2 °C Budapest
Heat wave. Heat stroke. Person cooling off due to heat wave by drinking bottled water to avoid dehydration due to high temperatures in summer. Concept of heat wave and climate change

Brutális időjárási figyelmeztetést adtak ki itthon: holnap újra jön a pokol Magyarországon

2022. augusztus 16. 15:32

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére.

A hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleméynében. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A napsugárzás elleni nem megfelelő védelem miatt  – főként vízparti nyaraláskor  – gyakori a napégés és a napszúrás. A gyermekkorban elszenvedett napégések fokozott rizikóval járulnak hozzá a később kialakuló bőrgyógyászati daganatos megbetegedésekhez, ezért nagyon fontos a gyermek bőrének védelme a nap közvetlen hatásaitól.

Strandolás során óvjuk a gyermekeket a közvetlen napsugárzástól, használjunk magas faktorszámú naptejet, amellyel időről időre újra kenjük be őket, különösen, ha vízben játszanak. Javasolt könnyű, lehetőleg világos színű ruhát, kalapot vagy sapkát adni a gyermekekre, és a szabadban történő altatás minden esetben árnyékos helyen történjen. A szülők fordítsanak kiemelt figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is. Ha a gyermek mégis napégést szenvedett, akkor a kipirosodott, fájdalmas, égő bőrfelületet hűtsük, majd kezeljük bőrnyugtató készítménnyel, és ne engedjük újra a tűző napra megfelelő védelem nélkül. Napszúrás tünetei esetén (fejfájás, hányinger, hányás, levertség), biztosítsunk bőséges folyadékbevitelt a gyermeknek, szükség esetén csillapítsuk fájdalmát, és vigyük árnyékos, fedett helyre (besötétített szobába) a közvetlen napsugárzás elöl. 

Továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.  A meleg és a rendkívüli szárazság miatt nagyon sok tűz keletkezik a szabadban, idén már 14 ezer ilyen volt. A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem