8 °C Budapest
Sok telenorosnak kellhet majd mobilt cserélnie: nyáron lekapcsolják ezt a hálózatot

Sok telenorosnak kellhet majd mobilt cserélnie: nyáron lekapcsolják ezt a hálózatot

2022. január 25. 09:26

Nyáron lekapcsolja a 3G-t a Telenor. A cég indoklása szerint a frekvenciasávok szűkösek, a 3G lekapcsolásával felszabaduló sávok az 5G-szolgáltatáshoz hasznosíthatók lesznek. Mint a műszaki vezérigazgató-helyettes elmondta, jelenleg az összes előfizető közül kb. 7 százaléknak van legfeljebb 3G-képes készüléke, de ők jellemzően nem interneteznek, így ennél is kisebb körnek kell új mobilt vennie.

Idén nyártól elkezdi lekapcsolni a Telenor a 3G-s szolgáltatását. Koller György műszaki vezérigazgató-helyettes a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy a szűkös frekvenciaspektrumot jobban, hatékonyabban is fel tudják használni a modernebb technológiára.

Mint kifejtette, a 3G kivezetésével nagyobb helyet kapnak a jobb technológiák, ami megmutatkozik az adatátviteli sebességben, az alacsony késleltetésben, a hangminőségben és a nagyobb megbízhatóságban. Hozzátette, a 3G-hez képest 4G-n és 5G-n kisebb az egy gigabyte adatátvitelre eső környezeti terhelés.

A vezérigazgató-helyettes szerint jelenleg a hálózat forgalmának 97 százaléka a 4G-s hálózaton történik, az alig 3 százalékos, mára elavult 3G-s adatforgalom folyamatosan csökken, az 5G-s pedig is töretlenül nő, belátható időn belül eléri a 3G forgalmának szintjét. Az összes előfizető körében 7 százalék alatti a maximum 3G-képes készülékek aránya, ebben a szegmensben alacsony a mobilinternetezés iránti igény, így ebből a szempontból még ennél is kevesebben fogják érzékelni a lekapcsolást - nekik azonban új készüléket kell beszerezni, ha netezni akarnak.

A legfeljebb 3G-képes M2M-eszközök (pl. a pénztárgépek, a biztonsági eszközök) területén a 3G kivezetésével az internetkapcsolatot sok esetben a 2G is képes kiszolgálni, de a berendezést cserélni kell, ha a 2G képességeinél nagyobb sávszélességre van szükség - fejtette ki Koller György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem