Pénzcentrum

Fontos változás élesedett a befektetési alapoknál: erre nem árt figyelni

2020.10.13. 20:02

Már fenntarthatósági szempontok alapján is kategorizálja a befektetési alapokat a szektor szakmai szövetsége. A világtrendekhez hasonlóan itthon is egyre többen szeretnének olyan portfólióba fektetni, amelyek mögött felelős környezeti és társadalmi hozzáállás áll. Három kategóriában érkeznek az ökológiai lábnyomukra odafigyelő alapok.


Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokkal egészült ki a befektetési alapok kategorizálása. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) ugyanis módosította a befektetési alapok kategorizálási szabályzatát, melynek eredményeként az alapok besorolási kategóriái kiegészülnek a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos információkkal.

A BAMOSZ felidézi: kategorizálási szabályzatának elsődleges célja, hogy segítse a befektetőket az alapok közötti választásban azáltal, hogy az egyes alapokat a befektetési politikájuknak, jellemző portfolió összetételüknek megfelelően különböző kategóriákba sorolja. Hozzáteszik: az elmúlt időszakban a tőkepiaci befektetésekben is egyre nagyobb hangsúlyt és szerepet kapnak a felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok, azaz összefoglaló nevükön az "ESG - environmental, social, governance - szempontok". Hozzáteszik:

Hazánkban is egyre több, a befektetései során ezeket szempontokat figyelembe vevő alap működik és érezhetően nő a befektetői igény is ezek iránt.

Annak elősegítése érdekében, hogy azok a befektetők, akik ESG szempontokat figyelembe vevő alapokba szeretnék helyezni a megtakarításaikat, ezt minél könnyebben megtehessék, a BAMOSZ az alábbi kategóriákba sorolja a tagjai által kezelt befektetési alapokat attól függően, hogy azok befektetéseik során milyen mértékben követik a fenntartható fejlődéssel, valamint az egyéb társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos szempontokat:

A BAMOSZ a honlapján teszi közzé a tagjai által kezelt befektetési alapok fontosabb adatait, melyek között 2021. január elsejétől szerepelni fog az alap ESG szempontok szerinti kategóriája is, így az ilyen termékek iránt érdeklődő befektetők a BAMOSZ honlapján könnyen megtalálják majd ezeket az alapokat.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/fontos-valtozas-elesedett-a-befektetesi-alapoknal-erre-nem-art-figyelni.1104078.html