1 °C Budapest
Budapestről üzent hadat a műanyagoknak az új Greta Thunberg: 12 éves, de már rengetegen követik

Budapestről üzent hadat a műanyagoknak az új Greta Thunberg: 12 éves, de már rengetegen követik

2021. szeptember 17. 11:00

Ami hobbinak indult, és extra zsebpénznek ma már egy nagy szervezetté nőtte ki magát, amelynek egész Orange County, California-szerte vannak ügyfelei. Ennek élén Ryan Hickman áll, aki a bevételekből a Ryan's Recycling működtetése és a jótékonykodás mellett egyetemi tanulmányaira is gyűjt. A fiú, aki eddig több, mint 1 millió palackot és konzervdobozt hasznosított újra. A Brain Bar idei legfiatalabb előadója világszerte azt hirdeti, hogy ha egy 12 éves képes rá, akkor te is!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

3 éves korod óta hasznosítasz újra, jelenleg pedig 12 éves vagy. Hogyan, és miért lett ez fontos az életedben?

Első alkalommal apukámat kísértem el a telephelyre, ahol újrahasznosítás, valamint szelektív hulladékgyűjtés folyik. Nagyon fontos számomra az újrahasznosítás, mert nem csak szórakoztató, hanem a környezetemnek is sokat segítek ezzel.

Te hogy látod az eddig megtett utat? Mindig tudatos volt ez a folyamat, vagy útközben alakult tudatossá?

Persze, először én is szórakozásból, és főleg a zsebpénz miatt voltam érdekelt ebben, három-négy éves koromban. Azt hiszem öt éves korom óta azonban azért is csinálom, mert ez jó a környezetnek, segítek ezzel a Földnek, így később már tudatossá vált ez.

Egy nagy szervezet élén állsz jelenleg, mik a további céljaid?

A cél a 2 millió újrahasznosított palack és doboz. Ezen kívül pedig csak úgy, mint most Budapestre, úgy minél több helyre szeretnék eljutni, hogy beszélhessek arról, hogy mennyire fontos az újrahasznosítás.

Ha egy 12 éves kisfiú képes részt venni az újrahasznosításban, akkor bárki képes rá!

Mi történik a szeméttel, amit összegyűjtötök?

Szombatonként, és iskola után gyűjtjük a szemetet. A gyűjtés után elvisszük a telephelyre, ahol szelektálás után ezt elviszik, majd a szemét feldolgozásra kerül. Itt összeolvasztják a műanyagot, táblákba, majd ezt építik be az új, már újrahasznosított műanyagba. Azonban ez nem hasznosítható újra sokszor, csak 1-2 alkalommal.

Sokan mondják, hogy mostanra annyi lett a műanyag, hogy tulajdonképpen az újrahasznosítás nem segít érdemben a helyzeten. Te mit gondolsz erről? Szerinted mi lehet az újrahasznosítás jövője?

Tudom, hogy sokan hasznosítanak újra, és gyűjtik szelektíven a hulladékot, de sajnos ez nem elég. Az egyszer használatos műanyagok gyártását kell abba hagyni, mivel azokat csak 1-2 alkalommal lehet újrahasznosítani. Ami fontos, hogy az emberek újrahasznosítsanak, és olyan alternatívákat használjanak, amelyeket többször is felhasználhatnak. Szerintem abba kellene hagyni a műanyag gyártást. Az emberek újrahasznosítanak, de az egyszer használható műanyag nem hasznosítható újra sokszor.

Hogyan lehetne kezelni a szemét kérdést? Újrahasznosítás, szelektálás esetleg jobb lenne zero waste lenni?

Mint mondtam, abba kell hagynunk az egyszer használható műanyagok gyártását, használatát. A fém, üveg jobb alternatíva, többször felhasználhatjuk őket. Fontos az is, hogy az emberek tudják, hogy melyik szemét melyik kukába, gyűjtőbe megy, hogyan kell szelektálni. A többször használható műanyagok megint más kategória, azokat máshol is használhatjuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sokan érvelnek amellett, hogy a PET palackok praktikusságuk miatt mindig szükségesek maradnak. Te mit gondolsz erről? Tényleg szükség van a műanyagra?

Egyszer használható műanyagra nincs szükségünk, míg többször használhatóra igen. Ha ezt a műanyagot többször tudjuk használni, átalakíthatjuk, használhatjuk, például kábeleknél, bútoroknál.

Szerinted nagyobb lett a népszerűsége az újrahasznosításnak napjainkban, akár gyerekek között is?

Igen, mivel több műanyagot is gyártunk, használunk, mint eddig valaha, így nagyobb a figyelem is, amit a téma kap.

Szerinted kik a fogékonyabbak az újrahasznosításra, a felnőttek vagy a gyerekek?

Talán a gyerekek, és ez nagyon fontos, mert ha már kiskorban megtanuljuk az újrahasznosítást, és azt, hogy ezzel mennyit segíthetünk, úgy később is, felnőttkorban is folytathatjuk ezt.

A szemetelőket, vagy a műanyaggyártókat kellene jobban felelősségre vonni a plasztik használat miatt?

Azokat, akik szemetelnek, nem szelektálják a szemetet, nem hasznosítanak újra mindenképp jobban kellene büntetni, mert ez nagyon rossz a környezetünknek.

Címlapkép: BrainBar

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?