Minden évben legalább egyszer felmerül annak a kérdése, hogy érdemes lenne-e hazánkban is kötelezővé tenni az évszaknak megfelelő abroncshasználatot. A szabályozás körüli vita bizonytalanságot eredményez, mert ugyan a jelenleg hatályos magyar törvények szerint a taxisofőrökön kívül senki sem kötelezhető az évszaknak megfelelő abroncs használatára, a válaszadók közel fele ezt nem tudta. Az erre vonatkozó kérdésre a női kitöltők csupán 40 százaléka, a férfi kitöltők pedig 70 százaléka tudta a helyes választ.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm