Pénzcentrum

Mikor adható fizetés nélküli szabadság 2021 évben? Fizetés nélküli szabadság kérelem, tudnivalók

2021.01.12. 19:06

Fizetés nélküli szabadság kérelem 2021: fizetés nélküli szabadság mikor kérhető, fizetés nélküli szabadság megszüntetése, fizetés nélküli szabadság közalkalmazott részére.


A fizetés nélküli szabadság, ahogy a nevében is áll, egy olyan időszak, amikor a munkavállaló munkaviszonya él, ám szabályosan nem történik bérkifizetés. Cikkünkben megválaszolunk minden fontos kérdést a fizetés nélküli szabadság témakörében: eláruljuk, hogy milyen a fizetés nélküli szabadság kérelem, mennyi fizetés nélküli szabadság adható egy munkavállalónak és milyen esetekben, mikor kérhető fizetés nélküli szabadság!

Fizetés nélküli szabadság 2021

Egyes esetekben a fizetés nélküli szabadság alanyi jogon jár a munkavállalónak, ám több olyan alkalom is előfordulhat egy munkavállaló életében, amikor a fizetés nélküli szabadság igénylése szükséges ahhoz, hogy megkapjuk munkáltatónktól. Nézzük, a Munka Törvénykönyve szerint milyen esetben jár a fizetés nélküli szabadság 2021 során is alanyi jogon, illetve mikor kell kérvényeznünk azt!

Alanyi jogon járó fizetett szabadság: mikor adható fizetés nélküli szabadság?

Mindenképpen tudnunk kell, hogy a munkavállalónak a fizetés nélküli szabadság igénybevételét (az önkéntes katonaiszolgálat-teljesítés kivételével) 15 nappal korábban be kell jelenteni, az annak a fizetés nélküli szabadság megszüntetése céljából leadott igényt pedig 30 nappal korábban kell jeleznünk munkáltatónk irányában!

Tehát: minden magyar munkavállalónak alanyi jogon jár a fizetés nélküli szabadság 2021 évében is, azonban, ha valaki a felsorolt esetektől függetlenül, más okokból szeretne fizetés nélküli szabadságra menni, az is megvalósítható. Ezekben az esetekben fizetés nélküli szabadság kérelem leadása szükséges, amellyel kapcsolatban a munkáltató dönti el, hogy engedélyezi-e, a fizetés nélküli szabadság létesítését - és ha igen, milyen feltételekkel hagyja azt jóvá.

Fizetés nélküli szabadság kérelem útján: mikor kérhető fizetés nélküli szabadság?

Ahogy azt korábban leírtuk, Magyarországon a fent felsorolt esetekben alanyi jogon jár a munkavállalónak a fizetés nélküli szabadság, ezen felül pedig bárki igényelheti munkáltatójától a fizetés nélküli szabadság engedélyezését. A döntő kérdés ezután már csak az, hogy megkapja-e?

A fizetés nélküli szabadság kérelem tartalma

A fizetés nélküli szabadság megszüntetése

Az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság addig jár, ameddig fennálnak azok az okok, amelyek feljogosítják a munkavállalót az alanyi jogú fizetés nélküli szabadság igénylésére (például a gyermek betegségének elmúlása a fizetés nélküli szabadság megszűnését is maga után vonja). Ettől eltérő esetekben a fizetés nélküli szabadság akkor szűnik meg, amikorra a munkavállaló és a munkáltató közötti egyesség vonatkozik. 

Fizetés nélküli szabadság és biztosítási jogviszony

Fontos tudni, hogy amíg valaki fizetés nélküli szabadságon van, és az nem alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság, akkor szünetel a munkavállaló egészségbiztosítása. Ezek alatt az időszakok alatt az egészségügyi biztosítási díját a fizetés nélküli szabadság idejét igénybe vevő dolgozó maga köteles fizetni! Ezesetben a biztosítási jogviszony szünetelésének első napja utáni 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz, (20T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lap).

Fizetés nélküli szabadság közalkalmazott státuszban

Közalkalmazotti státuszban tevékenykedő munkavállalókra ugyanazok a feltételek érvényesek, mint amiket fent leírtunk a fizetés nélküli szabadság feltételei kapcsán. A közalkalmazott ugyanúgy élhet az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság igénylésével, ha megfelel a kritériumoknak.

Fizetés nélküli szabadság mikor adható munkáltatói oldalról?

A fent leírt fizetés nélküli szabadság esetek kötelezik a munkáltatót arra, hogy alkalmazottját elengedje szabadságra. Ezen felül is bármikor adható fizetés nélküli szabadság a munkáltató részéről akkor, ha a munkavállaló által kérvényezett feltételek megfelelnek számára - ilyen esetekben egyedi feltételeket is szabhat.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/mikor-adhato-fizetes-nelkuli-szabadsag-2021-evben-fizetes-nelkuli-szabadsag-kerelem-tudnivalok.1109048.html