Pénzcentrum

Ilyen hetet zárt a budapesti tőzsde: csökkenő forgalom, emelkedő BUX

2020.09.13. 09:01

Csökkenő forgalomban minimálisan emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 34 837,99 ponton zárt pénteken, 1,17 ponttal magasabban az előző heti kereskedés záróértékénél.


A részvénypiac heti forgalma 36,583 milliárd forint volt az előző heti 42,205 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek. Az Equilor Befektetési kommentárjában kiemelte, hogy a héten rövid időre ismét 35 ezer pont fölé emelkedett a BUX-index, azonban a hét második felében végig e szint alatt maradt a magyar tőzsdeindex. 

Kedd délután közleményben jelezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy devizalikviditást nyújtó csereeszközt hirdet meg, ezzel szeretné biztosítani, hogy a negyedév végén várható volatilitás csökkenjen, és a hozamok összhangban legyenek a meghatározott rövid oldali kamatszinttel. Így ezentúl a forintlikviditást nyújtók mellett devizalikviditást nyújtó swaptendereket is meghirdetnek. Ez a lépés forinterősítő hatású, hiszen a kereskedelmi bankoknak nem a piacról kell a szükséges devizát megvásárolniuk, a jegybank a devizatartalékból tudja biztosítani azt, amely július végén 29,5 milliárd eurót tett ki.

Az Equilor elemzése szerint a hazai infláció a várakozásoknak megfelelően alakult augusztusban a szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett adatok szerint. A haza fogyasztói árindex éves bázison 3,9 százalékkal emelkedett, amely megegyezett a Bloomberg-konszenzus értékével, míg a maginfláció 4,7 százalék volt augusztusban, ami 0,2 százalékponttal a várakozás felett alakult. A jegybank által követett és kalkulált indirekt adóhatásoktól szűrt maginflációs mutató 4,2 százalékon alakult az előző hónapban.

Nem lesz további kamatvágás és V-alakú kilábalás Magyarországon, inkább egy elnyújtott, pipa alakú visszarendeződés várható - erről az elemzés szerint Virág Barnabás, a jegybank alelnöke beszélt csütörtökön a Világgazdaság által szervezett konferencián. Megerősítette, hogy nincs tere a további kamatcsökkentésnek, a jelenlegi szint megfelelő. Az első számú szempont az árstabilitás fenntartása.

Varga Mihály pénzügyminiszter pedig pénteken arról számolt be, hogy sikeresen zárult a szamuráj kötvény kibocsátása, 500 millió eurónak megfelelő mennyiségű jenben denominált kötvényt értékesítettek - írták az elemzők.

 

 


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/ilyen-hetet-zart-a-budapesti-tozsde-csokkeno-forgalom-emelkedo-bux.1102404.html