13 °C Budapest

Azt hitted, luxus a Balaton? Ki nem találnád, mennyiért kempingezhetsz máshol

Pénzcentrum
2017. július 21. 05:30

Sokan azt hiszik, hogy drágább a Balatonon kempingezni, mint például a Velencei tónál, vagy a Tisza-tavon. Utánanéztünk az áraknak, az eredmény minket is meglepett.

Néhány hete márírtunk arról, hogy mennyiért lehet kempingezni a Balatonon, milyen szolgáltatások, mennyibe kerülnek. Most összehasonlítottuk, hogy mennyivel kerül többe az ország legnagyobb tavánál kempingezni, mint más vízpartokon.

A feltételezésünket arra alapoztuk, hogy a Balaton a nyári belföldi turizmus fellegvára, rengeteg programot szerveznek a környékre, és a parti települések szinte teljesen a turizmusból élnek. Míg más területeken mostanában kezd virágozni az idegenforgalom, de népszerűsége még jóval elmarad a Balatonétól. Internetes böngészésünk és kutakodásunk eredménye viszont azt mutatja, hogy nem olcsóbb a Velencei tónál és a Tisza-tavon sem a kempingezés. Sőt, kijelenthető, hogy

az ország valamennyi kempingje közel azonos - vagy legalább is nagyon hasonló árakon kínálja a szolgáltatásait.

Sőt, bizonyos esetben olcsóbb lehet a Balatonon üdülni, mert sok kempingnek van saját partszakasza, stranddal, amit a szálló vendégek ingyenesen használhatnak. Míg egy fürdő esetében - kedvezményesen ugyan, de a kempingezőknek is kell belépőt venniük a strand területére. De ne tévesszük szem elől azt sem, hogy ha valaki nem szeretne egy héten keresztül ugyanazon a strandon (mondjuk a kemping strandján) lubickolni, egyre több balatoni szabadstrandot tesznek fizetősség, tehát elképzelhető, hogy például a Velencei tavon hamarabb rábukkan az ember egy-egy olyan partszakaszra, ahol szabadon fürdőzhet.

Mennyibe kerül egy kempinges hétvége?

Hogy kicsit kézzelfoghatóbbak legyenek az árak, példaszámítást végzünk. Ha egy klasszikusnak számító négytagú család (2 felnőtt, 2 gyerek) egy hosszú hétvégét (3 nap, 2 éjszaka) szeretne például egy Tisza-tavi kempingben sátrazni, akkor nagyjából 13 500 forint lesz a számla, amit vasárnap távozáskor fizetniük kell.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez az összeg úgy jött ki, hogy a sátorhelyre 1500 forintot számoltunk éjszakánként, a felnőttek személydíjához 1000 forintot, a gyerekekéhez 700 forintot írtunk éjszakánként (a személydíjak természetesen kempingenként eltérőek), a parkolásra napi 700 forintot számoltunk (ezt nem éjszakára, hanem napra számolják), és erre még rájön az idegenforgalmi adó, amit a 18 év 70 év közöttieknek kell fizetni. Mivel helyi adó, ezért településenként változik, de általában 300-450 forint éjszakánként. Mi most erre 400 forintot számoltunk. Ezek összességéből jön ki a 13 500 forint.

A nyaralás tervezésénél sokan olykor kifelejtik az úti költséget, pedig fontos tényező. Mert például Békés megyéből autópálya matricákkal együtt jóval többe kerül (időben is) eljutni a Balatonra, mint Dunaújvárosból. És nyilván a debreceniek is olcsóbban jutnak el a Tisza-tóra, mint a Balatonra. A szolgáltatások árai között viszont nem, vagy csak alig találtunk eltérést.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm