14 °C Budapest

Autó nélkül sem kell tömegközlekedned a melóba: így jóval biztonságosabb

2020. március 26. 19:00

Sokan nem akarnak tömegközlekedni, de nem tudják megoldani, hogy otthonról dolgozzanak. Autó híján kézenfekvő lehet, ha a közösségi autómegosztókat veszi igénybe az ember - a cégek tapasztalatai szerint rengetegen tesznek így a vészhelyzet kihirdetése óta. Azonban vannak, akik azt hiszik, az ilyen carsharingos verdákra nem vonatkoznak a szabályok - főképp, ha sietnek valahova -, erről is megkérdeztük a szolgáltatókat.

Igen nagy népszerűségnek örvendenek az autómegosztó szolgáltatások Magyarországon: ugyanakkor a Pénzcentrum és az olvasóink tapasztalatai szerint is sokan nem "rendes autóként" hanem valamiféle dodzsemként tekintenek a közösségi járgányokra. És, hát ennek megfelelően sokszor nem tartják be a szabályokat - gondolunk itt a gyorshajtásra, a szabálytalan parkolásra, de olyanról is értesültünk, hogy valaki ittasan hajtotta a közösségi kocsit. Nyilván nem minden felhasználó ilyen felelőtlen, de mi azért kíváncsiak voltunk arra, hogy a szolgáltatók mit tapasztalnak ebből a jelenségből, így meg is kerestük a három legnagyobb autómegosztót - akik közül a ShareNow és a GreenGo osztotta meg velünk a tapasztalatokat.

Közösség alakult ki

A válaszokból kiderült, hogy a felhasználók elenyészó része gondolja magát törvényen kívülinek, ha megosztós kocsiba ül, sőt, egy közösség is formálódik a kézről-kézre járó verdák használói között. Mindkét szolgáltató arról myilatkozott, a legtöbben úgy vigyáznak a bérelt autóikra, mintha a sajátjuk lenne - ügyelnek például a tisztaságra, hogy úgy adják vissza a kocsit, ahogyan kapták.

Volt olyan felhasználónk is, aki saját költségen elvitte lemosatni az egyik autónkat, miután az egy madárfészek alatt parkolt

- példálózott a GreenGo

A szolgáltatás elindításának kezdetén a ShareNownál sem számítottak rá, hogy egy valódi közösség jön létre, ahol a felhasználók egyre tudatosabban és felelősségteljesebben használják az autókat. Ez olyannyira igaz, hogy a Facebook csoportunkban például már egymást korholják a felhasználók azért, ha eldobott zsebkendőt vagy ott felejtett szendvicsmaradékot találnak az autóban.

A szabálytalanul parkoló járműveket sokan önként átmozgatják és leparkolják szabályosan, önköltséges alapon. Az elkerülhetetlen kisebb-nagyobb káreseményeket leszámítva nem tudunk negatív tapasztalatról beszámolni

- írták.

Azért a parkolás sokszor nem megy...

Általánosságban mindkét cég a parkolást említette meg, amikor arról érdeklődtünk, hogy mik a legejllemzőbb szabálytalanságok, amelyeket a felhasználók elkövetnek.

Szinte minden nap kell valamilyen szabálytalan parkolási üggyel foglalkoznunk, de ha figyelembe vesszük a napi bérlésszámot, és azt, hogy 300 autóból áll a flottánk, meglepően alacsony lesz az egy bérlésre eső szabálytalanságok aránya

- így a GreenGo, akik szerint sokszor egy hibásan értelmezett kiegészítő tábla vagy egy figyelmen kívül hagyott felfestés okoz gondot. De az esetek egy jelentős részében csak arról értesülnek, hogy egy ügyfél arrébb parkolt a szabálytalanul leparkolt GreenGóval.

Sokszor még akkor is, ha amúgy éppen nem bérelne. Ezzel mindenki jól jár: a figyelmetlen sofőr azért, mert nem büntetik meg; a figyelmes sofőr, aki arrébb parkol azért, mert ilyenkor bónusz percekkel háláljuk meg a segítségét; és a közösség is, mert hamarabb jó helyre kerül a GreenGo, így sokszor már azelőtt megoldódik a helyzet, hogy akadályozna bárkit is az autó

- írták.

A ShareNow-nál is az a tapasztalat, hogy a felhasználók kb. ugyanannyi büntetést szednek össze, mint azok a sofőrök, akik saját kocsival róják a várost. Az ügyfelek jelentős része tisztában van vele, hogy károkozás vagy gyorshajtás esetén épp ugyanannyit kell büntetésként kifizetnie, mintha azt saját autóval tenné. Ellenben a cég tapasztalatai szerint sokan azt gondolják, hogy

ha sietnek, megállhatnak olyan helyen is, ahol egyébként nem lenne szabad.

Hiszen a car sharing sajátosságai alapján úgyis hamar érkezik majd egy másik bérlő, aki elviszi az autót.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Természetesen az esetek döntő többségében a parkolási bírság előbb érkezik, mi pedig a rendszerben könnyen be tudjuk azonosítani, ki parkolt szabálytalanul. Ennek ellenére azt kell, hogy mondjuk: nincs kirívó esetszám

- írták.

Futni elfuthatsz, de el nem bújhatsz

Persze lehet azt gondolni, hogy ha sietek, akkor mehetek gyorsan, lerakhatom a tilosba a bérelt autót, úgyis a cégé az autó - de ez nem szerencsés. Hiszen a már említett csekkek ugyan valóban a vállalatokhoz futnak be, de ők pontosan be tudják azonosítani, hogy ki kapta a büntetést: 

A büntetésről a rendszám alapján mi kapunk értesítést, de a szabálysértés díját tovább is hárítjuk a szabálysértést elkövető ügyfélre, amit a rendszerben minden esetben pontosan tudunk azonosítani, hiszen látjuk, hogy a szabálysértés elkövetésének időpontjában ki bérelte az autót. Ez a car sharing piacon egy bevett szokás és általános ügymenet

- magyarázta a folyamatot ShareNow. Ugyanígy a GreenGo is pontosan tudja minden egyes bírságról, kerékbilincsről, hogy ki szedte össze azokat, és a pénzt be is vasalják az illetőn.

Komoly intézkedések a járvány idejére

Mindkét vállalat arról számolt be, hogy a koronavírusra tekintettel különleges intézkedéseket vezettek be az ügyfelek védelme érdekében.

Az első magyarországi fertőzöttek megjelenésekor elkezdtünk gondolkodni, hogyan tudnánk részt venni a járvány lassításában. Ennek első lépése, hogy még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt változtattunk a tisztítási protokollunkon, és a szokásos takarítás mellett kétnaponta fertőtlenítjük a GreenGók gyakran használt, érintett felületeit - kilincsek kívül belül, kormánykerék, váltó, kézifék, kulcs, műszerfal stb. A fertőtlenítés egy antivirális, alkohol alapú fertőtlenítővel történik, ami az emberi szervezetre ártalmatlan, így a takarítást végző személyek, illetve a felhasználóink is biztonságban vannak a járműveinkben.

- számolt be a GreenGo. A ShareNow-nál is nagyüzemben megy a fertőtlenítés, négyszer olyan gyakran, mint a járvány felbukkanása előtt. Emellett fertőtlenítő kendőket is elhelyeztek az autókba. Ennek kapcsán rengeteg pozitív visszajelzést kaptak és a vezetések számán is azt látni, hogy sokan, akik eddig más közlekedési formákat használtak, most inkább autóba ülnek, ahol nagyobb biztonságban érzik magukat.

Éppen ezért nyilvánvalóan érezzük a felelősségünket és folyamatosan igyekszünk olyan megoldásokon dolgozni, ami ebben a nehéz helyzetben az emberek biztonságérzetét növeli, és ha feltétlenül el kell hagyni az otthonukat, akkor olyan szolgáltatást tudjunk nyújtani, ami mindenki számára megnyugtató megoldást jelent.

- közölte a Pénzcentrummal a ShareNow

A GreenGo-t sem hanyagolják az ügyfelek, akiknek nem megoldható a home office: rengeteg vállalat érdeklődik a szolgáltatás iránt, mert - vélhetően a fertőtlenítési protokollnak is köszönhetően - biztonságosnak tartják a greengózást. Összességében nem látunk változást a bérlés számban, inkább a bérlések napi eloszlása változott. De továbbra is azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy aki csak teheti, halassza el a lakáson kívüli programját, és csak a legszükségesebb esetben induljon útnak.

- így a vállalat.

Mindhárom hazai autómegosztós vállalat komoly kedvezményeket vezetett be a koronavírus-járvány miatt:

  • A GreenGo-nál visszavonásig ingyenesen lehet regisztrálni, a percdíjakból pedig 30 százalék kedvezményt adnak.
  • A ShareNow-nál minden héten 500 kreditet írnak jóvá a havidíjas ügyfeleknek, és kedvezméynesen lehet az autókat használni.
  • A Mol Limonál 30 százalék kedvezményt adnak a percdíjakból, és az előfizetéssel rendelkezők ezer forintos kupont is kapnak. Emellett az egészségügyi dolgozóknak 20 000 forintos kupont adnak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem