Autóval mész nyaralni? Erre a hat dolgra figyelj, ha nem akarsz bajba kerülni

2020. július 24. 14:00

Tombol a nyár, rengetegen indulnak meg a népszerű nyaralóhelyek felé: arról már korábban írtunk, mennyire veszélyes fáradtan vezetni, ám sokan megfeledkeznek a másik kulcsfontosságú tényezőről, az autóról. A kocsit sem árt felkészíteni a nagy útra: mutatjuk a hatpontos csekklistát, amit mindenképp ellenőrizni kell egy hosszabb út előtt.

Itt a hétvégée, rengetegen indulnak meg a kedvelt hazai nyaralóhelyek felé - érdemes az ilyenkor szokásos gigadugókra készülni, vagy egérutakat keresni. Korábban a Pénzcentrum írt arról, hogy mennyire veszélyes fáradtan a volán mögé ülni: a monoton autópályákon, főutakon szinte bármikor beüthet az álomkór, aminek akár tragédia is lehet a vége.

Szóval nem árt, ha a sofőr a helyzet magaslatán van, kipihenten vág neki az útnak. Ugyanakkor sokan megfeledkeznek a másik lényeges tényezőről: az autóról. A családi járgányt sem árt felkészíteni a nagy kiruccanásra. Most a német autóklub (ADAC) pontokba szedte, mi mindent kell ellenőrizni, mielőtt nekivágnánk a sztrádáknak.

  • Gumiabroncsok: indulás előtt mindenképpen ellenőrizni kell a keréknyomást, illetve az abroncsok profilját (nem túl kopottak-e a kerekek, egyenletesen kopnak-e, stb.). Emellett alaposan meg kell nézni, nem sérültek-e a kerekek, egy szálszakadás például komoly veszélyeket rejt magában.
  • Olajszint: nyaralás előtt mindenképp ellenőrizni kell a motorolajat. Ha nincs elég, akkor a motor komolyan károsodhat, ami azon felül, hogy gallyra vághatja a nyaralást, elég költséges tud lenni.
  • Hűtés: nyáron különösen fontos, hogy megfelelő legyen a motor hűtése. Érdemes ellenőrizni a hűtővizet, ám az ADAC felhívja a figyelmet arra, hogy ezt mindenképp indulás előtt tedd meg. Ugyanis ha az erőforrás járt már, tehát forró, akkor a rendszer nyomás alatt van, a tartályból pedig kicsaphat a forró hűtővíz.
  • Világítás: itt nem kell sokat magyarázni. Gondosan ellenőrizd le az összes lámpát, indexet, elakadásjelzőt.
  • Akksi: nem csak hidegben lehetnek gondok az akkuval, az öregedés is komolyan visszavesz a teljesítményéből. Mindenképp érdemes ellenőriztetni egy hosszabb út előtt.
  • Továbbiak: mindezek mellett az ADAC azt javasolja, hosszabb út előtt ellenőriztesd a fékeket, a klímát. Érdemes az ablaktörlő lapátokat is megnézni, és ha nem törölnek rendesen, akkor kicserélni. A szélvédőmosót is fel kell tölteni.

"Ott vagyunk már?!"

Sokan gyerekkel vágnak neki a nyaralásnak. Vélhetően minden szülő tapasztalta már, hogy mennyire nehéz lekötni a gyerekeket a hosszabb utakon. Olykor már a sofőrt is megzavarhatja, ha a porontyok unalmukban már nem tudnak mit csinálni. Az ADAC a gyerkkel útnak indulóknak is összeszedett pár tanácsot, hogy könnyebb legyen az út:

  • Ha megoldható, naponta 500 kilométernél többet ne nagyon tegyetek meg. Legalább másfél óránként tartsatok pihenőt.
  • A 12 évnél fiatalabb, illetve 150 centinél alacsonyabb gyerekeket mindenképp gyerekülésbe kell ültetni. Ennek kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen, ha kényelmetlen, kemény, akkor a gyerek kevésbé fogja kibírni a hosszabb utakat.
  • Sokat javíthat a hangulaton, ha a kicsik teli hassal ülnek be a kocsiba. Emellett érdemes csomagolni is némi elemózsiát: a komolyabb takarítás elkereülése végett lehetőleg valami olyasmit, ami nem ragad, nem morzsálódik.
  • Innivalót is érdemes vinni az útra, de fontos, hogy ne szénsavas legyen. Víz, tea, gyümölcslé az ajánlott itóka.
  • Érdemes beszerezni egy "gyerekfigyelő tükröt", hogy ne kelljen mindig hátrafordulni, ha rá kell nézni a kicsikre.
  • Sokan laptoppal, tablettel foglalják le a gyereket a hosszú út alatt. Fontos, hogy ezeket valahogy rögzítsük az utastérben, mivel egy balesetkor golyóként repülhetnek körbe-körbe az autóban.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm