12 °C Budapest

6+1 tipp: így szerezz olcsóbb repülőjegyet

Pénzcentrum
2014. július 11. 05:32

Hogy találhatsz igazán olcsó repülőjegyet a nyári utazáshoz? Hol bukkanhatsz igazán kedvező árakra? Mik azok az apró trükkök, amelyekkel gyorsan és egyszerűen foglalhatsz? Hogy lehet kijátszani a légitársaságok gyorsan változó árait?

Az utóbbi években több változtatásra is kötelezték az uniós hatóságok a légitársaságokat az utasok érdekében: ezek leginkább azt a célt szolgálják, hogy meglepetések nélkül foglalhassuk le repjegyünket.

Az online vásárlás új szabályozása szerint már nem lehet rejtett költség egy jegyvásárlás során, illetve nem találkozhatunk azzal a bevett gyakorlattal, amivel egy-két fapados társaság régebben élt: a foglalás során már alapból bepipált négyzettel "jeleztük" igényüket például az utasbiztosítás iránt. Ha nem voltunk résen, és a továbblépésre kattintottunk, máris igényeltünk valamilyen extra szolgáltatást. (Az új, fogyasztókat védő szabályozásról itt, ittés itt olvashatsz bővebben!)

A Pénzcentrum.hu összeszedett néhány tippet, ami megkönnyítheti a lehető legolcsóbb ajánlat megtalálását.

1. Iratkozz fel hírlevelekre, esetleg létrehozhatsz csak erre a célra egy külön email-címet. Így nem árasztják el a rendes postaládádat az egyébként levélszemétnek titulált ajánlatok. Minél több, fapados jegyeket kínáló portál levelére iratkozol fel, annál többféle akcióról értesülhetsz. Emellett nem árt a fapados járatok hírlevelére is jelentkezni, ők is küldhetnek akciós ajánlatokat, kuponokat. Néhány honlapon, például a kayak.com-on árfigyelőre is regisztrálhatunk. Beállítjuk a kívánt úti célt, és automatikusan e-mailt kapunk, ha egy bizonyos összeg alá kúszik az ár.

2. Állíts be szomszédos napokat! Bár banális trükknek tűnik, mégis olykor akár fele áron utazhatunk, ha egy-két napos csúszással váltjuk meg jegyünket. Ehhez a legjobb, ha csak azután jelezzük főnökünk felé, mikor akarunk napra pontosan szabadságra menni (nyilván nagyságrendileg jó, ha előre közöljük, nehogy valami fontos legyen azon a héten), amikor már megvan a jegy.

3. Utazási iroda? Felejtsd el!
Már egy évtizede nem kérdés, hogy csak a neten éri meg repülőjegyet foglalni. Ha nincs konkrét úti célunk, de minél olcsóbban nyaralnánk egyet, úgy is kereshetünk. Több oldalon (liligo.com vagy drungli.com) be lehet állítani úgy a keresési feltételeket, hogy a legolcsóbb európai célországot keresse meg nekünk egy hónapos intervallumban például.

4. Ha repülőjegyet szeretnél venni, de még csak informálódnál,használj inkognitó ablakot! Firefoxban ez a jobb felső sarokban a vízszintes csíkocskás ikonra kattintva elérhető, ott a legördülő menüsorból kell kiválasztani azt, hogy Új privát ablak. Chrome böngészőben egy ehhez hasonló ikonra kell kattintani szintén a jobb felső sarokban, ott Új inkognitóablak néven fut. Sok kereső megjegyzi a keresési feltételeidet, és amikor később újra megnéznéd az ajánlatokat, úgy értékeli, te valóban meg szeretnéd venni azt a jegyet, és hajlandó vagy többet is kifizetni érte. Emellett persze ahogy közeledik az indulási időpont, egy-két maradékjegyet leszámítva, amik olcsón kelnek el, az árak összességében emelkednek. Plusz, ha be vagy jelentkezve a Gmail-fiókodba, amikor a repülőjegyeket keresed, a rendszer szintén megjegyzi az adatokat, és a Google Adwords elhalmoz reklámokkal a témában. Így ha mégsem utazol, még sokáig az kell nézned csábító ajánlatokat a kinézett úti célról.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Fapados jegy esetén olvasd el az utastájékoztatót és a szerződési feltételeket, sokszor ott részletezik a társaságok a további költségeket, és ezek mennyiségi feltételeit. Azaz itt értesülhetünk róla, hogy adott esetben extra összeget kell fizetnünk a kézipoggyászunk mérete miatt, és arról is, nem mindegy mikor fizetjük ezt ki, ugyanis a helyszínen sokkal drágább. Ugyanígy a csomagtérbe feladott táska utáni fizetésről is tájékozódhatunk. Fontos lehet tudnunk, hogy ezekről a költségekről sok esetben csak akkor értesülünk, ha az adott légitársaság honlapján böngésszük végig a tájékoztatókat.

6. Nézzük meg, hová érkezik a repülőgépünk. Nem mindegy ugyanis, milyen messze van a fapados járatokat fogadó reptér a városközponttól. Súlyos tízezrekkel gyarapodhat útiköltségünk, ha ki kell fizetnünk az akár 1-2 órás utat a belvárosig. Gyors kalkulációval megtudhatjuk, mivel a legolcsóbb bejutni a célvárosba, reptéri kisbusszal, a társaság transzferjáratával, esetleg városi tömegközlekedéssel. A lényeg, hogy ezt is kalkuláljuk bele, amikor választunk.

+1. Ugyan azt gondoljuk, a legolcsóbb a fapados járat, néha meglepően akciós jegyeket lehet találni a nagy társaságoknál is. Arról nem is beszélve, hogy a nyári akcióknak köszönhetően akár a buszos vagy vonatos utazás is kifizetődő lehet. Vannak olyan ajánlatok, amikbe rögtön tömegközlekedési bérletek is beletartoznak, csomagban vásárolhatunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm