24 °C Budapest
Portrait of a confident young businessman dressed in formal clothes standing outside a glass building and talking on mobile phone

Őrületes tempóban terjed a hangklónozós csalás: rengeteg magyart foszthatnak ki vele

2024. február 21. 16:15

Újabb, a mesterséges intelligencia által vezérelt csalási technológia terjed az interneten. A hangklónozás egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a bűnözők számára, hogy megtévesztő módon, hitelesnek tűnő hangfelvételeket készítsenek mások nevében, majd azt különböző átverésekhez használják fel.

Új csalási technika terjed az internetes bűnözők körében, aminek lényege, hogy hackerek a mesterséges intelligenciát használják fel arra, hogy mások hangját ellopják - számolt be róla a DailyMail. A módszert már több híresség (például Stephen Fry, Sadiq Khan és Joe Biden) hangjának klónozására használták, míg egy esetben egy cég vezérigazgatójának hangjával valakit 243 000 dollár (87,2 millió forint) átutalására bírtak rá egy telefonhívás során.

Maga a csalásra használt technológia amúgy nem egy agysebészet, a hacker először rögzíti az áldozata hangmintáját, mad azt felhasználva kiképzi a mesterséges intelligenciát arra, hogy képes legyen újra alkotni azt a hangot. Dane Sherrets, a HackerOne nevű amerikai kiberbiztonsági vállalat munkatársa szerint a technológiát eredetileg hangoskönyvek készítésére, valamint a valamilyen orvosi okból a beszédképességüket elvesztőknek fejlesztették ki, azonban azt ma már Hollywood és az internetes csalók is előszeretettel alkalmazzák.

Nem is véletlenül, ugyanis ma már nem csak a hozzáértő szakemberek képesek hangokat klónozni, az néhány ingyenes és nyílt forráskódú eszközzel, valamint némi idő befektetésével bárkinek sikerülhet. A végeredmény pedig szinte bármire, akár a legsötétebb célokra is, felhasználható: nem egyszer fordult elő, hogy valakinek a gyereke szólt bele a telefonba, és közölte, hogy elrabolták, de akár nagyvállalatok vezérigazgatóinak a nevében információszerzésre is alkalmazható a hang, mint ahogyan pénzügyi tranzakciók indítására is lehet használni.

Érdemes viszont azzal is tisztában lenni, hogy a technológia fejlődésével egyre nehezebbé válik az árulkodó jelek kiszűrése, így minden esetben tudatosan és óvatosan kell kezelni az olyan kommunikációs szituációkat, amiben a másik fél sürgős cselekvésre szólít fel. Szakemberek ennek kapcsán azt ajánlják, hogy a családok és barátok

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

beszéljenek meg egy olyan kulcsszót, amit kizárólag a sürgős helyzetekben egymás azonosítására használnak.

Emellett fontos figyelnie mindenkinek a digitális lábnyomára, azaz hogy milyen információkat oszt meg magáról online. Hiszen minden feltöltött hanganyag növelheti annak a kockázatát, hogy valaki visszaéljen vele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem