Pénzcentrum

Hivatalos: ennyivel emelkedik novembertől a nyugdíj

2020.10.22. 07:39

A tegnap megjelent Magyar Közlönyben található rendelet alapján 1,2 százalékos lesz a nyugdíjemelés, amely viszont csak azoknak jár, akik már tavaly is nyugdíjasok voltak. Mivel a kompenzáció mértéke meghaladja az 1 százalékpontot, novembertől már az emelt nyugdíjat kapják a jogosultak.


A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében 1,2 százalékkal emelik novemberben a nyugdíjakat. Ez nem éri el még a lapunk által előre jelzett 1,5 százalékot sem, tehát a legtöbben maximum 1-2 ezer forintra számíthatnak havonta.

A január-októberi időszakra vonatkozó összegeket viszont egyösszegben fogják folyósítani, így nem csak emelt nyugdíjt, hanem kiegészítés is érkezik novemberben. Kérdés, hogy ez visszamenőleg mennyit ér azoknak a nyugdíjasoknak a számára, akiket a leginkább megviselt anyagilag a járvány. 

{{KAPCSOLODO:1103896}}

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az átlagnyugdíj 142,1 ezer forint Magyarországon, vagyis az 1,2%-os emelés 1705 forintot jelent majd. A visszamenőleg járó kiegészítés januárt-október hónapokra 17050 forint. Viszont a 2,05 millió magyar nyugdíjas közel 60 százalékának, vagy 1,21 millió főnek nem éri el a havi ellátása ezt az összeget, a 142,1 ezer forintot. Közülük is 73,5 ezer magyar nyugdíjas még 60 ezer forintra sem jogosult havonta - ők 720 forintnál is kevesebb emelést, és 7200 forintnál kevesebb kiegészítést kapnak novemberben.

Farkas András nyugdíjszakértő nagy hibának tartja a nyugdíjemelésben azt, hogy akinek alacsony a nyugdíja, néhány száz forintot kap, míg a magasabb nyugdíjjal rendelkezők akár több tízezer forintot.

70 ezer forint alatti nyugdíjat kap körülbelül 70-75 ezer ember. Igaz, hogy ezek között olyan ember is van, akik több országból szereztek nyugdíjjogosultságot, és az Európai Unió megállapítási procedúrája alapján Magyarországon csak résznyugdíjat kap

- mondta korábban a szakember. A nyugdíjasok idén még nyugdíjprémiumra sem számíthatnak a járvány miatt, hiszen az akkor járna, ha a gazdasági növekedés meghaladná a prognosztizált szintet, viszont 2020-ban eleve inkább recesszióra számítanak a szakértők. 


URL: https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/hivatalos-ennyivel-emelkedik-novembertol-a-nyugdij.1104584.html