Pénzcentrum

Itt a lista: webshopok, ahonnan inkább ne rendelj az interneten

2020.11.19. 18:31

Black Friday, karácsony: megnézheted, hol legyél még óvatosabb a vásárlással. Árfeltüntetés, egységár, jótállási jegy hiánya, találnak hibát a fogyasztóvédők. És listázzák továbbra is a vétkező szolgáltatókat.


A fogyasztóvédelmi hatóság nem csak ellenőriz, nem csak elmarasztal, hanem a nagyobb visszatartó erő érdekében meghatározott esetekben nyilvánosságra is hozza a vétkes boltosok, webáruházak nevét. A listák persze azt is tartalmazzák, mit vétett a boltos a vásárlóval szemben és ezért milyen büntetést is kapott. Mindezt a kormányzat honlapján - írja közleményében a blokkk.com.

A vásárlók többségének persze nem az az első dolga bevásárlás előtt, hogy minden alkalommal végigbogarássza ezeket a listákat, de ha nagyon gyanús neki egy bolt, vagy honlap, megteheti hogy vet erre is egy pillantást. Sőt, ha valaki nagyon kíváncsi, vagy éppen tudatos vásárló, még a jegyzőkönyvekbe is belelapozhat.

Súlyosan vétő webáruházak

A Black Friday hullámai vadul csapkodnak egész novemberben és van webáruház, aki most húz bele. Így ezzekkel célszerű kezdeni a szemlélődést - írják.

Jelenleg 557 webáruház van a súlyosan vétők listáján.

tt az a szabály, hogy amelyik webáruház súlyosan hibázik, azt két évig szerepeltetik a listán. És hogy melyek a súlyos hibák, mely miatt ide lehet jutni:

Elérhetőséggel kapcsolatos tájékoztatási hiányosságok

Elérhetőséggel kapcsolatos tájékoztatási hiányosságnak minősül, ha például a webáruház elérhetetlen, vagy nem válaszol, a vállalkozás neve vagy címe nincs feltüntetve a honlapon, a webáruház a békéltető testületi eljárás lehetőségeiről nem ad tájékoztatást.

Szállítással, elállással és jótállással kapcsolatos problémák

Szállítással, elállással és jótállással kapcsolatos problémának minősül, ha például a webáruház nem ad meg szállítási határidőt, nem vagy nem megfelelő tájékoztatást ad az elállási jogról, szavatosságról, jótállásról.

"Csodát ígérő termékek"

Olyan termékek árusítása során követett el jogsértést a webáruház, megtévesztve a vásárlót, amelyek rövid idő alatt jelentős javulást ígérnek (például fogyasztószerek, izomnövelők, gyors nyelvtanulást ígérő termékek), de hát az eredmény csak lassabban, vagy egyáltalán nem jön, mondja a fogyasztóvédelem.

A vétkek, hibák száma sokkal több, 1 009, közel kétszer annyi, mint az elmarasztalt webáruházak száma, egyszerűen azért, mert akad, akit egy ellenőrzés során több mulasztás miatt csípnek fülön. Bírság is akad, az pedig alapvető, hogy a hibákat ki kell javítani, így azt is tudni lehet, hányan javítanak gyorsan. Itt azért szembetűnő az elmaradás, hiszen az 557 webáruházból 436 volt az, aki gyorsan ki is javította a hibáját.

A legfontosabb: ha gyanús egy webáruház honlapja, név szerint is lehet keresni, szerepel-e a listán.

És ha boltba mennél

Nem árt figyelni, főleg karácsony előtt, amikor az ünnepi asztalra valók és az ajándékvásárlás miatt megugrik a boltos jövés-menés. A fogyasztóvédelmi jog ebben a körben is előírja, hogy nyilvánosságra kell hozni a jogerős határozatokat, de nincs válogatás, mindegyiket. Igaz, csak rövidebb ideig, fél évig kell ezeket feltüntetni a fogyasztóvédelem honlapján.

Boltól persze sokkal több van, mint webáruházból, pénzünk nagyobb részét is a hagyományos boltban költjük el, így érthető, ha ezeket többet is ellenőrzik és több a vétkes szolgáltató (a fogyasztóvédelem a különböző szolgáltatókat is ellenőrzi, például a vendéglátóhelyeket is).

Nos, a blokkk.com szemlélődése időpontjában 2 224 bolt, szolgáltató szerepelt a vétkezők listáján. Nem csak a cég neve, hanem maga a teljes határozat is olvasható, tehát ha valakinek van rá ideje, tanulság is akad bőven.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/itt-a-lista-webshopok-ahonnan-inkabb-ne-rendelj-az-interneten.1106220.html