Pénzcentrum

Törlesztési moratórium: ez a teendőd, ha továbbra sem fizetnéd a hiteled januártól

2020.11.20. 15:02

Minden olyan ügyfelet tájékoztatnak a bankok decemberben, akiket érinthet a törlesztési moratórium 2021. június 30-áig történő meghosszabbításának a lehetősége - ismertette a Magyar Bankszövetség munkacsoporti vezetője a Portfolio-val. Lesznek, akiknek csak az adataik kezelésére kell majd felhatalmazniuk a bankjukat (hiszen meg tudja állapítani az adataiból, jogosult-e), viszont lesznek olyanok is, akiknek a szükséges igazoló dokumentumot is be kell nyújtaniuk, ha élni akarnak a lehetőséggel. A bankok egyértelműen az elektronikus ügyintézést preferálják majd.


Január 1-jétől június 30-ig meghosszabbította az Országgyűlés a törlesztési moratórium lehetőségét egyesek számára: a munkanélküliek, a gyermeket várók és nevelők (a várandósság 12. hetétől a 25. életév betöltéséig), a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak és a (külön rendeletben meghatározandó) pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások maradhatnak a moratóriumban 2021. január 1-jétől június 30-áig, a 2020. március 19-éig már folyósított hiteleik esetében.

Keresgélj a legjobb lakáshitelek között a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorában!

A jogosultságról elektronikusan kell a hitelezőknek egyeztetniük a lakossági adósokkal, a cégeknek pedig külön kérelmezniük kell a hosszabbítást, és kamatos kamatot továbbra sem számíthatnak fel a bankok, ehelyett a moratórium alatt felhalmozódó kamattartozást úgy kell visszatörleszteni, hogy emiatt ne a szerződés szerinti törlesztőrészlet nőjön meg, hanem a futamidő hosszabbodjon, más hatások (pl. referencia-kamatlábemelkedés) azonban okozhatnak törlesztőrészlet-változást, ahogy a moratórium nélkül így volt ez eddig is.

A moratóriumba a jogosultak bármikor beléphetnek, és abból ki is léphetnek, akik pedig nem jogosultak, azoknak 2021 közepéig nem mondhatják fel a hitelezők a hitelszerződésüket.

Hosszú heteken keresztül egyeztettek arról a bankok, hogy milyen formát válasszanak a lakossági adósok jogosultságának elektronikus egyeztetésére. A végül megvalósuló verzióról most a Magyar Bankszövetség munkacsoporti elnökétől, Bógyi Attilától kaptunk tájékoztatást. Eszerint:

1. Munkanélküliek

2020. október 1-et követően meghozott, álláskeresési járadékot megállapító határozat, vagy

2020. október 1-et követően kiállított, a kormányhivatal területileg illetékes munkaügyi kirendeltségének igazolása, hogy állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántartásba vette.

2. Közfoglalkoztatottak

3. Gyermekesek

4. Nyugdíjas (saját jogú öregségi vagy hozzátartozói nyugdíjas)

A Magyar Bankszövetség tájékoztatása szerint az igazolások benyújtására a járványhelyzetre való tekintettel elsősorban elektronikus utat célszerű igénybe venni. A bankjuk minden ügyfélnek tájékoztatást nyújt a moratórium meghosszabbításának folyamatáról így arról is, hogy milyen felületen keresztül nyújthatók be az igazolások - közölték.

Ha az ügyfél nem jelentkezik bankjánál a januári törlesztési napig, akkor hitelét automatikusan a moratóriumon kívülinek tekinti a bank, de a jogosultság fennállása esetén utólag is visszaléphet a moratórium hatálya alá egészen 2021. június 30-áig

- mondta el Bógyi Attila.

Csak semmi pánik!

Ugyanakkor a Bankmonitor arról is tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy akkor sincsen gond, ha év végéig nem történik meg ez az egyeztetés, például azért, mert nem sikerül benyújtani időben a bankok által elvárt dokumentumokat. A Bankmonitor információi szerint ugyanis a moratórium hosszabbítására jogosultak 2021. június végéig bármikor beléphetnek a moratórium hatálya alá, vagy épp kérhetik a törlesztés szüneteltetésének feloldását. Hozzátették:

A Bankmonitor szakértői szerint nem szabad megfeledkezni a nehéz helyzetbe került vállalkozásokról sem, amelyek szintén élhetnek a moratórium lejáratának fél éves kitolásával, nekik azonban kifejezetten kérniük kell a hosszabbítást bankjuktól. Arról azonban még nem jelentek meg a részletek, hogy a milyen mutatónak kellene megfelelnie egy vállalkozásnak ahhoz, hogy kérhesse a törlesztés szüneteltetésének meghosszabbítását.


URL: https://www.penzcentrum.hu/hitel/torlesztesi-moratorium-ez-a-teendod-ha-tovabbra-sem-fizetned-a-hiteled-januartol.1106314.html