9 °C Budapest

10 kunáért gyógyulhatsz nyáron Horvátországban: mobilon elérhető a többi EU-s ország is

2017. május 7. 07:00

A nyaralásra készülve érdemes végiggondolni, hogy mi védi meg a pénztárcánkat akkor, ha külföldön megbetegszünk, a légitársaság elveszíti a poggyászunkat, esetleg az egyetlen vezetni tudó családtag eltöri a lábát. Az Európai Unió tagállamaiba utazva ingyen is egészségbiztosításhoz juthatunk, de fontos tisztában lenni a szolgáltatás határaival. A Pénzcentrum annak is utánajárt, hogy mit érdemes felmérni, mielőtt a bankkártyánkhoz járó utasbiztosításra bízzuk magunkat.

A nyaralásra való felkészülés közben fontos olyan dolgokra is gondolni, hogy mitévők legyünk, ha váratlan helyzetben találjuk magunkat. Nemcsak a poggyászunk esetleges késése okozhat fejtörést, hanem az is, hogy ki fogja kifizetni a kórházi számlát, ami egy betegség után több millió forintra is rúghat.

KATTINTS! Így kerülhet egy vagyonba az ausztriai kiruccanás

Mivel hazánk az Európai Unió (EU) tagja, így ha másik EU-s tagállamba, Izlandra, Lichtensteinbe, Norvégiába és Svájcba indulunk nyaralni, kis ügyintézéssel ingyen juthatunk olyan védelemhez, mely egészségügyi ellátásra vonatkozik, külföldi tartózkodásunk teljes tartama alatt.

Ehhez csupán egy feltételnek kell megfelelni: itthon jogosultnak kell lenni egészségügyi ellátásra, tehát fontos, hogy rendezett legyen a társadalombiztosítási jogviszonyunk.

Amennyiben ezzel nincs gond, el kell menni egykormányhivatalba vagy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, amely 2016 végéig Országos Egészségügyi Pénztár, tehát OEP néven futott) ügyfélszolgálatára, ahol 

  • a személyi igazolványunk (vagy útlevelünk) és 
  • a TAJ-kártyánk 

bemutatása után ingyen kiállítják részünkre a kék színű, Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

A kártyával külföldön a helyi, állami egészségügyi ellátást lehet igénybe venni ugyanolyan feltételekkel, mintha helyben lennénk biztosítva.

A szolgáltatási kör tehát nem ugyanaz az EU különböző tagállamaiban (illetve a fent említett néhány nem EU-tag, nyugat-európai országban), hiszen országonként eltér, hogy hol, milyen szolgáltatásra jogosult valaki az állami rendszerben.

A fentieknek megfelelően nemcsak a kártya kiváltása, hanem az is fontos, hogy felmérjük, a célországban milyen szolgáltatásra lehetünk jogosultak

Tedd fel Brüsszelt a telefonodra

Ehhez segítséget nyújt egy mobilalkalmazás, amely az Európai Bizottság honlapjáról tölthető le 

  • Andrioidos telefonra innen és 

Ebben az applikációban ki kell választani a magyar nyelvet (amennyiben nem rögtön magyarul jelenik meg a program, a bal oldalon található menüben kell az éppen használt nyelvre kattintani, és így jelenik meg az összes lehetőség), és ezek után magyarul lehet afelől tájékozódni, hogy
melyik országban mennyibe kerül az egészségügyi ellátás és hogyan lehet igénybe venni
.

Azért, hogy akkor is sikerüljön magyarra állítani az applikációt, ha nem tudsz angolul, valamint, hogy könnyen megtaláld a keresett ország feltételeit, készítettünk egy galériát, mely bemutatja a lépéseket.

Példaként vegyünk egy olyan országot, ahova sokan utaznak nyáron hazánkból. Horvátországról azt írja az applikáció, hogy olyan orvoshoz lehet a kártyával fordulni, aki szerződésben áll a helyi egészségbiztosítási pénztárral (HZZO), és ez 10 kuna (körülbelül 420 forintot) vizitdíjba fog nekünk kerülni. Ha kórházi ellátásra lesz szükségünk (amelyet csak az alapellátást végző orvos beutalójával vehetünk igénybe), akkor a fekvőbeteg-ellátás napi 100 kunába (4 200 forintba) fog kerülni, amelyet legfeljebb 20 napon keresztül kell kifizetnünk, mert 2 000 kuna (84 ezer forint) a napidíj teljes összegének felső határa.

Az applikációban egyébként azt is beállíthatjuk, hogy mikor jár le a kártyánk, és így még a naptárunkba is bekerülhet egy ezzel kapcsolatos figyelmeztetést.

A kártya elvesztése esetén az érvényessége nem szűnik meg, de be kell szereznünk egy igazolást a NEAK-tól, hogy biztosítottak vagyunk, az újragyártásnak pedig díja van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez nem utasbiztosítás

Amit érdemes megjegyezni, hogy a cikk elején említett országok határain túl, szinte semmilyen védelmet nem nyújt a kártya, bár államközi szerződések alapján, magyar állampolgárként, néhány országban ingyenesen igénybe vehetünk alacsony szintű egészségügyi ellátást.

Fontos azonban fejben tartani, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást, hisz többek között

  • nem jogosít magánfinanszírozású egészségügyi ellátásra, és az állami egészségügyi rendszer több tagállamban (jellemzően keleten és délen) nem biztosít jó színvonalú ellátást,
  • nem fedez olyan költségeket, mint a repülőjegy módosítása vagy betegség esetén egy hozzátartozó kiutaztatása, továbbá
  • elveszett vagy megrongálódott értéktárgyaink illetve poggyászunk után sem kapunk kártérítést.

Ezekre a helyzetekre viszont már megoldást nyújthat egy betéti- vagy hitelkártyába épített utasbiztosítás, ám ennek a határaival is érdemes tisztában lenni. Jellemző, hogy a beépített biztosítások jóval alacsonyabb értékhatárig nyújtanak csak védelmet, külön megvásárolható társaiknál.

Vannak ezzel szemben olyan esetek is, amikor szélesebb körű védelmet nyújt az Európai Egészségbiztosítási Kártya, mint egy utasbiztosítás.

Ezek közé tartozik például egy tervezett vesedialízis-kezelés, mely az Európai Bíróság döntése alapján beletartozik az igénybe vehető szolgáltatások körébe, így egy vesebeteg magyar is elutazhat külföldre, és nem kell ott csillagászati összegeket költenie egészségügyi ellátásra. Az ilyen helyzetekre érdemes egyébként úgy felkészülni, hogy előre felvesszük a kapcsolatot a külföldi egészségügyi szolgáltatóval.

Erre lehet pont nem gondoltak a britek...

Egy közelmúltban megjelent cikk, a brit Guardian nevű újságban arról szól, hogy a Brexit után britek milliói veszíthetik el jogosultságukat az európai egészségügyi rendszer igénybe vételére. Egyes becslések szerint 27 millió britnek van jelenleg Európai Egészségbiztosítási Kártyája, ami a lakosság több mint 40 százaléka. Egy szakértő szerint, ha egy britnek enyhe depressziója vagy cukorbetegsége van, akkor nagyságrendileg 300 és 900 ezer forint közötti összeget fizethet utasbiztosításra, egy hétnapos franciaországi nyaralás esetén.

A bankkártyákba épített és a külön megvásárolható utasbiztosítások esetén viszont ugyanazokra a dolgokra érdemes figyelni:

  • Mekkora értékhatárig vállalja egy váratlan betegség vagy baleset esetén a biztosító, hogy megtéríti az egészségügyi költségeket,
  • fogászati költségeket fedez-e a szolgáltatás, és van-e ezen belül a fogak száma alapján vagy akár fogankénti limit,
  • kórházi ellátás esetén, nyújt-e a napidíj szolgáltatást,
  • szükség esetén fedezi-e egy gondozó (hozzátartozó) kiutazását
  • benne van-e a csomagban a helikopteres mentés (ez akkor különösen érdekes, ha télen síelni indulnánk),
  • a biztosító közvetlenül térít-e az egészségügyi szolgáltató részére, vagy nekünk kell-e helyben kifizetni az igénybe vett szolgáltatás költségeit,
  • nyújt-e felelősségbiztosítási védelmet, tehát ha véletlenül kárt okozunk külföldön, azt megtéríti-e a biztosító, és ha igen, akkor mekkora mértékig,
  • poggyászvesztéssel vagy késéssel kapcsolatban nyújt-e szolgáltatást, mekkora összeghez juthatunk így és az fedezi-e a tulajdontárgyaink értékét.

Ezeken felül, attól függően, hogy milyen járművel megyünk nyaralni, fontos lehetautóasszisztencia-védelmet vagy repülős járatkésés biztosítást is kötni, valamint élethelyzettől függően a terhességgel kapcsolatos szabályokat is érdemes átolvasni.

Mi újság itthon

Több biztosítót megkérdeztünk arról, hogy mi alapján érdemes eldönteni, hogy kössünk-e külön utasbiztosítást, vagy a bankkártyánkba épített védelemnél maradjunk, illetve mi történik, ha egy járatkésés esetén külföldön ragadunk, és kifutunk a biztosítási tartamból.

Kérdéseinkre a cikk megjelenéséig a Groupama Biztosító válaszolt. A biztosító PR főmunkatársa azt közölte e Pénzcentrummal, hogy egy hosszabb, távolabbi utazás esetén a kártyákba épített biztosítások értékhatárai nem biztos, hogy elegendőek lesznek, egészségügyi probléma esetén. A biztosító munkatársa hozzátette, hogy sporttevékenységre sem terjednek ki náluk ezek a biztosítások, így ha ilyet tervezel a nyaralása alatt, akkor érdemes külön köthető biztosítást választani.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha egy járatkésés miatt külföldön ragadunk, az utasbiztosításunk tartama pedig véget ért, a biztosító munkatársa azt válaszolta, hogy egy kármentességi nyilatkozat kitöltése után mind online, mind közvetítőnél kötött biztosításainkat meghosszabbíthatjuk

A főbb kockázatok mellett, a biztosítók néha egészen különleges szolgáltatásokat is nyújtanak. Egyes hazai biztosítók sofőrt küldenek a biztosítottakért, amennyiben betegségből vagy balesetből adódóan képtelenek lennének hazavezetni, más cégek pedig tolmácsszolgálattal állnak biztosítottaik rendelkezésére.

Itt is fontos megjegyezni, hogy mielőtt megkötünk egy biztosítást, érdemes végiggondolni, hogy milyen esetekre szeretnénk védelmet, majd elolvasni a biztosítási feltételeket, hogy ne akkor érjen meglepetés minket, amikor hiába próbálnánk biztosítási kárt bejelenteni.

Címlapkép forrása: MTI Fotószerkesztőség

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem