2020. április 5. vasárnap Vince

Autót vennél? Így működik az ingyenes rendszám lekérdezés: ügyfélkapu kell hozzá


Régóta megy az ingyenes rendszám lekérdezés ügyfélkapu kell hozzá. Az autó lekérdezése hasznos, de sokan nem ismerik a rendszert: így működik a rendszám lekérdezés 2020 tavaszán.

2019 januártól rendszám alapján lekérdezés altal megtudhatók az autó műszaki adatai: a kilométeróra állása, a jármű baleseti előélete, ​az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is. A tulajdonos személyes adatai nem hozzáférhetőek ingyenes rendszám lekérdezéskor.

A gépjármű lekérdezés ügyfélkapu rendszeren beresztül működik, bárki igénybe veheti jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül. Sokan elvesznek a bürokrácia útvesztőjében, így a Pénzcentrum összerakott egy segédletet, hogy könnyebben menjen az autó lekérdezése ingyen rendszám alapján.

Nulladik lépés: az ügyfélkapus fiók megléte. Ennek hiányában nem fogod tudni használni az autó lekérdezés rendszám alapján funkciót.

Ha van ügyfélkapud, akkor jelentkezz be erre a felületre. Már eléd is tárul a rendszámos kereső, itt a rendszám mellett be pipálni, hogy mit szeretnél tudni az autóról.

Ezt követően fogadd el az adatközlési tájékoztatóban foglaltakat, és már meg is jelenik a jármű adatlapja. Előfordul, hogy az autó bizonyos adatairól nem szolgáltatható adat. Ilyenkor szedd ki a vonatkozó pipát és egyből újbóli kereséssel próbálkozz. Az a legtisztább, ha mindent bepipálsz, és akkor kiadja az összes rendelkezésre álló adatot a rendszer.

A letöltés gomb megnyomásával juthatsz hozzá az adatokhoz, ezt érdemes lementeni a gépedre is. A dokumentum tartalmaz egy linket, ahol megtekintheted, milyen képek készültek az egyes vizsgáztatásokkor az autóról. Ne ijedj meg, a lekérdezés után egy e-mailt is fogsz kapni a Belügyminisztériumtól: Átvételi értesítő (Feladó: BELUGYJSZP, Dokumentum: Hatarozat..." lesz a tárgy, semmi különös nincsen benne, csak a tény, hogy engedélyezték az adatigénylésedet.

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk