2020. november 29. vasárnap Taksony

Alakul az útdíj: kinek, hol nem kell majd fizetni?


Számos módosítást készül végrehajtani a kormány a januárban bevezetett útdíjrendeleten az Index információi szerint. Ennek megfelelően nem lesz fizetős a ferihegyi repülőtérre vezető út, illetve a megyei matricák bizonyos esetekben a megyén kívül is érvényesek maradnak. Budapest környékén azonban a reptéri út kivételével vélhetően semmi sem fog változni.


Az Index a fejlesztési tárcától és fideszes politikusoktól úgy tudja, hogy több, most díjfizetés ellenében igénybe vehető útszakasz ismét ingyenessé válhat a jövőben, valamint változhat, bővülhet a megyei matricák érvényessége.

A kormány szerdán tárgyal a beékezett észrevételektől, és jóváhagyásra kerülhetnek az elvek, melyek mentén az új megyei matrica rendszert érintő változásokat bevezethetik. Ezek közé tartozhat, hogy olyan szakasz nem lesz fizetős, ahol nincs alternatív útvonal, vagy ahol túl nagy forgalom terhelné meg a mellékutakat, illetve, szerepelhet még, hogy az adott megyei matrica a következő megye első kijáratáig lenne érvényes.

A könnyítésekre Fónagy János NFM-államtitkár már célzott egy, az Indexnek adott interjúban: Ezek között szerepelt az ingyenes reptéri megközelítés, a dunai hidak esetében megszűntetésre kerülő kötelező, két matricás rendszer, az előbb már említett, a megyei matricák nagyobb területi érvényessége. Arra azonban kevés az esély, hogy a Pest megyei szakaszok besorolása változzon az Index információi szerint, a reptéri szakasz kivételével.

Az NFM egyelőre csak annyit közölt, hogy a tanulságokat és észrevételeket minél előbb értékelik. De a megyei matricák területi érvényességének növelése szinte megerősítették az Indexnek, közlésük szerint megfontolásra érdemesnek tartják, hogy a szomszédos megye első lehajtójáig lehessen használni a matricákat.

További változás lehet, hogy a közszolgáltatást végző járműveknek mégsem kell majd megyei matrica, vagyis a BKV-buszok, mentők és kukásautók ismét ingyenesen használhatnák a januártól díjköteles szakaszokat, de erről még nem született döntés.

A rendszer januári felülvizsgálatát már korábban is jelezte az NFM és a kormányszóvivő, a kormány február elején dönthet a beérkezett észrevételek alapján a változásokról.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Indul a karácsonyi roham: tömegek rohanták meg ezekért a Tescót, Lidlt, Spart
Mutatjuk a vásárlók kedvenc termékeit boltláncoként!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS