2020. július 13. hétfő Jenő

Áprilistól ezért keményen büntethetik majd a diákokat


A diákkedvezménnyel utazóknak március végéig kell gondoskodniuk a diákigazolvány-matricák érvényesítéséről, ha nem akarnak pótdíjat fizetni a buszokon, vonatokon.


Március 31-ig érvényesek a 2015/2016-os tanév első félévében kapott diákigazolvány-matricák. Aki nem érvényesítteti a második félévre szóló matricát, akár pótdíjat is fizethet. Az utazási diákkedvezmény igénybe vételének feltétele ugyanis az érvényes diákigazolvány megléte, ami legfeljebb az adott oktatási intézmény által kiállított, ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással pótolható. Az előző félévben kapott diákigazolvány-matricák március 31-ig, azaz holnapig használhatók. A köznevelési és felsőoktatási intézmények a 2015/2016-os tanév második félévében is érvényesítő matricákkal látják el a diákigazolványokat, amelyek így 2016. október 31-ig érvényesek.

A MÁV arra kéri a diákkedvezménnyel utazókat, hogy időben gondoskodjanak diákigazolványuk érvényességének meghosszabbításáról. A megállapított menetdíj vagy pótjegy árán felül ugyanis

8 ezer forint pótdíjat kell fizetnie annak, aki érvénytelen kedvezményre jogosító igazolvánnyal vagy igazolással veszi igénybe a kedvezményt, illetve jogosultságát nem tudja az előírt módon igazolni.

A BKV járatain szintén pótdíjat kell fizetniük azoknak, akik elfelejtették érvényesíteni a matricájukat.

Az érvénytelen diákigazolvánnyal vagy a diákigazolványt helyettesítő sorszámozott igazolás nélkül használt kedvezményes tanulószelvény nem jogosít utazásra, ezért jegyellenőreink minden ilyen esetben pótdíjazási eljárást kezdeményeznek, megéri tehát mindig időben gondoskodni az érvényes jegyről vagy bérlettől, és azt időben beszerezni

- olvasható a BKK oldalán.

A helyszínen fizetendő pótdíj összege 8 000 forint, melynek befizetéséről a jegyellenőr elismervényt állít ki. Amennyiben a diák nem tud, vagy nem akar fizetni a helyszínen, akkor már csak a 16 000 forintos alappótdíj befizetésére van lehetősége a pótdíjazástól számított 30 naptári napon belül. A pótdíjazott utasnak azonban 30 napon túl már kötelező a késedelmi költséggel és az eljárási díjjal megemelt 32 500 forintos pótdíjösszeg befizetése.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS