12 °C Budapest

Az egyházak is készülnek a húsvétra: rengeteg online közvetítés lesz

MTI
2020. április 9. 19:44

Országszerte online közvetítésekkel készülnek az egyházak a húsvétra, mivel a koronavírus-járvány miatt a hívek nem vehetnek részt szentmiséken, istentiszteleteken. A közvetítéseket többnyire az egyházi közösségek honlapján, Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján lehet követni.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szertartásai az egyházmegye Facebook-oldalán, valamint az EWTN-Bónum TV-n láthatók, a vasárnapi misét a Dunán is közvetítik.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke nagypénteken és húsvétvasárnap tart istentiszteletet, amelyek a Budahegyvidéki Református Egyházközség YouTube-csatornáján lesznek láthatók, a vasárnapi istentiszteletet a Dunán is közvetítik.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvét vasárnap a Budavári Evangélikus Egyházközségben szolgál, az istentiszteletet a gyülekezet honlapján és YouTube-csatornáján közvetítik.

Győrben a nagyheti szertartásokat a Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatja be Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A vasárnap 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét a Magyar Katolikus Rádió és a Kossuth rádió közösen közvetíti. Az evangélikus egyházközség a nagyheti liturgiákat a YouTube-csatornáján utólag, az adott napon teszi közzé, a református szertartások pedig az egyházközség honlapjára, a Facebookra és a YouTube-ra is felkerülnek.

Egerben Ternyák Csaba érsek az Egri Érseki Papnevelő Intézet kápolnájában vezeti a nagyheti szertartásokat, amelyeket a Szent István Rádió közvetít.

Szegeden a Kiss-Rigó László püspök által a dómban tartandó liturgiák élőben és felvételről is megtekinthetők az egyházmegye honlapján. A görögkatolikus szertartások a www.szegoke.hu címen követhetők élőben, a református istentiszteletek pedig felvételről a gyülekezet honlapján.

Debrecenben a Református Nagytemplomban az online közvetítések mellett vasárnap ünnepi istentisztelet lesz, amelyen Fekete Károly püspök hirdet igét. A Szent Anna-székesegyházban Palánki Ferenc katolikus megyés püspök mutat be ünnepi szertartást, ez az egyházmegye Facebook-oldalán látható. A görögkatolikusok az Attila téri főszékesegyházból követhetik online a nagyheti szertartásokat, amelyeken részt vesz Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

A pécsi székesegyházban tartandó miséket az egyházmegye YouTube-csatornáján sugározzák. A református istentiszteleteket élőben közvetítik a Facebookon, az evangélikus egyházközség szintén a közösségi oldalán nyújtott tartalmakkal szolgálja a hívőket.

A miskolci Görögkatolikus Metropólia nagyheti liturgiái az egyházmegye honlapján követhetők. A Miskolc Televízió húsvétvasárnap közvetíti a görögkatolikus székesegyházból a szent liturgiát, amelyet Orosz Atanáz püspök mutat be.

A soproni Szentlélek-templomból élőben közvetíti a Sopron Televízió szombat este a húsvéti vigília szertartását és vasárnap az ünnepi szentmisét. Az evangélikus szertartások a közösség honlapján, Facebookon és YouTube-on élőben láthatók, a pénteki istentiszteletet a Sopron Televízió élőben közvetíti.

A Nyíregyházi Egyházmegye több kistelepülésről és a helyi Szent Miklós görögkatolikus székesegyházból közvetít élő adásban liturgiákat.

Kalocsán a szertartásokat Bábel Balázs érsek vezeti a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban, ezeket élőben közvetítik a belvárosi plébánia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. A kecskeméti Nagytemplom csütörtöki és pénteki szertartását felvételről a főplébánia honlapján, illetve Facebook-oldalán megadott linken lehet követni, a húsvéti vigíliát a Kecskeméti Televízió is közvetíti. A református igehirdetés vasárnap az egyházközség Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán élőben nézhető, az evangélikus istentiszteletek felvételei pedig a Youtube-on lesznek elérhetők. A húsvéti istentiszteletet a Kecskeméti Televízió is közvetíti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Székesfehérváron a szentmiséket az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya plébánia közösségi oldalán követhetik a hívek. A református gyülekezetek és az evangélikus egyházközség is online felületein jelentkezik az ünnepi istentiszteletekkel.

A szombathelyi Sarlós Boldogasszony székesegyházból a szentmiséket a Mária Rádió Savaria felvételről sugározza. A református gyülekezet istentiszteletei a gyülekezet Facebook-csoportjában, illetve honlapján láthatók.

A Szolnok Televízió pénteken és vasárnap ökumenikus istentiszteletet sugároz. A helyi református egyházközség az oldalán és a Facebookon is jelentkezik istentisztelettel.

A békéscsabai evangélikus istentiszteletek is élőben követhetők a Facebookon és a YouTube-on, valamint a helyi televízióban.

 A Kaposvári Egyházmegye területén négy helyszínről közvetítenek katolikus szentmisét, ezek a Facebookon, a Kapos Televízióban vagy a Somogy Televízióban láthatók. Az evangélikus gyülekezet csütörtökön, pénteken és vasárnap közvetít ünnepi istentisztelet a YouTube-on a helyi evangélikus templomból.

A veszprémi Szent Mihály-bazilikában tartandó szertartásokat a főegyházmegye YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán lehet követni.

A Zalaegerszegi Televízióban a nézők pénteken és vasárnap evangélikus istentiszteletet, katolikus elmélkedést, majd református áhítatot láthatnak.

Salgótarjánban vasárnap felvételről tekinthető meg a katolikus szentmise, majd a református és az evangélikus istentisztelet.

Szekszárdon a belvárosi plébános és az evangélikus gyülekezet lelkésze a saját Facebook-oldalán közvetíti a húsvéti szertartásokat.

A váci székesegyházban a szentmiséket Marton Zsolt megyés püspök mutatja be, azok online követhetőek az egyházmegye honlapján és Facebook-oldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem