4 °C Budapest
Spotlight without people

Fokozatos a nyitás Budapesten: kiderült, mikortól mehetünk színházba

MTI
2021. május 6. 18:33

Fokozatos a nyitás Budapesten: számos kulturális intézmény már megnyitotta kapuit és a közeljövőben további múzeumok, fürdők és szabadtéri színházak is várják a látogatókat, a szabályok betartásával.

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes csütörtöki online sajtótájékoztatóján a fővárosi kulturális intézmények nyitási stratégiájáról, az elmúlt napok tapasztalatairól és a közeljövő terveiről számolt be. Elmondta: szombaton megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert, a budapesti fürdők közül hat, az első lépcsőben a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő. Ezen a hétvégén több mint 2 ezer látogató volt a budapesti gyógyfürdőkben - emelte ki.

Mint mondta, pünkösdi nyitásra készül a Palatinus és a Pesterzsébeti fürdő, június elejétől fogad vendégeket a Dandár fürdő, valamint a Római strand és Pünkösdfürdő. Megnyitottak a budapesti mozik is. Gy. Németh Erzsébet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból bejelentkezve a sajtótájékoztatón kiemelte: a könyvtár szerdán nyitott, de megtartotta a cserepont-szolgáltatást is azok számára, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Az első napon több mint 9 ezer 500 könyvet kölcsönöztek ki a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból - mondta, hozzátéve: a kutatókat, érdeklődőket a Budapesti Levéltár is fogadja már.

A fővárosi színházak közül először a szabadtéri teátrumok várják a látogatókat: a Városmajori Szabadtéri Színpad június 2-án, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad június 3-án nyit. A múzeumok közül elsőként a szabadtéri Aquincumi Múzeum nyit meg a hétvégén, de fokozatosan megnyílnak a főváros galériái és kiállítóterei is. Gy. Németh Erzsébet elmondta: Városházi esték címmel rendezvénysorozatot indít a Fővárosi Önkormányzat, szabadtéri helyszínt biztosítva a fővárosi társulatoknak és produkcióknak ezen a nyáron

Összességében a nyitás kapcsán elmondható, hogy a budapestiek nagyon tudatosan készültek, elővigyázatosan és a szabályokat maximálisan figyelembe véve érkeztek a kulturális helyszínekre

 - mondta. Hozzátette: a mozikban egyelőre tartani lehet a nézőtéren is a szociális távolságot, de a fanatikus mozirajongók már újra elfoglalták megszokott székeiket. Nem volt fennakadás a beengedésben annak ellenére, hogy a védettségi igazolvány ellenőrzése minden intézményre nagy terhet ró - hangsúlyozta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gy. Németh bátorította a budapestieket és a fővárosba érkezőket, hogy látogassák meg kedvenc helyeiket, de tartsák szem előtt, hogy a járvány harmadik hulláma még éppen csak visszahúzódóban van, és nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

A főpolgármester-helyettes szerint a fővárosi önkormányzat a járvány kezelésében mindig a szakmai tapasztalatokra támaszkodott, ezért a fővárosi protokollok néha eltértek a kormányzat által diktált szabályoktól. Az idő minket igazolt - emelte ki, hozzátéve, hogy jelenleg ellenanyag-tesztekkel mérik fel, milyen védettséggel rendelkeznek az idősotthonok lakói. Rámutatott: az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet ellenszere az őszinte kommunikáció és a kiszámíthatóság. Hangsúlyozta:

a főváros arra kéri a kulturális intézmények látogatóit, hogy a beltérben zajló kulturális eseményeken is viseljenek maszkot. "Tudjuk, hogy a védettséget szerzett 18 év felettiek is lehetnek hordozók, és tudjuk, hogy a harmadik hullám a gyerekeinket is veszélyezteti, és vannak, akik valamilyen egészségügyi okból nem oltathatják be magukat: vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!" - zárta szavait a kultúráért is felelős főpolgármester-helyettes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm