18 °C Budapest

7+1 bankkártyás tipp: hogy ne legyen hatalmas bukta a nyaralás

2017. augusztus 3. 11:02

Váltsunk pénzt? Vagy inkább a bankkártyánkat használjuk külföldön? Sokan még mindig nincsenek tisztában a külföldi bankkártya használat szabályaival, pedig tudatosan használva a plasztik nagy segítségünkre lehet az utazás alatt. A Pénzcentrum mutatja a legfontosabb tudnivalókat.

Sok magyar csupán a nyár utolsó hónapjában veszi ki a szabadságát. A nyaralásra idén átlagosan 147 ezer forintot fordítanak a családok, de akik külföldre tervezik az utazást akár 200 ezer forintnál többet is elkölthetnek.

A felmérések szerint a nyaralás alatt a magyarok döntő többsége (87 százaléka) a tavalyi évhez hasonlósan elsősorban készpénzzel fizet, míg a bankkártyát minden második (57 százalék) utazó veszi elő. Ennek ellenére folyamatosan növekszik a bankkártya használat népszerűsége és a külföldi utazások során is egyre többször kerülnek elő a plasztikkártyák.

KATTINTS! Pillanatok alatt kifosztják a kártyád: az idei nyár legdurvább trükkjei

Milyen költségek merülhetnek fel?

A kártyával történő vásárlás külföldön a legtöbb számlacsomagnál díjmentes.

Míg a készpénz felvételének borsos ára lehet, ezért mindig érdeklődjünk bankunknál az aktuális díjakról, kedvezményekről.

Amennyiben a bankunk külföldön is rendelkezik automatával, akkor mindenképpen azt válasszuk a készpénz felvételéhez, ilyenkor ugyanis kedvezőbb díjazásra számíthatunk. Ezen felül a nyári szezonban több banknál találkozhatunk készpénzfelvételre vonatkozó kedvezményekkel, akciókkal. Az is előfordulhat, hogy a kinti pénzfelvétel teljesen ingyenes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen árfolyammal számolhatunk?

Abban az esetben, ha forint alapú kártyánkkal euróban vagy amerikai dollárban végzünk tranzakciót, akkor - akár a valuta árfolyamnál kedvezőbb - az elszámolás napján a kibocsátó bank által meghatározott első deviza árfolyamon történik az átváltás. Az egyéb pénznemben végzett tranzakciókat az adott nemzetközi kártyatársaság számítja át euróra, amelyet a bank az elszámolás napján érvényes aznapi első deviza árfolyamon számít át forintra.

Melyiket válasszam?

A külföldi utazások előtt sokan elgondolkozhatnak azon, hogy esetleg most váltsanak bankot a kedvezőbb ajánlatok miatt. De olyanok is akadnak szép számmal, akik a hirtelen megemelkedett kiadásokat a hitelkártya tudatos használatával oldják meg. A Pénzcentrum kalkulátorával könnyen kiválasztatjuk a számunkra legmegfelelőbb banki ajánlatot. Ez alkalommal a hitelkártya ajánlatok közül mutatunk néhányat.

7 tipp a külföldi bankkártya használathoz

  • 1. Utazás előtt minden esetben ellenőrizzük a kártya érvényességi idejét, mert a lejárt kártya egy távoli országban sokkal kellemetlenebb lehet, mint itthon.
  • 2. Léteznek olyan ajánlatok, amelyek ingyenes külföldi készpénzfelvételt is magukba foglalnak bizonyos országokban.
  • 3. A vásárlás általában külföldön is ingyenes, de vannak olyan országok, melyekben a kereskedők, szolgáltatók, éttermek díjat számolhatnak fel abban az esetben, ha vásárló kártyával fizet.
  • 4. A nyaralás előtt érdemes a kártyán beállított készpénzfelvételi és vásárlási limiteket ellenőrizni, mivel külföldön nem csak az árak lehetnek magasabbak, de adott esetben rövid idő alatt többet is költhetünk, mint itthon.
  • 5. Szállodai szobafoglalás, autóbérlés esetén előfordulhat, hogy bizonyos összeget zárolnak a bankkártyához tartozó számlán, melynek célja a szolgáltató védelme a fizetés elmulasztása vagy károkozás esetén. Érdemes ügyelni arra, hogy zárolás esetén is legyen megfelelő mennyiségű pénz a számlán a nyaraláshoz.
  • 6. A bankkártya PIN kódját nem ajánlatos a kártya közelében felírva tárolni, hiszen ezzel megkönnyítjük az esetleges tolvajok dolgát.
  • 7. Érdemes a kibocsátó bank telefonszámát mobilunkba elmenteni, hogy a kártya eltűnése esetén azonnal értesíteni tudjuk a pénzintézetet.
  • +1. A külföldi utazás mellé fontos a megfelelő utasbiztosítás is. Ellenőrizzük, hogy milyen kiegészítő szolgáltatások tartoznak a bankkártyánkhoz.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm