Pénzcentrum

Mennyi a GYED 2020 évben? GYED extra, GYED kalkulátor, nagyszülői GYED

2020.10.24. 14:05

Mi a GYED és a GYED mikor jár? GYED extra: a GYED 2020 törtvény, diplomás GYED, nagyszülői GYED. A GYED kalkulátor megmondja, mennyi a GYED összege, miben más a nagyszülői GYED?


A GYES, GYED és CSED kérdésköre minden olyan nő esetében kiemelt fontosságú, akik egy gyermek születése miatt átmenetileg kiestek a munkaerőpiacról. Cikkünkben a GYED témakörével foglalkozunk: leírjuk, mi a GYED és a sokat emlegetett GYED extra, miben más a nagyszülői GYED és az egyetemisták által igénybe vehető GYED. A GYED kalkulátor segítségével egyszerűen kiszámolhatjuk akár előre is, hogy szülés után mennyi lesz a GYED összege, hogyan tervezzük meg jövőnket! Elmondjuk, kombinálhatjuk-e a különböző családtámogatási juttatásokat és hogy a szülés hogyan befolyásolja a szabadságolást, mennyi szabadság jár a GYES-ről GYED-ről visszatérő munkavállalónak, illetve a GYED melletti munkavégzés hány órában lehetséges?

Mi a GYED?

A gyermekgondozási díj, röviden GYED, egy olyan, havi rendszerességgel folyósított, pénzbeli juttatás, amelynek célja a gyermekvállalás támogatása. A GYED nem azonos a GYES-sel, amely egy mindenkinek egyformán, alanyi jogon járó szociális juttatás. A GYED egy nem-szociális juttatás, ami TB jogviszonyhoz vagy nappali tagozatos egyetemi tanulmányok végzéséhez van kötve. A CSED (csecsemőgondozási díj) lejárta után vehetjük igénybe a GYED-et, ami a gyermek 2. életévének betöltéséig tart.

GYED extra csomag

A GYED extra egy olyan összefoglaló név, ami magában foglalja a sima GYED kibővítését, a csomag minden elemét, amelyek a következők:

Ki jogosult a GYED megigénylésére, a GYED mikor jár?

Az a biztosított szülő, aki a gyermek születését megelőző 2 év során minimum 365 napon keresztül TB-jogviszonyban részesült, vagyis bejelentett munkát végzett. A biztosítási jogviszonynak egyszerre egy munkahelyről kell származnia, több munkából szerzett biztosítási jogviszony nem adható össze. Nem számít kereső tevékenységnek a szerzői jog védelme alá tartozó alkotás díjazása (pl. egy regény megírása) és a tiszteletdíj, ami után nem fizetünk SZJA-t.

Szülőnek minősülő személy a GYED igénybevételénél az, aki:

Nem minősül szülőnek:

Hogyan számítják ki a 365 napos TB-jogviszonyt?

Mikor nem jár a GYED?

A diplomás GYED 2020 szabályai

Nagyszülői GYED

Az a nagyszülő jogosult a nagyszülői GYED igénybevételére, aki az alapjogosult, vagy az azzal együtt élő házastárs (kivéve gyám házastársa) biztosított szülője, a baba nagyszülője, illetve annak szintén biztosított házastársa. A nagyszülőre is érvényesek a GYED szabályai: a baba születését megelőző 2 elmúlt évben legyen meg a 365 napnyi TB-jogviszony, de ne végezzen kereső tevékenységet; nevelje a gyermeket saját háztartásában. Szükséges a szülő írásos nyilatkozata is a GYED összegével való rendelkezésről. A nagyszülők gyermekgondozást segítő ellátást nem vehetnek igénybe.

Nem jár a nagyszülő részére GYED, ha:

Mennyi időre jár a GYED összege?

A GYED a CSED, vagy annak megfelelő időtartam (168 nap, kb. fél év) lejárta utáni naptól kezdődik és a gyermek 2. életévének betöltéséig tart. Ikergyermek esetén +1 év jár, természetesen mindkét gyerekre. Ha a gyermek meghal, a GYED megszűnik.

GYED kalkulátor: mennyi a GYED összege?

1. A GYED és a nagyszülői GYED mértéke alapból a korábban szerzett jövedelmünk napi egységre lebontott összegének 70%-a, amely maximum a minimálbér duplájának 70%-a lehet.

2. Felsőoktatási alapszakos képzésben, felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésen résztvevő szülő esetében a GYED összege a minimálbér 70%-a.

3. Mesterképzésen, osztatlan képzésen, doktori képzésen résztvevő személy esetében a GYED összege a garantált bérminimum 70%-a.

4. A nevelőszülői jogviszonyban megállapított GYED összege a minimálbér 55%-a, kivéve, ha a nevelőszülői jogviszony mellett más biztosítási jogviszonyban is áll, akkor marad a fent leírt 70%

A GYED melletti munkavégzés hány órában van megszabva?

A fent leírt feltételeknek megfelelően a szülő keresőtevékenysége a GYED mellett nincs korlátozva, nagyszülői GYED esetén viszont a nagyszülő csak otthoni munkát végezhet.

Mennyi szabadság jár a GYES-ről GYED-ről visszatérő munkavállalónak?

A GYED adózása

A GYED is jövedelemnek számít, így 15% SZJA és 10% nyugdíjjáradék levonása történik meg.

A GYED igénylése

A GYED, ha nem igényeljük meg, nem jár automatikusan, így érdemes észben tartanunk, hogy az OEP oldaláról letölthető formanyomtatványok kitöltésével tudjuk igénybe venni azt. A változások bejelentése is kötelezettségünk, különben 10 és 100.000 Ft közötti bírságban részesülhetünk.


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/mennyi-a-gyed-2020-evben-gyed-extra-gyed-kalkulator-nagyszuloi-gyed.1104634.html