Az átverős pénzváltók trükkjei: így kopasztanak meg a csencselők

Pénzcentrum
2015. július 23. 05:50

A belvárosi pénzváltókba gyakorlatilag sohasem tudunk úgy belépni, hogy ne szólítanának minket le az ajtó előtt a kedvező árfolyamot ígérő csencselők. Ugyan ezeknek az ajánlatoknak kevesen dőlnek be, mégis rengeteg trükkel találkozhatunk a nyaraláshoz szükséges valuta beszerzésekor. A Pénzcentrum összeszedte, hogy mire kell figyelnie azoknak, akik a nyaralás során készpénzzel szeretnének fizetni.

Külföldi nyaralás előtt sokan szeretnének olcsón valutát venni, ezért megpróbálnak olyan helyen pénzt váltani, ahol az átlagosnál kedvezőbb árfolyamot ajánlanak. A kedvező árfolyam mögött azonban sokszor valamilyen trükk lapul, különösen ha nemhivatalos pénzváltónál szerezzük be a valutát.

Készpénz vagy bankkártya?

Először azt kell eldönteni, hogy egyáltalán vigyünk-e készpénzt magunkkal a nyaralásra. Bankkártya használatakor minden, nem euróval vagy dollárral fizető országban dupla váltási költséggel számolhatunk, vagyis először euróra (vagy dollárra) váltja a bank a pénzünket és utána konvertálja az adott ország devizájára. Ez az uniós országokra is vonatkozik, tehát, ha Horvátországban fizetünk kártyával, akkor is ez a folyamat megy végbe.

A bankkártyák - általában magas - külföldi használati díjai miatt azonban érdemes legalább a nyaraláson elköltött összeg felének megfelelő készpénzt váltanunk utazás előtt.

A banki költségekről érdemes egyébként még az utazás előtt a bankfiókban, vagy a bank honlapján elérhető hirdetményből tájékozódni. Nemcsak a költségeket, hanem a vételi-eladási deviza árfolyamkülönbözetet is érdemes leellenőrizni. Lényeges, hogy külföldön (különösen Nyugat-Európában) jellemzően sokkal nagyobb vételi-eladási árfolyam-különbözettel váltják a forintot a bankok és a valutaváltók egyaránt.

Milyen trükkökre figyeljünk a pénzváltáskor?

Érdemes eleve hivatalosan számon tartott, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületéhez (MPOE) tartozó pénzváltót választani, de az utcai váltókat mindenképp kerüljük el

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Kósa Zoltán, az egyesület elnöke. Ugyan sokfelé találunk pénzváltókat, de érdemes megfontolni, hogy mégis, kinél szerezzük be a szükséges valutát, az alábbiakra mindenképp érdemes odafigyelni:

  • A pénzváltó megközelíthetősége
  • A váltó pénztárosa mennyire tűnik megbízhatónak
  • Mennyire biztonságos a hely, el tudjuk-e úgy tenni a pénzünket, hogy ne raboljanak ki
  • Érdemes olyan pénzváltót választani, ahol az úgynevezett intim kassza használata biztosított
  • A megbízható helyeken az aktuális árfolyamot jól látható helyen tüntetik fel. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a nagy betűvel kiírt árfolyamot több helyen csak bizonyos váltási összeg felett érhetjük el, az alatt egy kevésbé kedvező árfolyamon válthatunk valutát
  • Ne csak az árfolyamot tartsuk szem előtt, hanem az átváltási díjról is tájékozódjunk! Ezek egyébként akár cégen belül is eltérhetnek, vagyis ugyan annak a váltónak a belvárosi váltóhelyén más díjat fizethetünk, mint a reptéri kirendeltségen. Fontos, hogy a költségek egyes helyeken százalékosak, máshol viszont fixek lehetnek, így a váltáskor ezt sem árt szem előtt tartani.
  • Az utcai "tuti" árfolyamos váltókat mindenképp kerüljük, nem elég, hogy bizonylatot nem kapunk, előfordulhat, hogy nem a megállapított árfolyamon kapjuk meg a pénzt, sőt, akár hamis bankókba is könnyen belefuthatunk.

Mit tegyünk, ha átvertek minket?

Elsősorban a nem hivatalos, és utcai váltóknál fordulhat elő, hogy rosszul váltották át a pénzünket, vagy akár hamis bankót kaptunk. A hivatalos pénzváltóknál minden esetben megkapjuk a bizonylatot, amin megtaláljuk a tranzakció adatait (az eredeti valuta összegét, a váltott valuta összegét, az árfolyamot és az esetlegesen felszámolt költségeket).

Ha mégis előfordulna, hogy problémánk akad, akkor a bizonylattal tudunk reklamálni a váltónál. Ritkák a hivatalos váltóknál történt reklamációk, de ha nem tudunk megegyezni a váltóval, akkor akár rendőrt is hívhatunk, ha van bizonylatunk, így tisztázva az ügyletet

- tette hozzá Kósa Zoltán. Ha a váltótól hamis pénzt kapunk, akkor is hasonló képen járhatunk el, vagyis a pénzváltóhoz menjünk, majd, ha nem tudunk megegyezni, akkor kérhetjük a hatóságok közbelépését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nézeteltérések többségét egyébként akkor kerülhetjük el a legkönnyebben, ha a pénztártól való távozás előtt megszámoljuk a váltott összeget. Ekkor ugyanis azonnal van lehetőségünk arra, hogy reklamáljunk a pénztárosnál, míg később erre akkor van esélyünk, ha a pénztárban nem elszámolható többletet talál a valutaváltó.

Ezekkel a trükkökkel verhetnek át a csencselők:

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületéhez (MPOE) rendszeresen érkeznek jelzések átverős pénzváltókról. Ezek általában úgy csalják lépre az áldozatokat, hogy a váltóhelyeknél ráígérnek az árfolyamokra (például jóval olcsóbban vehetünk náluk eurót, mint a hivatalos árfolyam). A hiszékeny vásárlókra minden esetben kevesebb pénzt, vagy teljesen értéktelen valutákat sóznak, vagy a forgalomból már kivont bankjegyekkel trükköznek. Az is előfordul, hogy egy kötegben adják oda a pénzt, majd eltűnnek, mielőtt az áldozat átszámolhatná azt (és természetesen rájön, hogy nincs meg az ígért összeg). Néha a tizedesvesszővel játszanak: megegyeznek az ügyféllel abban, hogy 312 forintért vesznek tőle eurót. A számológépükbe azonban már 310,2-es árfolyamot írnak be.

Így válts pénzt:

  • Válasszuk ki a pénzváltót!
  • Kérdezzük meg, hogy mennyit adnak (vagy kérnek) a váltani kívánt összegért!
  • Kérdezzük meg, hogy felszámolnak-e váltási költséget!
  • Váltsuk át az összeget!
  • A kapott pénzt számoljuk meg! Ez talán a legfontosabb mozzanat, mivel a pénztártól való távozás után nehéz bizonyítani, hogy nem annyit kaptunk, mint amennyi jár.
  • Tegyük el a bizonylatot, ha ez nem tartalmazza a tranzakció adatait, illetve az azonosító kódokat, akkor az ügylet nem volt hivatalos!

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm