11 °C Budapest

Autósok, figyelem! Csúnya bírságra számíthat, aki így indul el a napokban

2018. december 15. 12:58

Nem is sejtjük, mekkora bírságot kaphatunk, ha behavazott autóval indulunk el reggel. Persze nem csak a büntetéstől kell félnünk, a behavazott autó ugyanis roppant balesetveszélyes. Mutatjuk a részleteket.

Nagyon gyakran megesik, hogy az éjszakai havazás után a reggeli hajtásban nincs időnk arra, hogy letakarítsuk a hóval borított autót - sokan úgy indulnak a dolgukra. Dr. Vágány Tamás jogtanácsos, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. munkatársa a korábban a Pénzcentrumnak elmondta, hogy a látszólag ártalmatlannak tűnő húzás valójában mennyire balesetveszélyes.

Személgépjárművek és leginkább ponyvás kisteherautók esetében nemcsak a látótér szűkülése okozhat gondot, hanem ha a jármű tetején maradt hó vagy jég menetközben esik le és ezzel kárt okozunk, akkor azt potenciálisan a kötelező biztosításunk terhére fogjuk megtéríttetni, ezzel pedig el is búcsúzhatunk a bónuszkategóriánktól

- nyilatkozta. A jogászt arról a hétköznapi esetről is megkérdeztük, hogy mi történik, ha reggel sietünk és nem megfelelően takarítjuk le a szélvédőnket, majd belefutunk egy rendőri ellenőrzésb:

Ha semmilyen más tényállás nem áll fenn, tehát nem okoztunk balesetet, csak a rendőr megállított minket egy rutinellenőrzésre, akkor leginkább a figyelmeztetést, de legfeljebb a szabálysértési bírság törvényi minimumát, tehát ötezer forintot tartok arányos büntetésnek. Más kérdés, hogyha balesetet okozunk és az is közrejátszott abban, hogy ez bekövetkezett, hogy nem takarítottuk le megfelelően a szélvédőnket, akkor ez súlyos gondatlanságnak minősülhet, ezt pedig a szankció kiszabásakor súlyosbító körülményként vehetik figyelembe

- mondta el lapunknak a jogtanácsos. 

Fontos tudni, hogy a behavazott autóval történő közlekedés nem szerepel tényállásként a közlekedés rendjéről szóló szabályozásban, de több alapelvet is megsértünk vele: 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • akadályozzuk a forgalmat - ha egy mellettünk haladó autó sávot akar váltani, jelentős mértékben kitakarjuk, hogy mi a helyzet a forgalomban mellettünk és mögöttünk, 
  • a járművel nem az időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedünk - ebbe az is beletartozik, hogy letakarítjuk az autónkat egy behavazódott reggelen,
  • veszélyeztetjük mások biztonságát (itt a személyi biztonságon túl a vagyoni biztonságra is kiterjed a jogszabály)- mivel nem látunk ki az autónkból, és emiatt balesetet okozhatunk.

Extrém esetben egyébként még büntetőeljárás is indulhat ellenünk. Ez abban csak akkor történhet meg, ha a behavazott szélvédő miatt balesetet okozunk, és ebből fakadóan valaki nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenved. Egy ilyen helyzetben közlekedési baleset okozásával vádolhatnak meg minket - figyelmeztetett a szakember. Jobban tesszük tehát, ha letakarítjuk az autónkat, mielőtt útnak indulunk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem