147 ezer forintot költünk átlagosan az idei nyaralásra

2017. július 27. 16:00

Az elmúlt évhez képest nem változtak érdemben a hazai internetező lakosság nyaralási szokásai: idén is kétharmaduk utazik el pihenni, és erre háztartásonként átlagosan 147 ezer forintot fordítanak. Az utazók a korábbinál gyakrabban nyúlnak ez idő alatt a bankkártyájukhoz, és használják az érintésmentes fizetést. A nyaraláson kívül a magyarok harmada számít még valamilyen jelentősebb kiadásra ebben az időszakban, amely minden második válaszadó esetében a lakásfelújítás lesz.

A Budapest Bank immár negyedik éve vizsgálja, hogy hogyan, mikor és mennyi ideig nyaralnak a magyarok. A nyaralási kedv tavaly óta tapasztalt növekedése tartósnak bizonyult, mivel a kutatásban résztvevők közel kétharmada (60 százalék) legalább egyszer idén is elutazik pihenni. Az elmúlt évvel összehasonlítva a nyaralók életkori összetételében figyelhető meg a legjelentősebb változás: bár a fiatalok még mindig valamivel nagyobb arányban nyaralnak, már nem látható jelentős eltérés a legfiatalabb és a legidősebb korosztály között, hiszen az előbbiek 64, míg az utóbbiak 56 százaléka pihen ebben az évben.

A nyaralók több mint a fele (51 százalék) a nyári főszezonban június és augusztus között, legtöbbjük júliusban vagy augusztusban kapcsolódik ki. Háromnegyedük belföldön is nyaral, elsősorban a Balatonnál, 35 százalékuk pedig külföldre (főleg európai országokba) is eljut. Az utazások időtartama átlagosan nyolc nap. A nyaralók kétharmada két- vagy háromfős, negyedük pedig négyfős vagy annál is nagyobb társaságban kapcsolódik ki. Aki nem megy nyaralni, az elsősorban a pénzhiányra hivatkozott (75 százalék), egyharmaduk pedig szabadidő híján hagyja ki idén a pihenést.

Az elmúlt évhez képest nem változott a nyaralásra szánt összeg sem, háztartásonként továbbra is

átlagosan 147 ezer forintos költségkerettel kalkulálnak az utazók

(ami nagyjából 8.200 forint/éj/fő kiadást jelent majd számukra). A válaszadók 31 százaléka viszont 200 ezer forintnál is többet fordít erre, elsősorban a külföldön vagy a hosszabb ideig nyaralók.

Háromnegyedük az előre spórolt pénzét (76 százalék), harmaduk (35 százalék) pedig az aktuális havi jövedelmét is felhasználja a költségek finanszírozására. Az adóváltozások nyomán a Cafeteria elemek, mint például a SZÉP kártya és az Erzsébet-utalvány aránya azonban jelentősen csökkent a pihenés finanszírozásában. Idén ugyanis a korábbi 26 százalék helyett csak 19 százalék használja fel ezeket ilyen célra, és a kiadások mindössze kilenc százalékát fedezik ebből. A válaszadók hat százaléka hitelt is igényel a szükséges összeg pótlására.

Idén a nyaralás alatt a magyarok döntő többsége (87 százaléka) a tavalyi évhez hasonlósan elsősorban készpénzzel fizet, míg a bankkártyát minden második (57 százalék) utazó veszi elő. Az utazók körében a bankkártya mint fizetési eszköz népszerűsége tovább nőtt. A korábbi 34 helyett idén már 40 százalékuk említette, hogy az utazásért plasztikkal fizet, míg az étkezési számlák kiegyenlítésekor 22 helyett 27 százalékuk preferálja a kártyákat. Valutát a külföldön nyaralók továbbra is itthonról visznek a legszívesebben (81 százalék).

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a lakosság fele (53 százalék) használja ki az érintés nélküli fizetés előnyeit, de egyre jobban bíznak a technológiában. 78 százalékuk nyaraláskor is használja ezt a funkciót, sőt, tavaly óta 16-ról 27 százalékra nőtt azok aránya, akik külföldi nyaraláskor is érintés nélkül fizetnek.

A válaszadók több mint felével (56 százalék) előfordult már, hogy többet költött az előre eltervezett keretnél. A plusz költségeket jellemzően az étkezések (57 százalék), a programok és belépőjegyek (52 százalék), valamint a szórakozásra (44 százalék) fordított kiadások okozták. A többletkiadást a válaszadók közel kétharmada (71 százalék) a tartalék készpénzéből fedezte, míg 36 százalékuk a betéti vagy a hitelkártyájáért nyúlt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatásban megkérdezettek harmada számít a nyaraláson kívül más nagyobb kiadásra is idén nyáron. Többségük (51 százalék) lakásfelújítást és -korszerűsítést, 24 százalékuk pedig valamilyen háztartási gép vagy szórakoztató elektronikai termék vásárlását tervezi. A felmerülő költségeket elsősorban megtakarításaikból, valamint aktuális havi bevételükből fedezik, 17 százalékuk pedig bankhitelt is igénybe vesz ehhez.

2014 óta vizsgáljuk, miként alakulnak a hazai lakosság nyaralással kapcsolatos kiadásai és költési szokásai. Az eredmények évről évre azt mutatják, hogy a magyarok a pihenést elsősorban a spórolt pénzükből vagy aktuális havi bevételükből fedezik, illetve hogy a bankkártyás fizetésnél egyre inkább előtérbe kerül az érintés nélküli technológia, nem csak itthon, hanem már külföldön is

- mondta el Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője.

Idén először azt is megvizsgáltuk, hogy a nyaralás mellett milyen egyéb nagyobb kiadásokra számítanak még a vizsgálatban résztvevők a nyári hónapokban. A válaszadók háromnegyede lakásfelújításra és műszaki vagy szórakoztató elektronikai cikkek beszerzésére is költ, amelyekre érdemes igénybe venni személyi kölcsönt vagy akár egy hitelkártyával kombinált áruhitel valamelyikét - tette hozzá Fatér Gyula.

Melyiket válasszam?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén összehasonlíthatjuk a bankok különböző ajánlatait. Abban az estben például, ha 500 ezer forintra lenne szükségünk és mellé 5 éves futamidőt választunk, akkor például az alábbi konstrukciók közül válogathatunk:

  • K&H személyi kölcsön:14,74 százalék THM, 11 120  forintos havi törlesztő és 695 322 forint a teljes visszafizetendő összeg.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem