11 °C Budapest
Selective focus on a remote control next to a teenager sitting in an armchair in front of a computer playing with the mouse while wearing helmets . Gaming concept

Tömegesen hagyják el a szektort az ifjú gamerek: már nem éri meg e-sportolónak lenni Magyarországon

2022. augusztus 22. 08:45

Pár éve még öntötték bele a pénzt, mostanra már nem éri meg profi e-sportolónak lenni - ezt mondják a valaha profi szinten, most már csak hobbiból játszó fiatalok - írja cikkében az RTL.hu.

Öt évvel ezelptt a magyar állam rendezte meg azt az e-sport fesztivált, amelyeen a V4-es országok legjobbjai jöttek Budapestre, hogy összemérjék erejüket a magyarokkal. Arra az eseményre akkor kétmilliárd forintot költöttek, deklaráltan azzal a céllal, hogy ezzel is segítsék az akkor már rohamosan erősödő hazai e-sport szcénát - ám a dolog erősen visszafelé sült el.

Egy piaci elemző azt mondja: azt a pénzt már akkor is el lehetett volna jobban költeni, ha a cél tényleg a fellendítés, a segítség volt. Hozzátette, hogy az e-sportban mindig is az alulról szerveződés volt a kulcs, és ha a magyar állam támogatni szeretné ezt, akkor ide kell adni a pénzt.

Kellenének klubok, szakemberek, olyan közösségek, ahol a tehetséges fiatalokból profi játékosok lesznek. Már most is léteznek itthon ilyen műhelyek, érdemes megemlíteni a Budapest Honvéd akadémiáját vagy az MTK e-sport-szakosztályát. Balázs szerint ilyen és ehhez hasonló egyesületeket kellene támogatni, akár adókedvezményekkel, akár közvetlen módon, de véleménye szerint azzal nem fejlődne nagyobb ütemben a hazai e-sport, ha a versenyek díjazását egyik napról a másikra megtripláznák

- mondta Balázs Sebestyén, e-sport piaci elemző a portálnak.

A szervezetlenség okán, valamint amiatt, hogy már nagyon nehéz erre "főállásban" koncentrálni, sokan abba is hagyták már a versenyzést, és újra csak hobbiszinten foglalkoznak az e-sporttal. Egyikük azt mondta: napi 8-10 óra munka mellett lehetetlen belerakni azt az energiát ebbe, ami a sikeres versenyzéshez kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy versenyre való felkészülés elég összetett, tekintve, hogy meg kell tudnunk, milyen csapatokkal fogunk majd találkozni, mik az erősségeik, miben gyengébbek, erre nagyon sok időt kell szánni. Sokan azt gondolják, hogy a játék abból áll, hogy leülünk lövöldözni, de a profi e-sport már nem ez a szint

- mondta az rtl.hu-nak Pásztor Norbert "Tigene", aki a PUBG nevű játékban aratott profiként fényes sikereket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem