8 °C Budapest
Budapest, 2023. március 20.Metrószerelvény érkezik az M3-as metróvonal felújított Arany János utcai állomására az átadóünnepsége napján, 2023. március 20-án. Átadták a budapesti 3-as metró megújult Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását; a felújítás költségeinek hozzávetõleg kétharmada uniós, egyharmada pedig hazai forrás.MTI/Mónus Márton

Egy korszak zárul a fővárosi közlekedésben: átadták a legfontosabb M3-as metróállomásokat

2023. március 20. 13:44

Március 20-tól az utazóközönség birtokba veheti az M3-as metróvonal utolsó két felújított mélyépítésű belvárosi állomását is: az önálló épülettel rendelkező Arany János utcai és a vonal egyik legforgalmasabb megállójának számító Nyugati pályaudvar, továbbá a Dózsa György úti  metróállomásokon mától újraindul az utasforgalom - közölte a BKK.

Az állomások mind építészetileg, mind műszakilag megújultak. A felújításnak köszönhetően akadálymentesen elérhetővé váltak, aminek érdekében a már megismert ferdeliftek mellett a Nyugati pályaudvarnál az aluljárószint és a felszín között egy hagyományos lift is épült. A két belvárosi állomás átadásával párhuzamosan két hagyományos lift megépítésének köszönhetően a Dózsa György út metróállomás megközelítése is akadálymentes lett.

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója, Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester.

Bolla Tibor beszédében kiemelte a rekonstrukció jelentőségét, hiszen annak köszönhetően hazánk legnagyobb forgalmat lebonyolító vasúti rendszere újult meg, ahol az átlagos utasszám egy munkanapon 500 ezer fő. Az elvégzett munka nagyságát hasonlatokkal érzékeltetve elmondta, a megújult oldalfal- és padló burkolatok 57.900 négyzetmétert tesznek ki, ami körülbelül nyolc és fél focipálya mérete, és a lecserélt erősáramú vezetékek 1910 kilométeres hossza Budapesttől Barcelonáig érne. Újra hangsúlyozta, hogy a munkálatok a végükhöz közelednek, és az utazóközönség türelmét kérte a Nagyvárad tér és Lehel tér állomások májusi átadásáig, amikortól egy teljesen felújított, modern, teljes hosszában akadálymentes metróvonalat vehetnek majd birtokba az utasok.

Újra a teljes vonalon jár az M3-as metró

Hétköznaponként újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár az M3-as metró március 20-a, hétfő délutántól. A Nagyvárad téren és a Lehel téren még tart a felújítás, ezért ezeken az állomásokon nem állnak meg a szerelvények, a lezárt állomások környéke pótlóbusszal és egyéb járatokkal közelíthető meg:

A Lehel téri metróállomás környéke észak felől a Lehel térig meghosszabbított útvonalon közlekedő 34-es és 106-os buszokkal, a Nyugati pályaudvar felől pedig az M14-es állomáspótló autóbusszal érhető el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Nagyvárad tér és környezete a Népliget felől továbbra is az M30-as állomáspótló busszal, a belváros felől a 23-as villamossal, a Keleti pályaudvar felől a 23-as és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől pedig MOL Bubival, vagy gyalog közelíthető meg.

Hétköznap egész nap a teljes vonalon jár a metró, már az esti órákban sem kell pótlóbuszra szállni. Hétvégén csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között közlekednek a szerelvények, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. Az M3-as metró közlekedési rendjének változásához igazodva már március 18-án, szombattól módosult a metróhoz kapcsolódó felszíni közlekedési hálózat, amelyről társadalmi egyeztetést tartott a BKK, és amelynek eredménye a társaság oldalán ismerhető meg.

Címlapkép: Mónus Márton, MTI/MTVA 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem