2020. július 8. szerda Ellák

Az átverős pénzváltók 6 trükkje: így kopasztanak meg a csencselők

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. augusztus 13. szerda 11:04

Nem múlik el nyaralási szezon úgy, hogy ne érkeznének hírek átverős valutaváltókról. Ezek a bűnözők általában a hivatalos váltók közvetlen közelében figyelik ki áldozataikat, és jóval kedvezőbb árfolyamot ajánlanak - a tranzakció azonban szite mindig komoly buktával végződik.


A XIV. kerületi Rendőrkapitányság eljárást indított csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az elkövető 2014. június 24-én egy, az Örs Vezér téren található bevásárlóközpont pénzváltója mellett egy nőnek kedvező pénzváltást ajánlott. A sértett az ígért összegnek azonban csak a töredékét kapta meg.

Konkrétan őt keresik a zsaruk:


Ha felismered, hívd a 06-1-461-81-50 telefonszámot (Fotó: Police.hu )

A hat alaptrükk:

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületéhez (MPOE) rendszeresen érkeznek jelzések átverős pénzváltókról. Ezek általában úgy csalják lépre az áldozatokat, hogy a váltóhelyeknél ráígérnek az árfolyamokra (például jóval olcsóbban vehetünk náluk eurót, mint a hivatalos árfolyam). A hiszékeny vásárlókra minden esetben kevesebb pénzt, vagy teljesen értéktelen valutákat sóznak, vagy a forgalomból már kivont bankjegyekkel trükköznek. Az is előfordul, hogy egy kötegben adják oda a pénzt, majd eltűnnek, mielőtt az áldozat átszámolhatná azt (és természetesen rájön, hogy nincs meg az ígért összeg). Néha a tizedesvesszővel játszanak: megegyeznek az ügyféllel abban, hogy 312 forintért vesznek tőle eurót. A számológépükbe azonban már 310,2-es árfolyamot írnak be.

Valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsunk,

  • amely jól látható MNB (PSZÁF) által kiadott engedéllyel rendelkezik;
  • ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (Bank, Takarékszövetkezet) ügynöke;
  • ahol az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve; (Megtévesztés módja: a kedvezményes árfolyamhoz tartozó összeghatár általában szinte olvashatatlanul apró betűs, vagy szerkesztésében nem feltűnő) Ez főleg, a népszerű turista célpontok közelében működő, megjelenésében bizalomkeltő néhány irodára jellemző;
  • a kezelési költség az irodában és a bizonylaton is megfelelően fel van-e tüntetve.

Fontos tudnunk, hogy

a pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani.
  • A megbízható, legálisan működő helyeken az árfolyamot jól látható monitoron mutatják az ügyfelek felé. Ha ezt rendben találjuk, akkor adjuk csak át a pénzt.
  • Soha ne távozzunk anélkül, hogy megszámoltuk volna a váltott pénzt, mert utólagos reklamációval nem valószínű, hogy sikerrel járunk.
  • A kapott bizonylatot, mindenképp vegyük át és ellenőrizzük, hogy a kapott összeg megegyezik-e a bizonylaton szereplő összeggel. Ha a kapott számla nem tartalmazza a cég illetve a tranzakció adatait valamint az úgynevezett JIR és ZKI kódokat, akkor az valószínűleg nem volt hivatalos ügylet.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS