Pénzcentrum

Új vírusmutáció terjedt el Spanyolországból: a nyaralók hordták szét a kontinensen

2020.10.30. 08:30

A vírus egy új mutációja felelős a megbetegedések többségéért több európai országban. A variáns a spanyol mezőgazdasági dolgozóktól terjedt szét.


A koronavírus egy új mutációja felelős a megbetegedések többségéért több európai országban. A variáns a spanyol mezőgazdasági dolgozóktól terjedt szét gyors ütemben Európában a nyár óta. Az Egyesült Királyságban már az esetek több mint 80 százalékánál kimutatták - írta a Financial Times alapján a Portfolio.

A nemzetközi tudósokból álló csapat a mutációt 20A.EU1-nek nevezte el. Úgy vélik, az európai elterjedésben nagy szerepük volt azoknak, akik a nyáron Spanyolországban töltötték szabadságukat, nem tartották be a távolságtartási elveket, majd hazatértek. Nagy arányban mutatták ki a variánst Írországban, Svájcban és Franciaországban is.

A terjedés alapján a nyáron érvényeben lévő megelőző intézkedések gyakran nem voltak elég hatékonyak - mondta Emma Hodcroft genetikus, a Bázeli Egyetem munkatársa. Kiemelte azt is, hogy a vizsgált mutáció a Sars-Cov-2 egyik korábbi verziójához sem hasonlít, mert jóval gyorsabban terjedt el.


URL: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/uj-virusmutacio-terjedt-el-spanyolorszagbol-a-nyaralok-hordtak-szet-a-kontinensen.1104982.html