Pénzcentrum

Operatív Törzs: november 2-től szigorodnak a maszkviselés szabályai

2020.10.29. 11:42

A kormány szerdai ülésén az emberek védelme érdekében új védelmi intézkedésekről döntött, kiterjeszti hétfőtől a maszkviselés kötelezettségét a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre - jelentették be az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.


Mindenkinek be kell tartania az érvényben lévő járványügyi szabályokat, a higiéniás szabályokat - hangsúlyozta az operatív törzs sajtótájékoztatóján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője, Galgóczi Ágnes. A gyermekek részére kapható influenza oltóanyagokat holnap szállítják ki a kormányhivatalokba, központokba. Onnan igényelhetik a háziorvosok - tájékoztatott a szakember.

A magyar emberek élete, testi épsége védelme érdekében a kormány tegnap új védelmi intézkedésekről döntött

- jelentette be az operatív törzs ügyeleti központ vezető-helyettese. Kiss Róbert ezután kifejtette: a döntés értelmében szigorodnak a maszkviselés szabályai. Hétfőtől, november 2-ától szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés. Jelenleg kötelező a maszk viselése a tömegközelekedési eszközön, a kereskedelmi egységekben, üzletekben, mozikban, színházakban, könyvtárakban, az egészségügyi és szociális intézményekben, illetve a gyűléseken, sportrendezvényeken, illetve az ügyfélszolgálati irodákban is.

A kormány döntésének értelmében kiterjeszti hétfőtől a maszkviselés kötelezettségét a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre. A szórakozóhelyen, a vendéglátó üzletekben, a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz a maszk használata, csak az étel és ital elfogyasztásának idejére lehet levenni a maszkot - mondta.

Aki a felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, akkor az üzemeltető intézkedik arról, hogy a személy ne vegye igénybe a hely szolgáltatásait. A kormányrendelet értelmében az ellenőrzéseket a rendőrség is végrehajthatja, felhatalmazást kap a rendőrsét, hogy saját hatáskörben intézkedjen ilyen esetekben. Végső esetben akár a hely bezárására is sor kerülhet - fejtette ki.


URL: https://www.penzcentrum.hu/utazas/operativ-torzs-november-2-tol-szigorodnak-a-maszkviseles-szabalyai.1104944.html