2 °C Budapest
Na ne! Tényleg elhalasztják az olimpiát a Zikajárvány miatt?

Na ne! Tényleg elhalasztják az olimpiát a Zikajárvány miatt?

2016. május 28. 10:06

El kellene halasztani a nyári riói olimpiát a zikavírus okozta egészségügyi krízis miatt, javasolja nyílt levelében több mint száz kutató az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO).

FRISS! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elutasította azt a kutatók felhívását. A WHO szerint "nem változtatna jelentősen" a vírus terjedésén, ha a játékokat elhalasztának vagy egy másik helyen tartanák meg.

A Guardian cikke szerint a 150 szakértő nyílt levelében globális veszélynek nevezi az olimpia brazíliai megtartását. A kutatók szerint a nyári játékokra érkező nézők könnyen megfertőződhetnének a zikavírussal, ami a betegség gyorsabb terjedését eredményezné a világon, mivel szinte minden országból érkeznek majd rajongók a sporteseményre.

Azt javasolják vagy halasszák el az olimpiát vagy tartsák meg egy másik helyszínen, ahol a betegség még nem jelent meg. London 2014-ben már jelezte, kész átvenni a lebonyolítást. Igaz, akkor még a kivitelezés elmaradása miatt merült fel, hogy be kell ugraniuk.

A levélben arra hivatkoznak, hogy a z Amerikai Járványügyi Központ (CDC) t udományosan bizonyította, hogy a zikaláz miatt születnek mikorkefáliával, és több más agyi rendellenességgel a fertőzött anyák csecsemői. Maga a WHO pedig februárban hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a kór terjedése miatt.

A kutatók úgy látják, hogy a WHO azért tétlenkedik az olimpia elhalasztásával, mert évtizedek óta együttműködnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. Viszont szerintük az egészségügyi világszervezet nem beszélhet joggal semmilyen közegészségügyi kockázatról, ha nem lép közbe most, amikor valódi, globális veszélyt okozna az esemény megtartása.

Ez a tűz már lángol, nem volna ésszerű, ha hagynánk, hogy megtartsák az olimpiát. Csak olajat öntenénk a tűzre vele

- idézi a Guardian Amir Attarant, az Ottawai Egyetem professzorát, a nyílt levél egyik aláíróját.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A felnőtteknél enyhe lefolyású megbetegedést, zikalázat okozó vírus a kisfejűség mellett előidézheti az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?