5 °C Budapest
Suitcase delivered standing in hotel room. concept of Hotel service and travel

Hiába a kegyetlen drágulás: a magyarok nem mondanak le erről a luxusról

2022. december 6. 11:02

Megérkeztek a friss adatok, így alakult a kereskedelmi szálláshelyek forgalma illetően, 2022. októberében. A KSH adatai szerint a vendégéjszakák száma 0,2%-kal csökkent 2021 októberéhez képest

2022 októberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 856 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,2%-kal emelkedett, a vendégéjszakáké 0,2%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. 2021 októberéhez viszonyítva a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17%-kal csökkent, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 27%-kal emelkedett. 2022. január–októberben a belföldi vendégek 20, a külföldiek 132%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.

Idén októberében a belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 17%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 489 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,1 millió volt. Utóbbiak 75%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 14%-kal volt kisebb az egy évvel korábbinál.
A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 21, illetve 22%-kal csökkent a tavaly októberihez képest. A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 21, illetve 19%-át regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 32, a vendégéjszakáké 27%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 367 ezer vendég összesen 1,0 millió vendégéjszakát töltött el. Ezek 80%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 24%-kal emelkedett 2021 októberéhez mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 61%-át regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel 42 milliárd forint volt, amely folyó áron 24%-kal volt magasabb az előző évinél.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

ŸSzéchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 28%-kal kevesebbet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. 2022. októberében továbbá 2347 kereskedelmi szálláshely, köztük 885 szálloda és 1042 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 52%-át belföldi vendégek töltötték el.

Idén januáról októberig az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken 50%-kal több, összesen 23 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 20, a külföldiek 132%-kal több (13,2 millió és 9,6 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 74%-kal nőtt, és 386 milliárd forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?