Pénzcentrum

Szavaztak a családi pótlékról: ideje lenne emelni a támogatást

2021.01.13. 14:01

2008 óta nem emelkedett egy fillérrel sem a gyermekeket nevelő családoknak járó állandó támogatás, a családi pótlék összege. Ennek számos oka van, az egyik legfőbb az, hogy az állam arra szeretné ösztönözni a szülőket, hogy dolgozzanak, és vegyék igénybe a nekik járó adókedvezményeket és hiteleket. Megkérdeztük olvasóinkat, nekik mi a véleményük erről az irányról, az eredmény önmagáért beszél.


A családtámogatások kapcsán újra és újra felmerül az immár hosszú évek óta változatlan összegű családi pótlék kérdése. A KSH adatai szerint 2020. októberében összesen 1 724 151 gyermek után részesültek az őket nevelők a családi pótlékból, melynek összege a gyermekek számától, a család szerkezetétől és a gyermek egészségi állapotától függ, ám immár 2008 óta nem emelkedett egy fillért sem.

Ez az összeg 2008-ban még "látszódott" mára azonban, akik gyereket nevel, az pontosan tudja, hogy csupán szimbolikus összeg. A Pénzcentrum korábban részletesen foglalkozott azzal, mire volt elég 2008-ban ez az összeg és mire elég 2021 legelején, a KSH adatait segítségül hívva megnéztük egyes, gyermeket nevelő családok által feltételezhetően gyakran vásárolt termékek 2008-as és a mai árát.

2008. és 2021. között a teljes (kumulált) infláció 41,13 százalék, magyarul 14 113 forint szükséges ma ahhoz, hogy a 2008. évi 10 ezer forint értékénél legyünk.

Családi pótlék: kell emelni?

A fenti kérdés persze sokkal összetettebb, mint az elsőre látszik, hiszen számos oka van annak, hogy az Orbán-kormány nem nyúl ehhez az ellátási formához ilyen hosszú ideje. Ettől függetlenül kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére, szerintük jó-e ez így, vagy pedig emelni kéne. Az eredmény önmagáért beszél.

{{EMBED:infogram_7a85daba-fb2a-42f0-80e5-906c39982e6a}}

A válaszadók elsöprő többsége, 80 százaléka gondolja úgy, hogy ideje lenne emelni az ellátás összegén, méghozzá 40 százalékuk szerint azért, mivel az egyéb családoknak nyújtott ellátásokhoz kevesebben jutnak hozzá. Ennek oka, hogy a jelenlegi családpolitika mást gondol az alanyi jogon járó támogatásokról: az elég "balosan" hangzó munkaalapú társadalomban hisznek - ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök többször is kifejtette,

tehát szívesen támogatják a gyermeket (főleg gyermekeket) nevelőket, ám abban az esetben, ha a szülők dolgoznak.

Többször is hangsúlyozták a fentiekhez hasonló számolgatásokra reagálva, hogy a családi pótlék csupán csak egy eleme a kormány által nyújtott családtámogató intézkedéseknek, és véleményük szerint nem célszerű így külön tárgyalni azt, hiszen még számos eleme van, kezdve a rászorulók számára ingyenes étkezés, és egyéb kedvezmények, az ingyenes tankönyv, a GYES, a GYED, a CSED, a nagyszülői GYED, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, és persze a babaváró hitel és a CSOK is.

Különböző típusú támogatások, melyekben közös, hogy az jár jól, akinek egészsége engedi, és van is lehetősége elhelyezkedni, illetve volt bejelentett munkája a gyermekek születése előtt. Itt van például a családi adókedvezmény, mely egy gyermek után 10 ezer forintot, 2 gyermek után 20+20 ezer forintot, 3 vagy több gyermek nevelése esetén pedig gyermekenként 33 ezer forintot jelent a családnak. Tehát egy három gyermeket nevelő családból az egyik kereső 99 ezer forinttal többet visz haza, mint egy gyermektelen.

{{KAPCSOLODO:1109156}}


URL: https://www.penzcentrum.hu/otthon/szavaztak-a-csaladi-potlekrol-ideje-lenne-emelni-a-tamogatast.1109152.html