16 °C Budapest

2014-ben hatalmas fejlesztés veszi kezdetét Budapesten

MTI
2013. december 20. 11:31

Már 2014 nyarára látható eredményeket hoz a Városliget megújítása; a többek között új múzeumi negyedet, nagyobb Állatkertet és több zöldfelületet is magába foglaló Liget Budapest projekt befejezése 2018-ra várható - mondta el a beruházás megvalósításáért felelős miniszteri biztos.

Baán László üdvözölte az Országgyűlés által kedden elfogadott Városliget-törvényt, amely tisztázta a projekt jogi feltételeit, felgyorsította a tervezés folyamatát, és létrehozta a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-t, amely lebonyolítja a Városliget rehabilitációját, majd a fenntartásról a beruházás lezárulta után is gondoskodik.

Mint hangsúlyozta: a jogszabály is garantálja, hogy a liget zöldfelületeinek nagysága nem csökkenhet, sőt ezek növelése a projekt egyik kiemelt célja. Mindazonáltal a Szépművészeti Múzeumot is vezető szakember elmondása szerint a Liget Budapest projektnek két fontos pillére van: a jogi és a financiális feltételrendszer biztosítása. Az elsőhöz tartozik a kezelői jogok kérdése, a beruházás során létrejövő építmények tulajdonjogának rendezése, az építésszabályozási kérdések tisztázása. Ez 2014. június 30-ig megtörténik, a főváros ezzel a határidővel önállóan hozhatja létre a Városliget szabályozási tervét.

"Az elmúlt évtizedekben a liget állapota folyamatosan romlott, de jövő nyárra látható lesz a változás, a gyors és jelentős értékjavulás: például számos bódé, használaton kívüli épület elbontása, a zöldfelület javítása, az összetört padok pótlása. A teljes parkrekonstrukció, a közlekedési kapcsolatok átalakítása, a mélygarázsok, az új fejlesztések megvalósítása hosszabb folyamat lesz, 2018-ra várható befejezéssel" - közölte a miniszteri biztos.

Mint hozzáfűzte, a finanszírozás feltételeiről a kormány 2014 elején fog dönteni.

Szintén 2014 első hónapjaiban írják ki a múzeumi negyed öt új épületére a nemzetközi tervpályázatokat, amire kulturális közintézmény tekintetében Magyarországon száz éve nem volt példa. A pályázatok eredményhirdetése után, az év végére készül el az egész Városliget mesterterve. A szükséges közbeszerzési eljárások lezárultával, 2015 második felében indulhatnak el a tényleges beruházások: többek között az Állatkert bővítése, az új Fővárosi Nagycirkusz, a Petőfi Csarnok épületének helyén egy ifjúsági élmény- és tudáspark és az öt új múzeumi épület felépítése, valamint a zöldfelület teljes megújítása és növelése - számolt be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Baán László hangsúlyozta: jelenleg a liget felületének mindössze 60 százaléka zöldfelület, és a maradéknak is csak kisebb részét foglalja el épület, a többi beton, aszfalt, bódé vagy út; csupán az Ötvenhatosok terének betonfelülete a liget 5 százalékát teszi ki.

Fontos, hogy a több mint húsz éve civil szerveződésként működő, a városligeti és környéki intézményeket összefogó Liget Köztársaság egyértelműen üdvözölte a törvénytervezet keddi megszavazását. Úgy érzik, végre lesz gazdája a liget ügyeinek, amire évek óta nem volt példa, és bíznak abban, hogy az állam kellő forrásokat biztosít a fejlesztések magas minőségű megvalósítására - emlékeztetett a beruházás miniszteri biztosa.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem