Baljós jeleket küld az időjárás: ezt senki nem teszi zsebre, aki itt él

MTI
2020. október 17. 11:02

Egyre több természeti csapás várható a klímaváltozás következtében: a hőhullámok, erdőtüzek, viharok, aszályok és hurrikánok számának növekedése, illetve a globális felmelegedés fokozódása nyomán 2030-ra 50 százalékkal nőhet a nemzetközi humanitárius segélyre szorulók száma a 2018-as 108 millióhoz képest - figyelmeztetett kedden a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Friss jelentésében a WMO felhívta a figyelmet arra, hogy évről évre nő az időjáráshoz köthető természeti csapások száma. Az ENSZ szakosított szervezete szerint az elmúlt bő 50 évben több mint 11 ezer olyan természeti csapást jegyeztek fel, amelyek az időjáráshoz, klímához és olyan jelenségekhez voltak köthetőek mint például a cunami. Ezekben a katasztrófákban mintegy kétmillió ember vesztette életét, és legalább 3,6 billió dolláros (több mint 1107 billió forintos) anyagi kár keletkezett.

Bár a természeti csapások száma és az általuk okozott anyagi kár mértéke évről évre no, az egyes természeti katasztrófákkal összefüggésbe hozható halálesetek száma átlagosan egyharmaddal csökkent.

A 16 nemzetközi ügynökség és fenntartó intézmény által összeállított, 2020 State of Climate Services nevet viselő jelentés felszólítja a kormányokat arra, hogy fordítsanak több pénzt a korai előrejelző rendszerekbe, amelyek segítségével az egyes országok jobban képesek felkészülni, reagálni a természeti katasztrófákra, és enyhíteni azok hatásait.

Miközben a Covid-19 nagy egészségügyi és gazdasági válságot okozott nemzetközileg, amelyből évekig tart kilábalni, alapvető fontosságú emlékeztetni arra, hogy a klímaváltozás továbbra is folyamatos és fokozódó fenyegetést fog jelenteni az emberi életekre, az ökoszisztémára, a gazdaságra és a társadalmakra a következő évszázadokban

- mondta Petteri Taalas WMO-főtitkár. "A Covid-19-világjárványból való kilábalás egy lehetőség arra, hogy előbbre jussunk a rugalmassághoz és alkalmazkodáshoz vezető fenntarthatóbb úton az emberi tevékenységből eredő éghajlatváltozás árnyékában" - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm