2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Autósok, figyelem! Hétfőtől él a szigorú intézkedés

  • Pénzcentrum.hu
  • 2013. június 30. vasárnap 08:02

Hétfőtől jelentősen szigorodnak az ittas vezetésre vonatkozó szabályok; 0,8 ezrelék helyett már a sofőr 0,5 ezrelék feletti véralkoholszintje is bűncselekménynek számít.


Az új büntetőkódex értelmében 2013. július 1-től erősbben lépnek fel az ittas vezetőkkel szemben Magyarországon. A bűncselekmény megállapításához immár elegendő lesz 0,5 ezrelékes véralkohol szint a korábbi 0,8 ezrelék helyett, a szankció pedig kötelezően a járművezetéstől eltiltás lesz. Az egyetlen enyhülést az jelenti, hogy míg ma még 1-10 évre vonhatják be a jogosítványt, addig holnaptól a minimum 1 hónapra csökken.

Korábban nem minden esetben vonták be a jogsit, az új Btk. szerint viszont hosszabb vagy rövidebb időre el kell venni a jogosítványt attól, aki ittasan vezet és ezzel bűncselekményit követ el. Ettől csak különös méltánylást érdemlő esetben tekinthet el a hatóság, például akkor, ha ez egy hivatásos sofőr megélhetését veszélyeztetné.

További változás, hogy a Btk. ezután a közforgalom előtt el nem zárt magánúton elkövetett ittas vezetést az eddigi szabálysértés helyett szintén bűncselekménynek minősíti. Ha tehát egy autóst egy bevásárlóközpont vagy egy benzinkút parkolójában szondáztatnak meg, ugyanolyan büntetésre számíthat, mintha közúton bukna le.

A szigorítás nem véletlen. Bár a baleseti statisztikák összességében évről évre javulnak, azonban a legfrissebb elemzések szerint az ittas vezetők halmaza továbbra is túlságosan nagy. A rendőrség kimutatása szerin az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma tavaly kis mértékben emelkedett. A 2011-es 1645-tel szemben 2012-ben 1695 olyan baleset történt, amelynek okozója ittas volt.

A Pénzcentrum.hu megkeresésére az ORFK Kommunikációs Szolgálatánál elmondták: "A rendőrség a hatályban lévő jogszabályok alapján jár el és kezdeményez intézkedést. A hatályba lépést megelőző időszakban nem áll módunkban közleményt kiadni." Egy azonban biztos: a rendőrség is kiemelten kezeli az ittas vezetés témakörét. Ezt bizonyítja például, hogy már tavaly új, nagyon hatékony, higiénikus elektronikus szondákat szereztek be.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked