2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Alakul az útdíj: kinek, hol nem kell majd fizetni?


Számos módosítást készül végrehajtani a kormány a januárban bevezetett útdíjrendeleten az Index információi szerint. Ennek megfelelően nem lesz fizetős a ferihegyi repülőtérre vezető út, illetve a megyei matricák bizonyos esetekben a megyén kívül is érvényesek maradnak. Budapest környékén azonban a reptéri út kivételével vélhetően semmi sem fog változni.


Az Index a fejlesztési tárcától és fideszes politikusoktól úgy tudja, hogy több, most díjfizetés ellenében igénybe vehető útszakasz ismét ingyenessé válhat a jövőben, valamint változhat, bővülhet a megyei matricák érvényessége.

A kormány szerdán tárgyal a beékezett észrevételektől, és jóváhagyásra kerülhetnek az elvek, melyek mentén az új megyei matrica rendszert érintő változásokat bevezethetik. Ezek közé tartozhat, hogy olyan szakasz nem lesz fizetős, ahol nincs alternatív útvonal, vagy ahol túl nagy forgalom terhelné meg a mellékutakat, illetve, szerepelhet még, hogy az adott megyei matrica a következő megye első kijáratáig lenne érvényes.

A könnyítésekre Fónagy János NFM-államtitkár már célzott egy, az Indexnek adott interjúban: Ezek között szerepelt az ingyenes reptéri megközelítés, a dunai hidak esetében megszűntetésre kerülő kötelező, két matricás rendszer, az előbb már említett, a megyei matricák nagyobb területi érvényessége. Arra azonban kevés az esély, hogy a Pest megyei szakaszok besorolása változzon az Index információi szerint, a reptéri szakasz kivételével.

Az NFM egyelőre csak annyit közölt, hogy a tanulságokat és észrevételeket minél előbb értékelik. De a megyei matricák területi érvényességének növelése szinte megerősítették az Indexnek, közlésük szerint megfontolásra érdemesnek tartják, hogy a szomszédos megye első lehajtójáig lehessen használni a matricákat.

További változás lehet, hogy a közszolgáltatást végző járműveknek mégsem kell majd megyei matrica, vagyis a BKV-buszok, mentők és kukásautók ismét ingyenesen használhatnák a januártól díjköteles szakaszokat, de erről még nem született döntés.

A rendszer januári felülvizsgálatát már korábban is jelezte az NFM és a kormányszóvivő, a kormány február elején dönthet a beérkezett észrevételek alapján a változásokról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos