6 °C Budapest
Itt a mesterterv: így mentik meg a Velencei-tavat a kiszáradástól

Itt a mesterterv: így mentik meg a Velencei-tavat a kiszáradástól

2021. szeptember 24. 10:28

Elkezdődött a Velencei-tó vízpótlásának előkészülete. Az egész egy hosszú folyamat, amire hatással van az időjárás, a várható csapadék mennyisége, illetve az is, hogy a hideg idő beköszöntével mennyire javul a tározókban a vízminőség.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Elkezdődött a Velencei-tó vízpótlásának előkészülete, az első lépcsőben a Zámolyi-víztározó vizét átengedik a Pátkai-víztározóba, hogy aztán a horgászszövetség (MOHOSZ) lehalássza a zámolyit – tudta meg a HVG Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől.

A tervek szerint október alatt összesen nagyjából másfélmillió köbméter vizet engednek át a Pátkai-víztározóba, hogy közben a a Magyar Országos Horgász Szövetség lehalássza a Zámolyi-víztározót. Hogy ezek után magába a Velencei-tóba mennyi víz kerülhet és mikor, azt nem tudni. Siklós szerint az egész egy hosszú folyamat, amire hatással van az időjárás, a várható csapadék mennyisége, illetve az is, hogy a hideg idő beköszöntével mennyire javul a tározókban a vízminőség.

Ezeket a tározókat eredetileg pont a tó vizének pótlására létesítették az 1970-es években, amikor a Velencei-tavat üdülőtóvá alakították át, de azóta elindult a halgazdálkodás is, ami rontott a víz minőségén

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?