2021. március 2. kedd Lujza

Autóval mész nyaralni? Erre a hat dolgra figyelj, ha nem akarsz bajba kerülni


Tombol a nyár, rengetegen indulnak meg a népszerű nyaralóhelyek felé: arról már korábban írtunk, mennyire veszélyes fáradtan vezetni, ám sokan megfeledkeznek a másik kulcsfontosságú tényezőről, az autóról. A kocsit sem árt felkészíteni a nagy útra: mutatjuk a hatpontos csekklistát, amit mindenképp ellenőrizni kell egy hosszabb út előtt.

Itt a hétvégée, rengetegen indulnak meg a kedvelt hazai nyaralóhelyek felé - érdemes az ilyenkor szokásos gigadugókra készülni, vagy egérutakat keresni. Korábban a Pénzcentrum írt arról, hogy mennyire veszélyes fáradtan a volán mögé ülni: a monoton autópályákon, főutakon szinte bármikor beüthet az álomkór, aminek akár tragédia is lehet a vége.

Szóval nem árt, ha a sofőr a helyzet magaslatán van, kipihenten vág neki az útnak. Ugyanakkor sokan megfeledkeznek a másik lényeges tényezőről: az autóról. A családi járgányt sem árt felkészíteni a nagy kiruccanásra. Most a német autóklub (ADAC) pontokba szedte, mi mindent kell ellenőrizni, mielőtt nekivágnánk a sztrádáknak.

 • Gumiabroncsok: indulás előtt mindenképpen ellenőrizni kell a keréknyomást, illetve az abroncsok profilját (nem túl kopottak-e a kerekek, egyenletesen kopnak-e, stb.). Emellett alaposan meg kell nézni, nem sérültek-e a kerekek, egy szálszakadás például komoly veszélyeket rejt magában.
 • Olajszint: nyaralás előtt mindenképp ellenőrizni kell a motorolajat. Ha nincs elég, akkor a motor komolyan károsodhat, ami azon felül, hogy gallyra vághatja a nyaralást, elég költséges tud lenni.
 • Hűtés: nyáron különösen fontos, hogy megfelelő legyen a motor hűtése. Érdemes ellenőrizni a hűtővizet, ám az ADAC felhívja a figyelmet arra, hogy ezt mindenképp indulás előtt tedd meg. Ugyanis ha az erőforrás járt már, tehát forró, akkor a rendszer nyomás alatt van, a tartályból pedig kicsaphat a forró hűtővíz.
 • Világítás: itt nem kell sokat magyarázni. Gondosan ellenőrizd le az összes lámpát, indexet, elakadásjelzőt.
 • Akksi: nem csak hidegben lehetnek gondok az akkuval, az öregedés is komolyan visszavesz a teljesítményéből. Mindenképp érdemes ellenőriztetni egy hosszabb út előtt.
 • Továbbiak: mindezek mellett az ADAC azt javasolja, hosszabb út előtt ellenőriztesd a fékeket, a klímát. Érdemes az ablaktörlő lapátokat is megnézni, és ha nem törölnek rendesen, akkor kicserélni. A szélvédőmosót is fel kell tölteni.

"Ott vagyunk már?!"

Sokan gyerekkel vágnak neki a nyaralásnak. Vélhetően minden szülő tapasztalta már, hogy mennyire nehéz lekötni a gyerekeket a hosszabb utakon. Olykor már a sofőrt is megzavarhatja, ha a porontyok unalmukban már nem tudnak mit csinálni. Az ADAC a gyerkkel útnak indulóknak is összeszedett pár tanácsot, hogy könnyebb legyen az út:

 • Ha megoldható, naponta 500 kilométernél többet ne nagyon tegyetek meg. Legalább másfél óránként tartsatok pihenőt.
 • A 12 évnél fiatalabb, illetve 150 centinél alacsonyabb gyerekeket mindenképp gyerekülésbe kell ültetni. Ennek kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen, ha kényelmetlen, kemény, akkor a gyerek kevésbé fogja kibírni a hosszabb utakat.
 • Sokat javíthat a hangulaton, ha a kicsik teli hassal ülnek be a kocsiba. Emellett érdemes csomagolni is némi elemózsiát: a komolyabb takarítás elkereülése végett lehetőleg valami olyasmit, ami nem ragad, nem morzsálódik.
 • Innivalót is érdemes vinni az útra, de fontos, hogy ne szénsavas legyen. Víz, tea, gyümölcslé az ajánlott itóka.
 • Érdemes beszerezni egy "gyerekfigyelő tükröt", hogy ne kelljen mindig hátrafordulni, ha rá kell nézni a kicsikre.
 • Sokan laptoppal, tablettel foglalják le a gyereket a hosszú út alatt. Fontos, hogy ezeket valahogy rögzítsük az utastérben, mivel egy balesetkor golyóként repülhetnek körbe-körbe az autóban.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Krízishelyzetben a magyar dolgozók: visszaütnek a szőnyeg alá söpört problémák
Az első lépés megküzdeni azzal a terhes gondolattal, hogy nem tudunk visszatérni a járvány előtti normákhoz...


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked