Woman choosing food for breakfast at hotel restaurant. Woman taking food from a buffet line.

Sorra húzzák le a rolót a magyarok kedvenc éttermei? Sokan búcsúzhatnak törzshelyüktől

2023. június 8. 10:31

Sok magyar kedvence az úgynevezett all you can eat, ahol ár-érték arányt nézve olcsón, sokat ehet az ember. 2023-ban a piac egyik legnagyobb kihívása, hogy az állandó jó minőséget fenn tudják tartani a szolgáltatók a jelenlegi válsághelyzet idején is - és mégis nyereségesek tudjanak maradni.

Az autópályák melletti all you can eat rendszerben működő vendéglátó-helyeket szinte össze sem lehet hasonlítani az A’la carte éttermekkel, hiszen már a vendégkörük is eltérő. Az all you can eat éttermek látogatói főleg utazók, vagy olyan családok, baráti társaságok, és nem utolsósorban cégek, akiknek fontos, hogy fix áron, mindenki szájízének megfelelő fogásokat tudjanak találni egy étteremben.

„Sztereotípia hogy ezekben az éttermekben nem találhatóak meg azok az ételek, mint az A la carte éttermek menüsorában. Nálunk közel 40 fogásból választhatnak a vendégek, persze a kínálatban nem szerepel kacsamáj, de sokszor például tatár beefsteak is választható, a rántott húsok, valamint tészta félék és desszertek mellett! Hagyományos magyar ízek is fontosak az utazó vendégek körében, gulyás levesünkért sokan járnak vissza külföldről is.” –árulta el Czél László, a Gastland Kft értékesítési vezetője.

Jön az NTAK-adatszolgáltatás

A szálláshelyek után most a vendéglátósok kötelező NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) adatszolgáltatására kerül sor, méghozzá július elsejei határidővel. A szolgáltatók közül természetesen az all you can eat éttermeket üzemeltetők sem képeznek kivételt. De milyen extra kihívásokkal jár az adatszolgáltatási kötelezettség az ő esetükben?

Az all you can eat éttermek esetében fogyasztóként nem az adott árut fizetjük ki, hanem egy csomagajánlatot, ami legalább negyven féle ételt tartalmaz, sokkal nehezebb követni a folyamatokat, mint az A’ la carte éttermek esetében. Az új szabályozással az a legnagyobb gond, hogy a határidő vészes közeledte ellenére is nagyon sok egyelőre a találgatás. Még a szakmabeliek sem tudják pontosan, mi lesz a konkrét elvárás.

Fehéredik a magyar vendéglátás!

Rengeteg az olyan étterem még manapság is, ahol így vagy úgy, de szándékosan kikerülik a szabályokat. Ezek a helyek kétes vagy esetleg már lejárt alapanyagokból dolgoznak, szinte nyomonkövethetetlen módon. Erre válaszul hívta életre a kormány az új szabályozási rendszert.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindenképpen pozitív és üdvözlendő dolognak tartom, hogy a szabályozzák a piacot. Szerintünk nagyon fontos, hogy egy étteremben pontosan legyen követve az alapanyag származása, tárolása, a főzési folyamatok, ezáltal az étel minősége olyan legyen, amilyet a vendég jogosan elvár. A hazai gasztronómiának nagyon fontos, hogy az éttermek igenis jó ételeket kínáljnak a Vendégeknek, akár a belvárosban, akár itt az autópálya mellett

– mondta Czél László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM