1 °C Budapest
Na ne! Tényleg elhalasztják az olimpiát a Zikajárvány miatt?

Na ne! Tényleg elhalasztják az olimpiát a Zikajárvány miatt?

2016. május 28. 10:06

El kellene halasztani a nyári riói olimpiát a zikavírus okozta egészségügyi krízis miatt, javasolja nyílt levelében több mint száz kutató az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

FRISS! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elutasította azt a kutatók felhívását. A WHO szerint "nem változtatna jelentősen" a vírus terjedésén, ha a játékokat elhalasztának vagy egy másik helyen tartanák meg.

A Guardian cikke szerint a 150 szakértő nyílt levelében globális veszélynek nevezi az olimpia brazíliai megtartását. A kutatók szerint a nyári játékokra érkező nézők könnyen megfertőződhetnének a zikavírussal, ami a betegség gyorsabb terjedését eredményezné a világon, mivel szinte minden országból érkeznek majd rajongók a sporteseményre.

Azt javasolják vagy halasszák el az olimpiát vagy tartsák meg egy másik helyszínen, ahol a betegség még nem jelent meg. London 2014-ben már jelezte, kész átvenni a lebonyolítást. Igaz, akkor még a kivitelezés elmaradása miatt merült fel, hogy be kell ugraniuk.

A levélben arra hivatkoznak, hogy a z Amerikai Járványügyi Központ (CDC) t udományosan bizonyította, hogy a zikaláz miatt születnek mikorkefáliával, és több más agyi rendellenességgel a fertőzött anyák csecsemői. Maga a WHO pedig februárban hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a kór terjedése miatt.

A kutatók úgy látják, hogy a WHO azért tétlenkedik az olimpia elhalasztásával, mert évtizedek óta együttműködnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. Viszont szerintük az egészségügyi világszervezet nem beszélhet joggal semmilyen közegészségügyi kockázatról, ha nem lép közbe most, amikor valódi, globális veszélyt okozna az esemény megtartása.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez a tűz már lángol, nem volna ésszerű, ha hagynánk, hogy megtartsák az olimpiát. Csak olajat öntenénk a tűzre vele

- idézi a Guardian Amir Attarant, az Ottawai Egyetem professzorát, a nyílt levél egyik aláíróját.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A felnőtteknél enyhe lefolyású megbetegedést, zikalázat okozó vírus a kisfejűség mellett előidézheti az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?