33 °C Budapest
Görögország, Athén. A Parthenon, Hérodos Atticus színháza, Hérodos Atticus ódiuma és az Akropolisz.

Brutális, ami a magyarok egyik slágernyaralóhelyén történik: újabb látványosságok zártak be, mi lesz még a nyáron?

2024. június 13. 16:15

Görögországban az első nyári hőhullám miatt Athén több nevezetességét, köztük az Akropoliszt is ideiglenesen bezárták. Az idősek légkondicionált helyiségekben kerestek menedéket a 43 Celsius-fokos kánikulában, amelynek enyhülése csak a hét végére várható - számolt be a Reuters.

Az első nyári hőhullám harmadik napján több nevezetes turisztikai helyszínt bezártak Athénban, beleértve a város felett magasodó Akropoliszt is. Ez a döntés az Észak-Afrikából érkező forró szél miatt vált szükségessé, amely a hőmérsékletet 43 Celsius-fokig emelte. Az intézkedés hatására az idősebb lakosság légkondicionált helyiségekben keresett menedéket, míg a turisták az ivókutaknál próbálták lehűteni magukat.

Az országban több iskolát és óvodát is bezártak, hogy megóvják a diákokat a kánikulától, amelynek enyhülése szombatra várható. A tűzoltóság továbbra is fokozott készültségben van, tekintettel arra, hogy szerdán több erdőtüzet sikerült megfékezniük, és erős szélre lehet számítani az ország több részén.

Görögország az egyik leginkább érintett ország Európában a globális felmelegedés következményei miatt. Az elmúlt években emberéletet is követelő tüzek és szeszélyes esőzések sújtották. Athén különösen kiemelkedik Európa egyik legforróbb városaként, részben földrajzi elhelyezkedése miatt: egy hegyekkel körülvett tengerparti medencében található.

A jövőbeli hőmérséklet-emelkedésre figyelmeztetve a tudósok előrejelzik, hogy 2050-re a nyári átlaghőmérséklet akár 2 fokkal is növekedhet. Ennek ellensúlyozására Haris Doukas athéni polgármester 2000 fa ültetését kezdeményezte annak érdekében, hogy növelje a város árnyékolt területeit és csökkentse a központi hőmérsékletet. Mint Doukas elmondta: a városvezetés célja elsősorban a központi hőmérséklet csökkentése. Hozzátette, hogy bizonyos városi területeken a beton vagy az utak hőmérséklete akár 15-20-szor magasabb lehet, mint egy árnyas helyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem