13 °C Budapest
Hatay, 2023. február 8.Összedõlt épületek romjai elõtt felállított sátorban ül egy férfi a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 8-án. Két nappal korábban több erõs földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 9500-at.MTI/EPA/Erdem Sahin

Ez vár a magyar utazókra a törökországi földrengés után: sok pénzt bukhat, aki nem tud a kiskapuról

2023. február 8. 16:04

Nem számítanak tömeges lemondásokra a törökországi utakat szervező irodák a földrengés ellenére sem - ezt egybehangzóan állították lapunknak a megkérdezett szakértők. A földrengés kapcsán arról kérdeztük őket, mennyire jellemző a hasonló katasztrófák után a lemondás. Mint kiderült, a terrorcselekmények jobban megrázzák az embereket, és ilyenkor elő is szokott fordulni, hogy valaki meggondolja magát. Fontos azonban tudni, hogy természeti katasztrófa esetén visszajár az előre befizetett összeg.

Mint korábban többször is beszámoltunk róla, irtózatos földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban. A 7,8-as erősségű földrengés (ezt több utórengés is követte) következtében több ezer épület omlott össze, a halottak száma cikkünk írásakor a tízezerhez közelít.

Ebben a helyzetben biztosan sokan elgondolkodtak már azon, vajon nem lenne-e érdemesebb elhalasztani a tervezett törökországi utat, és megvárni, míg eltakarítják a romokat. Megkérdeztünk két szakértőt is arról, hogy földrengés esetén mi a helyzet, és egyáltalán: mennyire járnak magyar turisták az érintett térségbe?

Nem javasolt úticél

A földrengés előtt sem javasolta már a délkelet-anatóliai tartományba utazást a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata - ez derült ki, mikor megnéztük a honlapjukat. Gaziantep és számos más, a térségben fekvő török tartomány jelentős biztonsági kockázatot rejt magában, határvidékről lévén ugyanis szó, gyakorta előfordul, hogy néhány, Szíriából érkező terrorista innen indulva próbál Európába jutni.

Természetesen a földrengésről szóló hír is fent van a Szolgálat honlapján. Nyomatékosan kérnek minden, Törökországban tartózkodó magyar állampolgárt, hogy jelentkezzen a Konzuli Szolgálatnál. Magyar áldozatról egyébként nem is érkezett eddig jelentés a földrengés kapcsán.

Ha megtörténik a baj még indulás előtt

Ha természeti katasztrófa történt ott, ahová az utas menni szándékozott, és emiatt lemondja, akkor visszajár neki az előzetesen befizetett összeg - mondta Kerim Yalcin, a térséget jól ismerő Orex Travel marketingvezetője lapunk kérdésére. Kerim Yalcin hozzátette, hogy érdemes figyelni a Konzuli Szolgálat közléseit is, ugyanis ezek is múlhat, hogy az utas kap-e vissza pénzt.

A földrengés vis maior-helyzetnek minősül, vagyis ha az utas emiatt lemondaná az útját, akkor az iroda köteles visszatéríteni. Ilyen akkor is előfordulhat, ha a Konzuli Szolgálat nem ajánlja, nem javasolja az adott országba való utazást, és ha az utas emiatt töröl, akkor is visszatérítés jár neki – emlékezhetünk a koronavírus kitörésének időszakára, rengeteg ilyen eset történt akkor

- mondta a Pénzcentrumnak a szakértő.

Nem frekventált tartomány

Messze esik a földrengés epicentruma onnan, ahová a nyaralók indulni szoktak - mondta a Pénzcentrumnak Gorszkij Jaroszlav, az 1000 Út irodavezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gaziantep és önmagában a délkelet-anatóliai tartomány nem olyan térség, ahová tömegével mennének a turisták. Egyrészt közel van a szíriai határ, mely eleve biztonsági kockázatokat rejt magában, másrészt a Magyarországról utazók sokkal jobban szeretik Isztambult vagy Antalyát – a repülőgépek is jellemzően ide hozzák a charterjáratokkal érkezőket

- mondta lapunk érdeklődésére Gorszkij Jaroszlav, az 1000 Út utazási iroda irodavezetője. Hozzáfűzte azt is, hogy szerinte nem lesznek tömeges lemondások, azok ugyanis inkább terrorcselekmények esetén szoktak bekövetkezni – és akkor sem túl nagy számban.

Amikor tavaly októberben volt egy robbantás Isztambulban, a mi irodánknál egyetlen utas volt, aki lemondta a szilveszterre tervezett isztambuli útját. Terrorcselekmények hírére több lemondás szokott érkezni, de ez nem jellemző a hétfőihez hasonló természeti katasztrófák után. Ráadásul ez hiába jelentős hír, azért a jelenlegi médiafogyasztási szokások közepette egy idő után el fog sikkadni, nem számítunk tehát arra, hogy emiatt török utakat mondanának most le az utazni vágyók És újra mondom: az érintett térség amúgy sem túlzottan frekventált a turisták körében

- mondta erről a szakértő.

címlapi kép: MTI/EPA/Erdem Sahin

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem